ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Θεσσαλονίκη: 300 δέντρα και 3 «φαινολογικοί κήποι» για την προστασία του περιβάλλοντος

Τριακόσια δέντρα και θάμνοι που φυτεύτηκαν σε τρεις «Φαινολογικούς Κήπους» θα μετατραπούν σε δείκτες μέτρησης για να βγουν πολύτιμα συμπεράσματα με τελικό στόχο την προστασία του περιβάλλοντος στη Θεσσαλονίκη.

Το πρόγραμμα γίνεται στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE CLIVUT «Κλιματική Αξία των Αστικών Δέντρων» και προβλέπει τη δημιουργία τριών «Φαινολογικών Κήπων». Στόχος είναι η βελτίωση του αστικού οικοσυστήματος και επικεφαλής του προγράμματος είναι η Καθηγήτρια του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Θέκλα Τσιτσώνη.

Τα μέρη για τη δημιουργία των «Φαινολογικών Κήπων» επιλέχθηκαν με βάση τις επιδράσεις της ρύπανσης που δέχεται η κάθε περιοχή. Ο πρώτος «Φαινολογικός Κήπος» δημιουργήθηκε στον χώρο των εγκαταστάσεων του εργοστασίου ΤΙΤΑΝ στην Ευκαρπία, ο δεύτερος στο Δασοβοτανικό Κήπου του ΑΠΘ στο Φοίνικα και ο τρίτος στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή. Η έκταση κάθε κήπου ανέρχεται στα 2.500 τ.μ. στην οποία έχουν φυτευτεί 100 δέντρα και θάμνοι από 20 διαφορετικά είδη.

Μάλιστα, ο κήπος που δημιουργήθηκε στον χώρο των εγκαταστάσεων του εργοστασίου ΤΙΤΑΝ στην Ευκαρπία, διακρίθηκε στην Εβδομάδα Βιώσιμης Ανάπτυξης, Bravo Sustainability Week 2021.

Στο πρόγραμμα, εκτός από την Θεσσαλονίκη, συμμετέχουν και άλλες τρεις ευρωπαϊκές πόλεις, δύο από την Ιταλία (Μπολόνια, Περούτζια) και μία από την Πορτογαλία (Λισαβόνα). Σε κάθε μία από αυτές ιδρύθηκαν τρεις Φαινιλογικοί Κήποι. Οι περιοχές επιλέχθηκαν με βάση τις διαφορετικές θέσεις τους, καθώς και της επίδρασης της ρύπανσης που δέχεται η κάθε μία.

«Το πρόγραμμα LIFE CLIVUT, δεν ασχολείται αποκλείστηκα με τους δημόσιους χώρους πρασίνου αλλά θέλει να επεκταθεί και στους ιδιωτικούς χώρους, ακόμα και σε επιχειρήσεις όπως το ΤΙΤΑΝ με το οποίο έχουμε συνεργαστεί. Όλη η δράση έχει κοινωνική και οικολογική συνείδηση. Για την επαλήθευση και επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων που θα προκύψουν μέσα από τους «Φαινολογικούς Κήπους» της Θεσσαλονίκης, το πρόγραμμα στοχεύει στην δημιουργία και άλλων κήπων σε περιοχές της Ελλάδας, οι οποίες ακόμα δεν έχουν εκλεγεί», πρόσθεσε η κ. Τσιτσώνη.

«Τα συμπεράσματα δεν μπορούν να βγουν μέχρι το 2023 που είναι το πρόγραμμα γι’ αυτό θα διατηρηθεί για δέκα χρόνια, ώστε να συνεχήσουμε τις μετρήσεις και ενδεχομένως να παέι και παρά πέρα, γιατί χρειαζόμαστε μια μεγάλη χρονοσειρά για να αποφασίσουμε και να βγάλουμε συμπεράσματα», επισήμανε η ίδια.

Από αυτή τη δράση προκύπτουν και κοινωνικά οφέλη, τα οποία θα δώσουν την ευκαιρία στους πολίτες να έρθουν πιο κοντά με το περιβάλλον και με τις ενέργειες που γίνονται γύρο από αυτό. Αναμένεται η συμμετοχή 5.000 πολιτών, από τις δράσεις cityzen sciences θα συμμετέχουν 10.000 πολίτες και από τις τέσσερις πόλεις, μέσα από προγράμματα ακαδημαϊκών σπουδών 1.300 φοιτητές, ενώ μέσα από δημόσιες διαβουλεύσεις άλλοι 5.000 πολίτες.

«Έχουμε έρθει σε επαφή με διάφορες περιβαλλοντικές οργανώσεις και πολίτες της Θεσσαλονίκης, με σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς με το πανεπιστήμιο και τους φοιτητές της Δασολογίας, ώστε να οργανωθούν διάφορα προγράμματα. Δηλαδή περίπατοι μέσα στην πόλη, θα τους μιλήσουμε για το αστικό πράσινο και γενικότερα για τους τρόπους ευαισθητοποίησης προς αυτό. Επίσης στα σχολεία θα γίνουν μαθήματα, τα οποία και έχουμε καθορίσει, αλλά αυτή η ενέργεια, λόγω κορονοϊού, θα ξεκινήσει από Σεπτέμβριο», τόνισε και στη συνέχεια πρόσθεσε, «όλα αυτά οργανώνονται και θα γίνουν μετά τη λήξη της πανδημίας αν και το πρόγραμμα τελειώνει το 2023. Αυτό τον μήνα θα ολοκληρώσουμε τις επαφές με τους πολίτες και τα σχολεία, ώστε να είναι έτοιμη αυτή η συνεργασία από το Σεπτέμβρη».

Μερικά από τα είδη δέντρων που θα φυτεύουν είναι το Σφενδάμι, Σλήθρο, Γαύρος, Φράξος, Αριά, Χνωόδης Δρυς. Ενώ από θάμνους η Βερβερίδα, Κρανιά, Φουντουκιά, Λιγούσρο, Φιλλύκι, Ροδιά. «Όλα τα φυτά έχουν έρθει από φυτώριο της Ιταλίας γιατί έπρεπε να ξεκινήσουν με τα ίδια δεδομένα, δεν θα μπορούσαν να είναι από διαφορετικά φυτώρια. Καθώς η Ιταλία είναι ο συντονιστής του προγράμματος», ανέφερε η κ. Τσιτσώνη.

Πηγή: makthes.gr

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί