ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τα Νέα της Ορνιθολογικής Εταιρείας – Ιούνιος 2020

Συγκρατημένη αισιοδοξία για το μέλλον των απειλούμενων γυπών της Αιτωλοακαρνανίας
Μετά το πολύ σοβαρό περιστατικό δηλητηρίασης 11 γυπών στην περιοχή της Κλεισούρας τον Φεβρουάριο που μας πέρασε, φαίνεται ότι τα Όρνια της μεγαλύτερης αποικίας της ηπειρωτικής χώρας ανακάμπτουν, όπως διαπίστωσαν στελέχη και εθελοντές της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ κατά την αποστολή τους στα Ακαρνανικά Όρη, συνεχίζοντας τη συλλογή δεδομένων για τη φετινή αναπαραγωγική περίοδο των γυπών στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE IP-4 Natura.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Αρνητική η γνωμοδότηση
της αρμόδιας Διεύθυνσης του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις
14 νησίδες του Νοτίου Αιγαίου!

Δικαίωση για την κινητοποίηση της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ προκειμένου να σωθούν τα “Γκαλαπάγκος της Μεσογείου” και ηχηρή επιβεβαίωση ότι οι βιομηχανικής κλίμακας παρεμβάσεις σε αυτά τα ευαίσθητα οικοσυστήματα του Δικτύου Natura 2000 θα έχουν σαρωτικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στη μοναδική χλωρίδα και πανίδα τους.Διαβάστε περισσότερα εδώ

Φωτογραφική έκθεση
για τις Στροφάδες
στο Μουσείο Μπενάκη
Με τη συμβολή της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ

Η έκθεση του Μουσείου Μπενάκη «Ο Τελευταίος Μοναχός των Στροφάδων», βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο των Robert McCabe (φωτογραφίες) και Κατερίνας Λυμπεροπούλου (έρευνα), είναι αφιερωμένη στην ιστορία του καστρομονάστηρου που δεσπόζει στο νησί Σταμφάνη του συμπλέγματος των Στροφάδων.

Ειδική προθήκη είναι αφιερωμένη στα πουλιά των Στροφάδων, με φωτογραφίες και κείμενα από την ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ.

Η έκθεση είναι ανοιχτή για το κοινό έως τις 13 Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε περισσότερα εδώ
Τα πουλιά έχουν κι αυτά δικαίωμα για μια θέση
στην παραλία!

Το καλοκαίρι έχει μπει πια για τα καλά…Ενημερώσου & ενημέρωσε και τους γύρω σου για να μην γίνει μια απλή βόλτα στην παραλία καταστροφική για την άγρια ζωή και τη φύση των παραλιακών βιοτόπων!

Δείτε περισσότερα εδώ

Η αναπαραγωγική επιτυχία δεν είναι δεδομένη!

Τα τελευταία δύο χρόνια, στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE Bonelli eastMEd παρακολουθούμε στο Ρέθυμνο ένα ζευγάρι Σπιζαετών που δεν καταφέρνει να αναπαραχθεί. To Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης οργάνωσε επιχείρηση για να βρούμε τις αιτίες!

Διαβάστε περισσότερα εδώ
5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Φέτος την αφιερώσαμε στην εγκληματική ασέβεια προς το “αλπικό” περιβάλλον της Ελλάδας που συστηματικά καταπατάται στο όνομα της “πράσινης ανάπτυξης”.

Με συνολική έκταση 160 km², το “αλπικό” περιβάλλον της Ελλάδας (άνω των 2.000 μ.) καταλαμβάνει μόλις το 0,1% της χώρας. Στάθηκε καταφύγιο για είδη φυτών και ζώων που απομονώθηκαν εκεί κατά τις παγετώδεις περιόδους και η αξία του είναι ανεκτίμητη.

Δείτε περισσότερα εδώ

Διεθνή Νέα
Καμπάνια της BirdLife Europe για την Κοινή Αγροτική Πολιτική

Καθώς στο Ευρωκοινοβούλιο συζητείται η αναμόρφωση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της Ε.Ε., η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ συμμετείχε στην καμπάνια της BirdLife Europe, καλώντας τους Έλληνες ευρωβουλευτές να ταχθούν εναντίον της χρηματοδότησης της εντατικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, προωθώντας μέτρα για τη στήριξη των μικρών αγροτών, για την προστασία της βιοποικιλότητας.Δείτε τις αναρτήσεις μας εδώ και εδώ

Η AEWA κλείνει 25 χρόνια……και το γιορτάζει με ένα βίντεο

Η Συμφωνία για την Προστασία των Αφρο-ευρασιατικών Υδρόβιων Πουλιών (AEWA) έκλεισε τον Ιούνιο 25 χρόνια και το γιόρτασε με ένα νέο βίντεο που δείχνει την ομορφιά κρίσιμων για τα μεταναστευτικά πουλιά περιοχών, κατά μήκος της αφρο-ευρασιατικής μεταναστευτικής διαδρομής.

Μέχρι σήμερα, 79 χώρες, καθώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελούν τα συμβαλλόμενα μέρη της Συμφωνίας, αλλά… όχι και η Ελλάδα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Δείτε το βίντεο εδώ

Η “Αθηνά” συνεχίζει το ταξίδι της στον κόσμο

Η πολύτιμη συνεργάτιδά μας “Αθηνά” αποκτά “διεθνή καριέρα” και γνωστοποιεί τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα Τρυγόνια στην Ελλάδα εξαιτίας της ανοιξιάτικης λαθροθηρίας.Δείτε το αναλυτικό άρθρο στα αγγλικά εδώ

Νεκρή οικογένεια Ασπροπάρηδων στην Ανατ. Ροδόπη (Βουλγαρία)

Ένα από τα πιο παραγωγικά ζευγάρια Ασπροπάρηδων της Ανατολικής Ροδόπης στη Βουλγαρία βρέθηκε νεκρό εξαιτίας δηλητηρίασης. Ο νεοσσός του ζευγαριού εντοπίστηκε επίσης νεκρός στη φωλιά. Η ανάλυση των φωτογραφιών από τη φωτοπαγίδα που είχε εγκατασταθεί στη φωλιά έδειξε ότι ο νεοσσός πέθανε δυο ώρες αφού οι γονείς έφεραν τροφή στη φωλιά.Ο Ασπροπάρης είναι ένα από τα πιο απειλούμενα είδη πουλιών του πλανήτη και συνεχίζει να μειώνεται με γοργούς ρυθμούς. Η Βουλγαρία κατέχει το μεγαλύτερο μέρος του Βαλκανικού πληθυσμού του είδους, με μόλις 26 ζευγάρια, 19 εκ των οποίων φωλιάζουν στην Ανατολική Ροδόπη.Διαβάστε περισσότερα εδώ

ΤΟ HIGHLIGHT ΤΟΥ ΜΗΝΑ
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα έχουμε μωρά Φοινικόπτερων
(κατά κόσμον Φλαμίνγκo)!
Και μάλιστα στην προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 του υγροτόπου Αγίου Μάμα στη Χαλκιδική, μια περιοχή σημαντική για την άγρια ζωή αλλά που ταυτόχρονα δέχεται πολύ μεγάλες πιέσεις, από όχληση έως ρύπανση και καταστροφή των φυσικών οικοτόπων.
Μέχρι σήμερα, τα Φοινικόπτερα έχουν κάνει απόπειρες φωλιάσματος σε αρκετούς υγροτόπους της χώρας, χωρίς επιτυχία ωστόσο, πράγμα που τις περισσότερες φορές οφειλόταν στην ανθρωπογενή όχληση.Διαβάστε περισσότερα εδώ
Η φωτογραφία του μήνα
Δράση στο Πάρκο
“Αντώνης Τρίτσης”

Τα αγαπημένα χελιδόνια!

Διανύουν χιλιάδες χιλιόμετρα για να φτάσουν στη Μεσόγειο και να φωλιάσουν πλάι μας, με τα μικρά τους να επιστρέφουν και αυτά στον τόπο όπου γεννήθηκαν.

Επειδή δυστυχώς ενημερωνόμαστε συχνά για την καταστροφή φωλιών χελιδονιών, ακόμα και με νεοσσούς μέσα, τονίζουμε ότι ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η ολική ή μερική καταστροφή των φωλιών τους.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εθελοντική δράση μεταφοράς και καταγραφής των υδροβίων ζώων στο Πάρκο “Αντώνης Τρίτσης”.Στελέχη και εθελοντές της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας, της Ελληνικής Ερπετολογικής Εταιρείας και των Φίλων του Πάρκου ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Φορέα Διαχείρισης Μητροπολιτικού Πάρκου Α. Τρίτση, που ετοιμάζεται να επιδιορθώσει τη διαρροή νερού στη λίμνη «Ασωπιάδα» και θα πρέπει να την αποξηράνει πλήρως.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί