Σύζευξη του τηλεσκοπίου «Αρίσταρχος» με τον τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο Alphasat
Στα Καλάβρυτα και στον Χελμό στις 4/8/2021, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Καινοτομίας κ. Αθανασίου Κυριαζή, της Διευθύντριας της European Space Agency (ESA) στις τηλεπικοινωνίες κ. Viau, εκπροσώπων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, στελεχών της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας και της ESA, έγιναν τα εγκαίνια της συμμετοχής του πρώτου επίγειου σταθμού στο πρόγραμμα Scylight. https://www.youtube.com/watch?v=6Z4DjI_V8B8)
Το Αστεροσκοπείο Χελμού, όπου εδράζεται ο «Αρίσταρχος» το 2ο μεγαλύτερο τηλεσκόπιο της Ηπειρωτικής Ευρώπης, στο πλαίσιο του έργου ScyLight, επελέγη από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) για να κατασκευαστεί ο πρώτος επίγειος πιλοτικός σταθμός για την επόμενη γενιά τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών («fibre in the sky») η οποία περιλαμβάνει υπερυψηλές ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων με τη χρήση δορυφόρων.
Μηχανικοί από την ΕSA, σε συνεργασία με ομάδα αστρονόμων και τεχνικών του ΙΑΑΔΕΤ, εγκατέστησαν τον εξοπλισμό που αναδεικνύει το παρατηρητήριο του Χελμού στον πρώτο επίγειο σταθμό για το πρόγραμμα ScyLight. Ο εξοπλισμός αυτός σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε ειδικά για το τηλεσκόπιο “Αρισταρχος” με στόχο την παρακολούθηση και καταγραφή πληροφοριών που θα αποστέλλονται από δορυφόρους, χρησιμοποιώντας οπτικό λέιζερ, σε ανιχνευτή που τοποθετήθηκε στο τηλεσκόπιο.
Η πρώτη σύζευξη στην Ευρώπη επίγειου σταθμού με γεωστατικό δορυφόρο μέσω laser, επιτεύχθηκε τις τελευταίες ημέρες και πρόκειται για τη σύζευξη του τηλεσκοπίου «Αρίσταρχος» που με τον μεγαλύτερο Ευρωπαϊκό τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο, Alphasat.
Στην σημερινή συνάντηση στα Καλάβρυτα το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών εκπροσωπείται από τον Πρόεδρο του Ιδρύματος κ. Μανώλη Πλειώνη και τον Δ/ντη του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ), κ. Σπύρο Βασιλάκο, οι οποίοι θα υποδεχθούν τους συνεργάτες στο πρόγραμμα Scylight και θα τους ξεναγήσουν στις εγκαταστάσεις του Αστεροσκοπείου στον Χελμό.
Πρόκειται για μια πολύ σημαντική συνεργασία του ΕΑΑ καθώς το Αστεροσκοπείο Χελμού και το τηλεσκόπιο «Αρίσταρχος» συμβάλλουν σε μια σημαντική συνεργασία με την ESA σε ότι αφορά νέες τεχνολογίες στο διάστημα.
Επιστημονικά Υπεύθυνος του έργου ScyLight: Δρ. Σπύρος Βασιλάκος, Διευθυντής ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ, Διευθυντής Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών.
Ομάδα έργου: Δρ. Μανώλης Ξυλούρης (Διευθυντής Ερευνών ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ), Δρ. Παναγιώτης Μπούμης (Διευθυντής Ερευνών ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ), Δρ. Παναγιώτης Χάντζιος (Κύριος Ερευνητής ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ), Δρ. Σταύρος Άκρας (Εντεταλμένος Ερευνητής ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ), Δρ. Γιάννης Αλικάκος (Μεταδιδάκτορας ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ), Αλέξης Γουρζέλας (Τεχνικός).