ΔΙΑΣΤΗΜΑΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το ρόβερ VIPER θα αναζητήσει νερό στην Σελήνη

Η τελευταία προσεδάφιση επανδρωμένης αποστολής στη Σελήνη πραγματοποιήθηκε το μακρινό 1972. Ο λόγος για την τελευταία από τις αποστολές του ιστορικού προγράμματος «Απόλλων» της NASA, η οποία συνολικά έδωσε την ευκαιρία σε 12 ανθρώπους να δουν την Σελήνη από πραγματικά πολύ κοντά! Τα χρόνια που μεσολάβησαν μέχρι σήμερα, δεν υπήρξαν αντίστοιχες αποστολές. Ο διάδοχος του προγράμματος «Απόλλων» είναι σήμερα στο στάδιο της προετοιμασίας, ονομάζεται «Άρτεμις» και πρόκειται μέχρι τα μέσα της δεκαετίας να μεταφέρει στην Σελήνη τους επόμενους ανθρώπους.

Πρόσφατα η NASA ανακοίνωσε λεπτομέρειες σχετικά με το ρόβερ που αναμένεται να ταξιδέψει στη Σελήνη πριν από την αποστολή «Άρτεμις» και να εξερευνήσει ορισμένες περιοχές. Συγκεκριμένα, πρόκειται να αναζητήσει νερό εκεί, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό για όλες τις μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές. Το ρομποτικό όχημα αυτό που θα ρίξει φως στο ζήτημα της ύπαρξης νερού στο φεγγάρι ονομάζεται VIPER (Volatiles Investigating Polar Exploration Rover), βάσει προγράμματος θα φτάσει στο φεγγάρι στα τέλη του 2023 και οι έρευνές του θα διαρκέσουν τουλάχιστον 100 γήινες μέρες. Με τη χρήση οργάνων όπως φασματόμετρα, αλλά και με τρυπάνια και όργανα ανίχνευσης χημικών ουσιών αναμένεται να αποκαλύψει την ύπαρξη παγωμένου νερού σε βάθος έως και ένα μέτρο κάτω από την επιφάνεια της Σελήνης.

 

Η περιοχή του κρατήρα Nobile στον νότιο πόλο της Σελήνης θα αποτελέσει τον τόπο εξερεύνησης του ρομποτικού οχήματος VIPER. – Credits: NASA

 

Η περιοχή που θα εξερευνήσει το ρόβερ VIPER, είναι η περιοχή του κρατήρα Nobile, ο οποίος βρίσκεται στο νότιο πόλο της Σελήνης. Ο κρατήρας αυτός έχει διάμετρο μεγαλύτερη των 70 χιλιομέτρων και αυτό που τον καθιστά κατάλληλο για τη συγκεκριμένη έρευνα είναι το γεγονός ότι μεγάλο μέρος του δεν φωτίζεται από τον Ήλιο και έτσι, οι πιθανότητες να υπάρχει εκεί παγωμένο νερό είναι αυξημένες.

Βέβαια, η παρουσία νερού στο υπέδαφος του νότιου πόλου της Σελήνης έχει διαπιστωθεί ήδη από το 2009 με την αποστολή LCROSS (Lunar CRater Observation & Sensing Satellite). Σύμφωνα με σχετικές μελέτες, εκτιμάται ότι στους πόλους της Σελήνης υπάρχουν δισεκατομμύρια τόνοι πάγου που βρίσκονται σχεδόν μονίμως υπό σκιά και οι θερμοκρασίες εκεί πιθανόν φτάνουν τους -223 °C. Τα επιπλέον νέα δεδομένα που πρόκειται να συλλέξει το ρόβερ VIPER θα κάνουν γνωστές τις θέσεις και τα βάθη στα οποία εντοπίζεται ο πάγος νερού και θα συμπληρώσουν τους χάρτες υδάτινων πόρων της Σελήνης, οι οποίοι θα φανούν χρήσιμοι για την επιλογή προσεδάφισης των μελλοντικών σκαφών που θα μεταφέρουν αστροναύτες στο φεγγάρι. Ακόμη, θα δώσουν πληροφορίες για τις ποσότητες του υδάτινου πάγου, καθώς και για το κατά πόσο είναι δυνατόν να αξιοποιηθούν, παράγοντας εξαιρετικά σημαντικός, καθώς για την μακρόχρονη παρουσία ανθρώπων στο φεγγάρι είναι απαραίτητη η παροχή νερού, τόσο σε πόσιμη μορφή, όσο και ως πρώτη ύλη για την παραγωγή οξυγόνου και πυραυλικών καυσίμων.

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί