ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΠΤΗΝΩΝ/ΦΥΣΗΣ

Τα Νέα της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας – Αύγουστος 2020

Ο “Αώος” και πάλι
στον ηπειρώτικο ουρανό

Οι Ασπροπάρηδες (“Κουκάλογα”), οι απειλούμενοι γύπες – σύμβολο της ηπειρώτικης φύσης, μας τιμούν και φέτος με την παρουσία τους. Ο διάσημος “Αώος” και το ταίρι του επισκέπτονται σε καθημερινή βάση την περιοχή της Κόνιτσας και την ταΐστρα που έχει φτιαχτεί ειδικά γι’ αυτούς.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Όμως οι δράσεις του Προγράμματος LIFE “ΖΩΗ για τον Ασπροπάρη” στην Ήπειρο δεν σταματούν εδώ. Πρόσφατα τοποθετήθηκαν συμπεριφορικοί φράχτες (fladry) και φώτα εκφοβισμού (foxlights) για την υποστήριξη της παραδοσιακής κτηνοτροφίας στις περιοχές του Ασπροπάρη.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Τρεις πελεκάνοι νεκροί

μετά από πρόσκρουση
σε ανεμογεννήτριες

Το σοβαρό περιστατικό των τριών Ροδοπελεκάνων που βρέθηκαν νεκροί μετά από πρόσκρουση σε ανεμογεννήτριες στον Βαρνούντα (περιοχή Natura 2000) οδήγησε την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών και τις Περιβαλλοντικές Οργανώσεις που είναι μέλη της να εκδώσουν ένα κοινό -και καυστικό- Δελτίο Τύπου.

Διαβάστε το εδώ
Άστα τα μαλλάκια σου ανακατωμένα…
Τοπ-5 πουλιών με “μαλλί” που θα το ζήλευε και ο πιο προχωρημένος κομμωτής!
Απολαύστε όλες τις “κομμώσεις” εδώ
Ο Κούκι πάντα στις επάλξεις!
Ο Κούκι, ο πάντα-σε-ετοιμότητα ανιχνευτής μας δηλητηριασμένων δολωμάτων, δεν πήρε ρεπό ούτε λόγω καλοκαιρινών διακοπών! Στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE “ΖΩΗ για τον Ασπροπάρη“, κάθε εβδομάδα, επισκέπτεται μαζί με τον χειριστή του τις γειτονιές των Ασπροπάρηδων στα Μετέωρα ή στις περιοχές στις οποίες κατά το παρελθόν έχουν καταγραφεί περιστατικά δηλητηρίασης.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Διεθνή Νέα

Αναμορφώστε την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ!

Η BirdLife Europe, εν όψει της συζήτησης για τη νέα ΚΑΠ που θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο, κλιμακώνει την εκστρατεία της για τη μείωση της υποστήριξης στις εντατικές καλλιέργειες και την ενίσχυση των μικρών αγροτών, ώστε να μεταβούν σε πιο φιλικές προς τη φύση καλλιέργειες.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Ασπροπάρηδες θετοί γονείς!

Με τη μέθοδο της αναδοχής, νεοσσοί Ασπροπάρηδων που έχουν αναπαραχθεί σε αιχμαλωσία τοποθετούνται σε επιλεγμένες φωλιές του είδους, για την ενίσχυση του βαλκανικού πληθυσμού του.

Μια δράση της Βουλγαρικής Εταιρείας για την Προστασία των Πουλιών (BirdLife Βουλγαρίας) και της Οργάνωσης Green Balkans, στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE “ΖΩΗ για τον Ασπροπάρη“.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

 

Οι νικητές του διαγωνισμού Bird Photographer of the Year

…και Αργυρό Βραβείο στο μέλος μας Νίκο Φωκά

Μεγάλη νικήτρια είναι αυτή η φωτογραφία του Majed Alza’abi που απεικονίζει δύο Θαλασσοκόρακες στο Vardø της Νορβηγίας και μοιάζει με ιμπρεσιονιστικό πίνακα!

Και βεβαίως, στην κατηγορία “Πουλιά σε πτήση” (Birds In Flight), τη 2η θέση κατέκτησε η υπέροχη φωτογραφία του μέλους μας Νίκου Φωκά, που απεικονίζει μια Ωχροσταχτάρα.
Δείτε όλες τις βραβευμένες φωτογραφίες εδώ
Εικονικό φέτος το Βρετανικό Birdfair
Για πρώτη φορά φέτος, η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ δεν έδωσε το “παρών” στο Βρετανικό Birdfair του Αυγούστου, το μεγαλύτερο Φεστιβάλ Παρατήρησης Πουλιών στον κόσμο, μιας και, λόγω της πανδημίας Covid-19, έγινε διαδικτυακά, με τους φίλους των πουλιών να συμμετέχουν εξ αποστάσεως.

Απολαύστε το εικονικό Birdfair εδώ

ΤΟ HIGHLIGHT ΤΟΥ ΜΗΝΑ


Η φθινοπωρινή μετανάστευση στον Ορνιθολογικό Σταθμό Αντικυθήρων

Παρά την απώλεια της ανοιξιάτικης περιόδου παρατήρησης εξαιτίας των περιορισμών στις μετακινήσεις λόγω κορονοϊού, η παρακολούθηση της φθινοπωρινής μετανάστευσης των αρπακτικών ξεκίνησε στα Αντικύθηρα στα μέσα Αυγούστου.

Με πάνω από 3.700 μετρήσεις αρπακτικών, έγινε ρεκόρ στις καταγραφές Αυγούστου! Καλαμόκιρκοι, Τσίφτηδες, Ξεφτέρια, Ασπροπάρηδες, Σφηκιάρηδες σε -όπως πάντα- συντριπτική πλειοψηφία κ.ά. αρπακτικά καταγράφηκαν στον ουρανό του νησιού καθοδόν προς τον Νότο.

Μείνετε συντονισμένοι/ες στη σελίδα του Ορνιθολογικού Σταθμού Αντικυθήρων / Antikythira Bird Observatory (ABO) για καθημερινά νέα!

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

Άρχισε η φθινοπωρινή μετανάστευση!

Ο Αύγουστος σηματοδότησε την έναρξη του μεγάλου ταξιδιού των πουλιών προς τους τόπους διαχείμασής τους στην Αφρική.

Έτσι και οι Τσαλαπετεινοί μας, σε λίγο καιρό θα βρίσκονται στις σαβάνες της υποσαχάριας Αφρικής, φτεροκοπώντας με το χαρακτηριστικό, σαν πεταλούδας, πέταγμά τους και ξεδιπλώνοντας ένα από τα πιο όμορφα λοφία στον κόσμο των πουλιών.

Φωτ.: Βασίλης Κωστερές / Wildlife Photography in Greece – Φωτογραφία Άγριας Φύσης στην Ελλάδα

Οδηγός αναγνώρισης παγιδευμένων πουλιών

Ακούστε τον Αρτέμη!

 

Μάθετε να αναγνωρίζετε 24 είδη άγριων πουλιών που είναι τα πιο συχνά θύματα παγίδευσης & πωλούνται παράνομα σε pet shop ή αγορές.

Ο Οδηγός Αναγνώρισης είναι διαθέσιμος εδώ

Ένα σπάνιο ηχητικό ντοκουμέντο: πώς οι Αρτέμηδες εντοπίζουν με ήχους τη φωλιά τους τις σκοτεινές νύχτες χωρίς φεγγάρι για να ταΐσουν τον νεοσσό τους.

Ακούστε την ηχοκαταγραφή από τα Αντικύθηρα εδώ
Επιστροφή στην κορυφή κουμπί