ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Αρχίζουν τα μαθήματα του Θερινού Σχολείου Αστρονομίας στο Βόλο 

therino

Την ερχόμενη Δευτέρα 6η Ιουλίου αρχίζουν τα μαθήματα  16ου Θερινού Σχολείου Αστρονομίας 2015 στο Βόλο, από την τοπική Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος. Tα μαθήματα θα γίνονται στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Γεωργίου Καρτάλη 72 – Ροζού, πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο). Θα λειτουργήσουν δε πάλι φέτος τρία τμήματα: των Αρχαρίων, των Προχωρημένων και το νέο τμήμα, το Παρατηρησιακό. Όσοι θέλουν να παρακολουθήσουν το νέο αυτό τμήμα πρέπει να προσέλθουν για να εγγραφούν στις 6:30 μ.μ., διότι στις 7 μ.μ. είναι η έναρξη των μαθημάτων.

Όσοι θα παρακολουθήσουν τα τμήματα Αρχαρίων και Προχωρημένων πρέπει να προσέλθουν στις 8:30 μ.μ για να εγγραφούν, διότι στις 9 μ.μ. αρχίζουν τα μαθήματα, τα οποία θα διδάξουν 10 καθηγητές Πανεπιστημίων και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης,  αστρονόμοι και ερασιτέχνες αστρονόμοι.

Στο τμήμα Αρχαρίων θα διδαχθούν οι στοιχειώδεις γνώσεις ολόκληρης της αστρονομίας, δηλ. το ηλιακό μας σύστημα (Ήλιος, Σελήνη, πλανήτες, δορυφόροι), οι αστέρες, τα νεφελώματα, οι γαλαξίες και το Σύμπαν γενικότερα. Θα διδάξουν δε οι καθηγητές: Τομπουλίδης Χαρίτων, αστροφυσικός, Μαυρομάτης Δημήτριος, φυσικός, Μπλατσής Δημήτριος, μαθηματικός, και Βέης Νικόλαος, φυσικός.

Στο τμήμα των προχωρημένων θα διδαχθούν ειδικά θέματα, όπως: Το χάος και η δυναμική των γαλαξιών, Μετεωρίτες και συγκρούσεις αυτών, Αστρονομία ακτίνων – Χ και Μεταβλητοί αστέρες. Θα τα διδάξουν δε οι καθηγητές: Πάτσης Πάνος, αστροφυσικός, Σπανός Σεραφείμ, μετεωρολόγος, Ξενάκης Χρίστος, επίτιμος σύμβουλος φυσικών και Μαυρομάτης Δημήτριος, φυσικός.

Στο νέο Παρατηρησιακό Τμήμα θα διδαχθούν θέματα φωτομετρίας, ουράνιας σφαίρας με τις συντεταγμένες, τηλεσκόπια, ηλιακές παρατηρήσεις, παρατηρήσεις πλανητών και βαθέως ουρανού. Θα τα διδάξουν δε οι καθηγητές: Φιλοθόδωρος Αλέξανδρος, υποψήφιος Δρ. Αστρονομίας, Γερμάνης Παναγιώτης, μηχανικός λογισμικού Η/Υ και Καμβρογιάννης Κωνσταντίνος, φυσικός.

Η καθιερωμένη αστροβραδιά του φετινού Θερινού Σχολείου θα γίνει την Παρασκευή, 10η Ιουλίου, στα Χάνια Πηλίου, όπου θα μεταβούν οι σπουδαστές και οι άλλοι ενδιαφερόμενοι με πούλμαν, το οποίο θα ξεκινήσει από το Δημαρχείο Βόλου στις 9 μ.μ. και θα επιστρέψει λίγο μετά τα μεσάνυχτα, όταν θα έχει τελειώσει και η κοινή συνεστίαση όλων των αστροπαρατηρητών.

Σε ένα διάλειμμα της συνεστίασης θα γίνει και μια ενδιαφέρουσα προβολή για το διαστημικό τηλεσκόπιο Χέρσελ και τα επιτεύγματά του.

Την διοργάνωση της αστροβραδιάς στα Χανια Πηλίου, την έχει αναλάβει το Παρατηρησιακό τμήμα της Εταιρείας υπό την εποπτεία του κ. Ευσταθίου Ζαφραντζά και θα στήσει τα τηλεσκόπια στο 2ο  παρκινγκ προς τις Αγριόλευκες, για να παρατηρήσει ο κόσμος τους πλανήτες, τα νεφελώματα, τα σμήνη αστέρων και τους γαλαξίες του ουρανού, που θα φαίνονται εκείνες τις ώρες, ενώ παράλληλα θα γίνεται ξενάγηση με λέιζερ στους αστέρες και τους αστερισμούς του ουρανού, με την ιστορία και τη μυθολογία τους.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Θερινού Σχολείου και περισσότερες πληροφορίες, μπορεί να βρει κανείς στην ιστοσελίδα της Εταιρείας www.astronomos.gr

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί