ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Αστρογένεση και ενδεχόμενη ύπαρξη γαλαξιακών ανέμων

(κάντε κλικ στην εικόνα, για μεγέθυνση)

Ο όχι τόσο γνωστός αστερισμός των Θηρευτικών Κυνών (Canes Venatici) φιλοξενεί διάφορα αντικείμενα του βαθέως ουρανού, μεταξύ των οποίων και αυτός ο όμορφος γαλαξίας, που είναι γνωστός ως NGC 4861. Οι αστρονόμοι δεν έχουν ακόμα καταλήξει πού πρέπει να τον κατατάξουν. Ενώ οι φυσικές του ιδιότητες – όπως μάζα, διαστάσεις και ταχύτητα περιστροφής – προσιδιάζουν σε σπειροειδή γαλαξία, η εμφάνισή του θυμίζει περισσότερο κομήτη με πυκνή, φωτεινή κόμη και μια πιο αραιή και αμυδρή ουρά. Αυτά τα χαρακτηριστικά παραπέμπουν σε νάνο ανώμαλο γαλαξία.

Παρότι μικροί και προβληματικοί, οι γαλαξίες σαν τον NGC 4861 δίνουν στους αστρονόμους ενδιαφέρουσες ευκαιρίες για μελέτη. Οι μικροί γαλαξίες έχουν ασθενέστερα βαρυτικά πεδία, το οποίο σημαίνει ότι απαιτείται λιγότερη ενέργεια για την κίνηση ύλης εντός τους από ό,τι σε μεγαλύτερους γαλαξίες. Κατά συνέπεια, είναι εύκολο για την ύλη να κινείται μέσα σε έναν τόσο μικρό γαλαξία ή να περιφέρεται γύρω του ή να τον διαπερνάει. Έτσι, είναι πολύ πιο πιθανό να υπάρχουν σε τέτοιους γαλαξίες ροές και εκροές ταχέων φορτισμένων σωματιδίων, γνωστές ως γαλαξιακοί άνεμοι.

Αυτοί οι γαλαξιακοί άνεμοι ενδεχομένως να προκύπτουν από την εν εξελίξει διαδικασία αστρογένεσης, στην οποία εμπλέκονται τεράστιες ποσότητες ενέργειας. Νέοι αστέρες γεννιούνται μέσα στη λαμπρή, ζωηρόχρωμη «κόμη» του NGC 4861, παράγοντας ροές ταχέων σωματιδίων, τα  οποία διαχέονται προς κάθε κατεύθυνση και ενισχύουν τον ευρύτερο γαλαξιακό άνεμο. Αν και ο NGC 4861 φαίνεται τέλειος υποψήφιος για τη μελέτη τέτοιων ανέμων, πρόσφατες έρευνες δεν διαπίστωσαν την ύπαρξη γαλαξιακών ανέμων στο εσωτερικό του.

Πηγή: NASA

Μετάφραση-Επιμέλεια: Σίμος Οικονομίδης

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί