ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Στα 400 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη θα ταξιδέψει το 2022 ο δορυφόρος της Aristotle Space & Aeronautics Team

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Σε τροχιά στα 400 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη θα ταξιδέψει το 2022 ο δορυφόρος AcubeSAT (ASAT) της Aristotle Space & Aeronautics Team (ASAT) του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Αποτελεί κομμάτι του προγράμματος fly your satellite στο οποίο συμμετέχει η ομάδα.

Η ιδέα για την εκτόξευση νανοδορυφόρου μπήκε σε τροχιά τον Αύγουστο του 2018. Τον Οκτώβριο του 2019 έγινε η αίτηση συμμετοχής στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, που έγινε δεκτή, και έτσι οι φοιτητές του ΑΠΘ θα μπορέσουν να έχουν στο πλευρό τους στο πρότζεκτ για την εκτόξευση του νανοδορυφόρου και επιστήμονες από την Ευρώπη.

Στόχος της αποστολής των παιδιών; «Θέλουμε να επεκτείνουμε την παραμονή του ανθρώπου στο διάστημα, να δημιουργήσουμε βιοφάρμακα και βιοκαύσιμα τα οποία θα μας επιτρέψουν να πετύχουμε αυτόν τον σκοπό. Τα έξοδα για το πρότζεκτ θα καλυφθούν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος», σημείωσε ο CubeSat Project Leader και φοιτητής τμήματος ηλεκτρολόγων Μηχανικών και μηχανικών υπολογιστών του ΑΠΘ Γιάννης Κοτσακιαχίδης το μεσημέρι κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου. Όπως εξήγησε η ομάδα του ΑΠΘ  ασχολείται με τρία πεδία από τα οποία το ένα επιλέχθηκε και αποτελεί το μεγαλύτερο πανεπιστημιακό πρόγραμμα. «Χρειάστηκαν πολλές ώρες διαβάσματος, 91 φοιτητές συμμετείχαν στο πρότζεκτ. Θα συνεχίσουμε με την κατασκευή την δορυφόρου και στη συνέχεια θα τον θέσουμε σε τροχιά γύρω από τη γη. Είναι κάτι στο οποίο επενδύσαμε τα όνειρά μας. Και σήμερα είμαστε χαρούμενοι όχι μόνο για τη διάκρισή μας στο πρόγραμμα, αλλά θεωρούμε πως αυτό θα αποτελέσει αφετηρία και για άλλα ερευνητικά προγράμματα», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, Αν. Καθηγητής Ευστράτιος Στυλιανίδης δήλωσε περήφανος για την ομάδα του ΑΠΘ, ενώ αναφέρθηκε και στις πολλαπλές εφαρμογές του διαστήματος στην καθημερινότητά μας. «Η Ελληνική Διαστημική Βιομηχανία αναπτύσσεται και το ΑΠΘ είναι εδώ για να συνδράμει. Γύρω στους 2500 εξειδικευμένους επιστήμονες απασχολούνται στους κόλπους της. Το δικό μας στοίχημα είναι να δώσουμε κίνητρα σε αυτά παιδιά που ασχολούνται σε αυτό το κομμάτι να μείνουν εδώ. Και θέλουμε φυσικά να αναζητήσουμε περαιτέρω πόρους και χορηγίες, ώστε να κάνουν απρόσκοπτα το επιστημονικό τους έργο».

Στο γεγονός πως έχει δημιουργηθεί μια καλή σκυταλοδρομία για το πώς οι φοιτητικές ομάδες θα έχουν μια συνέχεια εστίασε ο  Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ κ. Άλκης Χατζόπουλος.

Αναφερόμενος στην συμμετοχή του ΑΠΘ στο πρόγραμμα fly your satellite ο πρύτανης του Ιδρύματος Νίκος Παπαϊωάννου τόνισε πως αποτελεί κομμάτι της εξωστρέφειας του ΑΠΘ. «Η πρώτη ομάδα αεροδιαστημικής της Θεσσαλονίκης είναι ένα κομμάτι του οχήματος που πάει το ΑΠΘ μπροστά», τόνισε μεταξύ άλλων.

Στις εφαρμογές του διαστήματος στην ζωή μας εστίασε και η Εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος Δρ. Χριστίνα Γιαννόπαπα. «Μια μέρα δίχως δορυφόρους θα ήταν μια μέρα δίχως πτήσεις, χωρίς τηλεπικοινωνίες, ζωντανές μεταδόσεις κλπ. Το Διάστημα είναι κομμάτι της ζωής μας και η ανάπτυξη και οικονομική ευημερία της χώρας μας μπορεί να επιτευχθεί και μέσω της διαστημικής βιομηχανίας Πλέον είμαστε στην εποχή 4, που σημαίνει ότι εταιρείες και επιχειρηματίες μπαίνουν στο πεδίο και αλλάζουν πολλά. Αυτό κάνει και το εγχείρημα των φοιτητών του ΑΠΘ. Τα παιδιά παίρνουν μέρος στο πρόγραμμα “Fly your satellite” με στόχο  το 2022 να τεθεί σε τροχιά ο δορυφόρος τους», δήλωσε.

Πηγή: typosthes.gr

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί