ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ένα τριήμερο στην Αυστρία, με τους κορυφαίους αστροφωτογράφους του κόσμου

Του Μάνου Μαλακόπουλου

Το  Central European Deep sky Imaging Conference (CEDIC)  είναι το μεγαλύτερο συνέδριο αστροφωτογραφίας που διαξάγεται στην Ευρώπη. φιλοξενείται στο Lintz της Αυστρίας από το 2009 και επαναλαμβάνεται κάθε 2 χρόνια. Το τελευταίο συνέδριο έλαβε χώρα από της  10/03 έως τις 12/03  με περισσότερους από 400 συμμετέχοντες από τουλάχιστο 20 χώρες.

Αξιοσημείωτη και η παρουσία από ευρωπαϊκές εταιρίες  που ασχολούνται με αστροφωτογραφικό εξοπλισμό.

Το Electronica Ars φωτισμένο στην όχθη του Δούναβη.

Μέλη της διοργάνωσης, πάντα με χαμόγελο, μας προσέφεραν δωρεάν ροφήματα.

Το συνέδριο φιλοξενείται στο μουσείο σύγχρονης τέχνης ‘’Αrs Electronica Center’’, που είναι ευρέως γνωστό για τα πρωτοποριακά έργα τέχνης με βάση  την τεχνολογία, και για την τεράστια αίθουσα προβολών ‘’Space’’, με οθόνη 16×9 και άλλα 16×9 μέτρα επιφάνεια προβολής στο πάτωμα, έτσι ώστε οι επισκέπτες έχουν την αίσθηση ότι περπατούν μέσα στο έναστρο διάστημα. Μπορούν, επίσης, να εκπληκτικές 3D προβολές στα 8K.

Διαδραστικά έργα τεχνής, όπου ο επισκέπτης συμμετέχει με τη φαντασία του.

Μια από τις αίθουσες εκθεμάτων.

Αυτή η μοναδική αίθουσα χρησιμοποιήθηκε κατά την έναρξη του συνεδρίου για την προβολή μιας συλλογής από εκπληκτικές φωτογραφίες βαθέως ουρανού που ελήφθησαν από τους συμμετέχοντες.

Η αίθουσα προβολών “Space”. (Πηγή: http://export.aec.at/)

Το συνέδριο διεξήχθη σε 2 αίθουσες. Στη μία των έγιναν οι ημίωρες παρουσιάσεις, με πληθώρα ομιλητών, όπως ο κορυφαίος αστροφωτογράφος Adam Βlock και οι Christoph Kaltseis, Miguel Ciaro, Stefan Heutz, David Martinez Delgado, Sara Wager κ.α. καθώς και πολλοί επιστήμονες και εκπρόσωποι  αστρονομικών και φωτογραφικών προϊόντων.

Εδώ να αναφέρουμε ότι εντυπωσιακή ήτανε η παρουσίαση του Έλληνα αστροφωτογράφου Ευάγγελου Σουγλάκου, που μας μίλησε για τις τεχνικές διαδικασίες μείωσης θορύβου, πιστοποιώντας ότι οι Έλληνες ερασιτέχνες αστροφωτογράφοι βρίσκονται σε κορυφαίο επίπεδο όσον αφορά την ποιότητα και τις τεχνικές επεξεργασίας που χρησιμοποιούν.

Αριστερά ο Μάνος Μαλακόπουλος και δεξιά ο κορυφαίος αστροφωτογράφος Adam Βlock με τον οποίο είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε.

Στη δεύτερη αίθουσα διεξήχθησαν εργαστήρια επεξεργασίας αστροφωτογραφίας. Ο David Lindemman μας  παρουσίασε τεχνικές μωσαϊκών καθώς και σύνθεση φωτογραφιών narrowband με αναλυτικές επεξηγήσεις.

Ο διάσημος Αυστριακός αστροφωτογράφος Wolfgang Promper μας έδειξε μία πλήρη διαδικασία επεξεργασίας αστροφωτογραφίας από την αρχή ως το τέλος,  με εκπληκτικό αποτέλεσμα.

Ο Vicent Paris ένας απο τους ιδρυτές τού λογισμικού επεξεργασίας Pixinisight  έκανε μια σε βάθος ανάλυση του εργλείου Dynamic Bαckground Extraction (DBE) δείχνοντάς πώς μπορούμε να έχουμε τα βέλτιστα αποτελέσματα ανάλογα με τον τύπο υποβάθρου της φωτογραφίας.

Την παράσταση έκλεψε ο Adam Block με κορυφαία tips και προχωρημένες τεχνικές, δίνοντας απαντήσεις σε πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει κατά την διάρκεια της γραμμικής ή άλλης επεξεργασίας ο σύγχρονος αστροφωτογράφος.

Baader Planetarium

Officina Stellare

 

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί