ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Το τηλεσκόπιο James Webb φωτογράφισε τον Ουρανό όπως δεν τον έχουμε ξαναδεί!

Εντυπωσιακές είναι οι φωτογραφίες που τράβηξε πρόσφατα το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, στις οποίες αποτυπώνεται ο πλανήτης Ουρανός με το σύστημα δακτυλίων του και μερικοί από τους 27 γνωστούς δορυφόρους του.

Ο μακρινός παγωμένος πλανήτης έχει φωτογραφηθεί και στο παρελθόν από άλλα επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια. Παρακάτω φαίνονται ενδεικτικά δύο φωτογραφίες του που κατέγραψε το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble. Η λήψη στα αριστερά έγινε το 2003 στο ορατό, υπεριώδες και υπέρυθρο φως, ενώ η λήψη στα δεξιά έγινε το 2022 στο ορατό φως.

Ο πλανήτης Ουρανός όπως τον φωτογράφισε το Hubble το 2003 (αριστερά) και το 2022 (δεξιά).

Φυσικά, δεν θα πρέπει να παραλείψουμε να αναφερθούμε και στις φωτογραφίες που μας χάρισε το ιστορικό Voyager 2, το οποίο πέρασε από την γειτονιά του Ουρανού το 1986. Από τις εικόνες εκείνες θα έλεγε κανείς ότι ο Ουρανός δεν παρουσιάζει ιδιαίτερα ατμοσφαιρικά χαρακτηριστικά, καθώς φαίνεται απλώς σας μια γαλάζια σφαίρα. Επίσης, μας έδωσε και μια πρώτη εικόνα των δακτυλίων που ο πλανήτης διαθέτει.

Εικόνες του Ουρανού και των δακτυλίων του που κατέγραψε το Voyager 2.

Στις νέες απεικονίσεις του James Webb, μπορούν εύκολα να διακριθούν οι λαμπρότεροι από τους 27 δορυφόρους του, οι οποίοι έχουν λάβει ονόματα από ήρωες των θεατρικών έργων του William Shakespeare. Αυτοί είναι οι εξής: Άριελ, Ουμβριήλ, Τιτάνια, Όμπερον, Μιράντα, Άριελ και Πακ. Τα υπόλοιπα φωτεινά αντικείμενα αποτελούν φωτεινούς μακρινούς γαλαξίες.

Έξι δορυφόρους του Ουρανού απεικόνισε το JWST.

Στην πολική περιοχή που φαίνεται στα δεξιά της παρακάτω εικόνας, και η οποία είναι στραμμένη προς την κατεύθυνση του Ήλιου, εντοπίζεται μια κεντρική λάμψη η οποία είναι ορατή κατά το καλοκαίρι και εξαφανίζεται το φθινόπωρο. Εξήγηση σε αυτό αναμένεται να δώσουν τα δεδομένα που συνέλεξε το James Webb.

Οι δακτύλιοι, η πολική περιοχή και τα νέφη του Ουρανού από το JWST.

Επίσης, έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι επειδή ο άξονας περιστροφής του ουρανού είναι παράλληλος με το επίπεδο της τροχιάς του, στον κάθε πόλο του επικρατεί για 42 χρόνια μέρα και για 42 χρόνια νύχτα. Ο χρόνος αυτός είναι ο μισός της περιόδου περιφοράς του γύρω από τον Ήλιο.

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί