ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Σχολή Αστρονομίας εξ αποστάσεως

Ανοίγει τις πύλες της η

 «Σχολή Αστρονομίας εξ αποστάσεως»

            Ύστερα από την πολύ καλή επιτυχία που είχε η Σχολή Αστρονομίας της Εταιρείας μας, η οποία λειτουργεί εδώ και 4 χρόνια στο Βόλο, αλλά και από το αίτημα πολλών μαθητών και γονέων για τη συμμετοχή στη Σχολή εκείνων, που βρίσκονται μακριά από το Βόλο, η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος, που έχει την έδρα της στο Βόλο, αποφάσισε να ιδρύσει, το 2015, την «Σχολή Αστρονομίας εξ αποστάσεως», που απευθύνεται και πάλι στους μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού, ολόκληρο το Γυμνάσιο και την πρώτη τάξη του Λυκείου, καθώς και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Ο σκοπός της «Σχολής Αστρονομίας εξ αποστάσεως» είναι και πάλι η βαθμιαία εισαγωγή των μαθητών στις καταπληκτικές και πάντα ενδιαφέρουσες γνώσεις της Αστρονομίας, με τις οποίες διευρύνεται η διάνοιά τους, διανοίγονται οι γνωστικοί ορίζοντές τους, ελευθερώνεται η σκέψη τους και αποκτούν μια γενικότερη εικόνα του περιβάλλοντος κόσμου, ο οποίος σιγά – σιγά επεκτείνεται στο μακρόκοσμο και στην ίδια τη Δημιουργία του Σύμπαντος. Έτσι μαθαίνουν οι μαθητές από πού έρχονται και πού πηγαίνουν, ποιες είναι οι καταβολές τους και ποιες οι προοπτικές τους, ποια είναι η σημερινή τους πορεία και πώς αυτή θα εξελιχθεί στο μέλλον.

Η αναγκαιότητα της Σχολής Αστρονομίας είναι δεδομένη, αφού σήμερα το μάθημα της Αστρονομίας καταργήθηκε από το Λύκειο, στο οποίο διδασκόταν πάντοτε, ακόμη και στην αρχαιότητα, με την τετρακτύ (Αριθμητική, Γεωμετρία, Αστρονομία και Μουσική). Πού, λοιπόν, θα διδαχθούν οι μαθητές εμπεριστατωμένα, δυναμικά και σύγχρονα την επιστήμη των επιστημών, την Αστρονομία; Πού θα μπορέσουν να έλθουν σε επαφή και γνωριμία με την πάνσεπτη αυτή επιστήμη, όπως προσφυώς την ονόμασε ο Συνέσιος ο Κυρηναίος τον 4ο μ.Χ. αιώνα; Πού θα βρουν τις εξαίσιες γνώσεις και ιδέες, που άπτονται πολλών άλλων επιστημών, όπως των μαθηματικών, της φυσικής, της χημείας, της βιολογίας, της αρχαιολογίας κ.λπ.; Διότι η Αστρονομία αποτελεί την προέκταση όλων αυτών των επιστημών και τελευταία, με τις διαστημικές κατακτήσεις και τις πολυποίκιλες θεωρίες της Μεγάλης Έκρηξης, της κβαντομηχανικής, της θεωρίας των Πάντων κ.λπ., αποτελεί τον πρωτεργάτη της έρευνας, όχι μόνον στον μακρόκοσμο, αλλά και στο μικρόκοσμο.

Η Σχολή θα είναι τριετούς φοιτήσεως και η πρώτη τάξη αρχίζει τον Ιανουάριο και τελειώνει το Μάιο του 2015. Οι άλλες τάξεις θα λειτουργήσουν διαδοχικά τα επόμενα έτη. Στους εγγραφόμενους μαθητές αποστέλλεται το βιβλίο «Στοιχεία Αστρονομίας και Διαστημικής» τεύχος 1ο, έκδοση της Εταιρείας, το οποίο αποτελεί βασικό βοήθημα για τα τρία τεστ, τα οποία θα γράψουν οι μαθητές. Τα θέματα των δύο πρώτων τεστ θα διαβιβασθούν στους μαθητές από τα προσωπικά e – mails τους, ενώ το 3ο τεστ θα κληθούν οι μαθητές να το γράψουν στην έδρα της Εταιρείας, στο Βόλο το μήνα Μάιο. Ολοι οι μαθητές προάγονται στην επόμενη τάξη ή απολύονται, λαμβάνοντες τον αντίστοιχο τίτλο σπουδών, στον οποίο αναγράφεται ο βαθμός επίδοσής τους. Η τελετή απονομής των τίτλων σπουδών και των απολυτηρίων πραγματοποιείται στο Βόλο, σε ημερομηνία και ώρα που ορίζει η Εταιρεία. Η παρακολούθηση των μαθημάτων της «Σχολής Αστρονομίας» από τους μαθητές της «Σχολής Αστρονομίας εξ αποστάσεως» θα γίνει σε πειραματικό στάδιο εφέτος μέσω διαδικτυακής μετάδοσης και ύστερα από ενεργοποίηση σχετικού κωδικού, ειδικά για τους μαθητές αυτούς.

Η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος πιστεύει ότι με τη «Σχολή Αστρονομίας εξ αποστάσεως» προσφέρει στη νεολαία των θρανίων μια ακόμη πολύτιμη ευκαιρία για να ανοίξει τους ορίζοντές της και να ταξιδέψει στις καταπληκτικές χώρες της επιστήμης, εξερευνώντας το Διάστημα και το Σύμπαν, γενικότερα. Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία παρόμοια με τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Αστρονομίας και Διαστημικής, που διεξάγει κάθε χρόνο σε όλα τα Σχολεία Δ.Ε. της χώρας, από το 1996.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της Εταιρείας www.astronomos.gr και στα τηλέφωνα: 24.210-46.253, 24.210-51.061 και 6973.026.260.

τε

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί