ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

“Το Ατύχημα” είναι ένα άστρο που αψηφά όλα όσα ήξεραν οι αστρονόμοι

Κρυμμένοι πληθυσμοί κοσμικών αντικειμένων

Οι επιστήμονες έχουν κατηγοριοποιήσει πολλών ειδών άστρα στο σύμπαν, βάσει της θερμοκρασίας, του μεγέθους και της φωτεινότητάς τους. Ωστόσο μία πρόσφατη ανακάλυψη αποδεικνύει πως δεν τα γνωρίζουμε όλα. Το άστρο WISE 1534-1043, το οποίο έχει το ψευδώνυμο “Το Ατύχημα”, είναι ένας φαιός νάνος ο οποίος δε μοιάζει σε τίποτα με αυτά που ξέραμε έως τώρα.

Στην εικόνα φαίνεται η περιοχή του ουρανού που μελετά στα υπέρυθρα μήκη κύματος η διαστημική συσκευή Wide-field Infrared Survey Explorer (WISE). Υπέρυθρη ακτινοβολία στο διάστημα ακτινοβολούν τα νέφη αερίων και σκόνης όπου γεννιούνται νέοι αστέρες, αλλά και καφέ νάνοι και άλλα ουράνια αντικείμενα. – Credit: NASA/JPL-Caltech/UCLA

Οι φαιοί ή καφέ νάνοι αποκαλούνται συχνά και αποτυχημένα άστρα. Η κλίμακα μεγέθους τους κυμαίνεται ανάμεσα στους μεγαλύτερους πλανήτες και στα μικρότερα άστρα. Οι καφέ νάνοι είναι πρακτικά αυτό που συμβαίνει στα άστρα όταν η διαδικασία σχηματισμού τελειώνει πριν αποκτηθεί αρκετή μάζα για να ενεργοποιήσει την πυρηνική σύντηξη του υδρογόνου στον πυρήνα. Σε αντίθεση με τους πλανήτες όμως, είναι αρκετά μεγάλοι για να συντήξουν δευτέριο, ένα ισότοπο του υδρογόνου, με πολύ χαμηλότερη φυσικά θερμοκρασία και πίεση από τη σύντηξη του υδρογόνου. Έτσι, καταλήγουν μικρότεροι, πιο ψυχροί και λιγότερο φωτεινοί από τα περισσότερα άστρα, με τη μάζα τους να κυμαίνεται 13 με 80 φορές τη μάζα του Δία.

Οι καφέ νάνοι διαθέτουν χαρακτηριστικά όμοια με αυτά των αστέρων, αλλά και με αυτά των πλανητών. Γενικά, είναι λιγότερο μαζικοί από τους αστέρες, αλλά πιο μαζικοί από τους πλανήτες. – Credit: NASA/JPL-Caltech

“Το Ατύχημα” όμως φαίνεται πως είναι πολύ παλαιότερο από οποιοδήποτε καφέ νάνο έχουμε συναντήσει, κάτι που σημαίνει πως μπορεί να κρύβεται ένας τεράστιος πληθυσμός αρχαίων καφέ νάνων τους οποίους δεν έχουμε εντοπίσει επειδή δεν έχουν τα χαρακτηριστικά που ψάχνουμε. “Το Ατύχημα” δεν εντοπίστηκε σε έρευνες για καφέ νάνους και ο εντοπισμός του ήρθε τυχαία από το Near-Earth Object Wide-Field Infrared Survey Explorer της NASA.

Σε μερικά μήκη κύματος είναι πολύ αχνό, δείχνοντας πως έχει και πολύ χαμηλή θερμοκρασία, κάτω από το σημείο βρασμού του νερού, υποδεικνύοντας πως είναι πολύ παλιό, ενώ σε άλλα μήκη κύματος είναι πιο φωτεινό με υψηλότερη θερμοκρασία. Βρίσκεται σε απόσταση 53 ετών φωτός και κινείται στο γαλαξία με τεράστια ταχύτητα, περίπου 207.4 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο, 25% πιο γρήγορα από οποιοδήποτε άλλο καφέ νάνο. Η ταχύτητα επίσης προδίδει τη μεγάλη ηλικία του, καθώς έχει επιταχύνει από τις βαρυτικές αλληλεπιδράσεις με άλλα ουράνια σώματα στο πέρασμα των χρόνων.

Η ηλικία του εκτιμάται στα 10 με 13 δισεκατομμύρια χρόνια, τη στιγμή που η ηλικία όλου του σύμπαντος είναι 13.8 δισεκατομμύρια χρόνια. Ξεπερνά δηλαδή κατά δύο φορές το μέσο όρο ηλικίας των καφέ νάνων.

Περιμέναμε πως τέτοιοι καφέ νάνοι υπάρχουν αλλά περιμέναμε να είναι και εξαιρετικά σπάνιοι. Το να βρούμε έναν τέτοιο τόσο κοντά στο Ηλιακό μας σύστημα μπορεί να είναι απίστευτα τυχερή σύμπτωση ή μπορεί να μας λέει πως είναι πιο συχνοί από ότι νομίζαμε.

Σε κάθε περίπτωση, αυτός ο καφέ νάνος πρέπει να έχει πολύ διαφορετική σύσταση από τους υπόλοιπους καφέ νάνους, αφού στο πρώιμο σύμπαν η ποικιλία των στοιχείων που υπήρχαν ήταν σαφώς μικρότερη.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο The Astrophysical Journal Letters.

Πηγή: unboxholics.com

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί