ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Θεματικές βραδιές λόγου στο Εθνικό Αστεροσκοπείο

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΒΡΑΔΙΕΣ ΛΟΓΟΥ 2019

Οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης στον κήπο του Αστεροσκοπείου

ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ – ΓΡΑΦΕΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης του ΙΤΕ σας προσκαλούν και φέτος το καλοκαίρι σε μια εξερεύνηση του κόσμου της επιστήμης και της γνώσης. Σε μια σειρά ομιλιών που θα πραγματοποιηθούν στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου με βάση το ακόλουθο πρόγραμμα:

Τρίτη 25 Ιουνίου, στις 21:00 | Το αίνιγμα της Κέρου κι οι σπόροι του Δασκαλιού: ένα πρωτοαστικό κέντρο της Εποχής του Χαλκού στο μικροσκόπιο.

Εύη Μαργαρίτη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Cyprus Institute, Science and Technology for Archaeology.

Πέμπτη 27 Ιουνίου στις 21:00 | Συζήτηση για την ψευδοεπιστήμη.

Στέφανος Τραχανάς, ΙΤΕ-Διευθυντής του Κέντρου Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων Mathesis: Κβαντικοί γιατροί και κβαντικοί προφήτες: Μαθήματα επαγγελματικού προσανατολισμού για τη Νέα Εποχή!

Μανώλης Πλειώνης, Καθηγητής Αστρονομίας Α.Π.Θ & Διευθυντής Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών: Αστρονομία και ψευδοεπιστήμη.

Γιώργος Τόμπρας, Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φυσικής για την Επιστήμη και την Εκπαίδευση (ΕΕΦΕΕ): Ψευδοεπιστήμη και η θεσμική ευθύνη απέναντί της.

Πέμπτη 4 Ιουλίου στις 21:00 | 80 Ημέρες στην Ανταρκτική με τη NASA

Ιωάννης Μπαζιώτης, Επίκουρος Καθηγητής Ορυκτολογίας-Πετρολογίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

*Μετά από κάθε ομιλία ακολουθεί παρατήρηση του ουρανού από το ιστορικό τηλεσκόπιο Δωρίδη.

 

*Γενική είσοδος: 2,5 ευρώ (για την ενίσχυση των σκοπών του Κέντρου Επισκεπτών του ΕΑΑ). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας κατά την προσέλευση. Η είσοδος ανοίγει στις 20:30.

Πληροφορίες: 210 3490160 , 210 3490036, [email protected], https://www.facebook.com/visitorcenters.

 

Εύη Μαργαρίτη: Το αίνιγμα της Κέρου κι οι σπόροι του Δασκαλιού: ένα πρωτοαστικό κέντρο της Εποχής του Χαλκού στο μικροσκόπιο

H Κέρος, ένα ακατοίκητο σήμερα νησί στην καρδιά των Κυκλάδων, είναι γνωστή κυρίως για τον μεγάλο αριθμό των σπασμένων μαρμάρινων ειδωλίων που ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια πολυετών ανασκαφών υπό την διεύθυνση του Καθ. Κόλιν Ρένφριου (Πανεπιστήμιο του Cambridge,  Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή στην Αθήνα), ευρήματα που μαρτυρούν μοναδικές τελετουργικές πρακτικές κατά την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού, καθιστώντας την Κέρο το πρώτο θαλάσσιο ιερό στον κόσμο. Οι νέες αρχαιολογικές έρευνες  επικεντρώθηκαν στον οικισμό του Δασκαλιού, ένα μικρό πυραμιδοειδές νησί σε πολύ μικρή απόσταση δυτικά της Κέρου, το οποίο στην αρχαιότητα αποτελούσε κομμάτι της. H διάλεξη, αφού κάνει μια σύντομη ανασκόπηση στα αρχαιολογικά δεδομένα που κατέστησαν δυνατή την ερμηνεία της Κέρου ως μοναδικού ιερού της Πρώϊμης Εποχής του Χαλκού, θα επικεντρωθεί στον οικισμό του Δασκαλιού. Θα παρουσιαστούν τα πρόσφατα ευρήματα, εστιάζοντας πρώτα στη μνημειώδη αρχιτεκτονική και τη μεταλλουργία, και στη συνέχεια η διάλεξη θα επικεντρωθεί στις αγρoτικές πρακτικές, την παραγωγή και την κατανάλωση της τροφής, καθώς και το ρόλο, αν υπάρχει, της γεωργίας στην δημιουργία του πρωτοαστικού οικισμού στο Δασκαλιό της Κέρου. Το Δασκαλιό αποτελεί τον πιο καλοδιατηρημένο οικισμό της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού στις Κυκλάδες και προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για να κατανοηθεί η καθημερινή ζωή των ανθρώπων της 3ης χιλιετίας π.Χ., η οικονομική οργάνωση, αλλά και οι κοινωνικές αλλαγές που οδήγησαν στην ανάδυση των πρωτο-αστικών κέντρων στο Αιγαίο και την αυγή της αστικοποίησης της Ευρώπης.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί