ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Σούπερ Πανσέληνος στις 31 Ιανουαρίου

Η Πανσέληνος της 31ης Ιανουαρίου είναι ιδιαίτερη, για τρεις λόγους:

1) Είναι η τρίτη μιας σειράς «σούπερ Πανσέληνων», που συμβαίνουν όταν η Σελήνη είναι πιο κοντά στη Γη κατά την περιφορά της γύρω από αυτή – δηλαδή, στο περίγειο. Τότε είναι περίπου 14 τοις εκατό πιο λαμπρή από ό,τι συνήθως. Οι προηγούμενες δύο ήταν στις 2/1/2018 και στις 3/12/2017.

2) Είναι, λοιπόν, η δεύτερη Πανσέληνος του μήνα – αυτό που οι αγγλόφωνοι ονομάζουν “blue moon”.

3) Η Σελήνη θα περάσει μέσα από τη σκιά της Γης, που σημαίνει ότι οι παρατηρητές σε κατάλληλες γεωγραφικές περιοχές, κι εφόσον ο καιρός το επιτρέψει, θα δουν μια ολική έκλειψη Σελήνης. Όσο η Σελήνη θα βρίσκεται στη σκιά της Γης θα έχει μια κοκκινωπή χροιά – αυτό που οι αγγλόφωνοι ονομάζουν “blood moon” («ματωμένη Σελήνη»).

Δυστυχώς, το μέσο της έκλειψης θα σημειωθεί στις 3:29 μμ ώρα Ελλάδας, ενώ η Σελήνη θα ανατείλει γύρω στις 6μμ , που σημαίνει ότι δεν θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την έκλειψη. Θα είναι, όμως, μια εντυπωσιακή σούπερ Πανσέληνος, που αξίζει να παρατηρήσουμε.

Οι αναγραφόμενοι χρόνοι είναι PST (Pacific Standard Time). Για να κάνουμε αναγωγή σε ώρα Ελλάδας, προσθέτουμε σε αυτές τις τιμές 10 ώρες.

 

Πηγή: NASA

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί