ΚΕΝΤΡΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ

«Τρέχουν» Αστεροσκοπείο και Πλανητάριο

Διανύουμε τις τελευταίες μέρες του χειμώνα. Οι θερμοκρασίες δειλά – δειλά ανεβαίνουν και η άνοιξη στην φύση είναι ήδη γεγονός.

Παρά την αντοχή ακόμα του Covid-19, είναι κοινά αναγνωρίσιμο πως όλες οι χώρες της Ευρώπης ετοιμάζονται να άρουν σύντομα όλα τα μέτρα περιορισμού. Η φετινή άνοιξη θα συμπέσει με τον παραμερισμό  της πανδημίας και πολλά προγράμματα που συμπιέστηκαν αυτά τα δύο χρόνια θα ανοίξουν τα… φτερά τους.

Ένα από αυτά είναι και το πολλά υποσχόμενο πρόγραμμα του Αστροτουρισμού. Το οποίο έχει φτάσει σε ώριμο στάδιο σε βαθμό που με τον ερχομό της άνοιξης να αρχίσει και τις πιλοτικές εφαρμογές που περιλαμβάνει το όλο πρόγραμμα.

Ήδη έχουν αρχικά προσδιοριστεί τα σημεία και οι τοποθεσίες για να εφαρμοστούν στην πράξη τα αστροπάρκα και αστροχωριά. Κάτι που σίγουρα θα ενθουσιάσει τους πρώτους τυχερούς που θα λάβουν μέρος στις νυχτερινές αστροπαρατηρήσεις από ειδικά διαμορφωμένους χώρους υποδοχής και διαμονής.

Η… προϊστορία

Η αστρονομία και γενικότερα η παρατήρηση του Διαστήματος τα τελευταία χρόνια έχει κάνει πραγματικά άλματα στην Κύπρο. Χιλιάδες είναι οι φίλοι της αστροπαρατήρησης που συρρέουν στις κατά καιρούς εκδηλώσεις των ομάδων που δραστηριοποιούνται στον γοητευτικό αυτό επιστημονικό και ψυχαγωγικό τομέα.

Στο Προεδρικό Μέγαρο πραγματοποιείται πλέον ως ετήσιος θεσμός η Παγκόσμια Μέρα Αστρονομίας υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Μια άλλη πολύ επιτυχημένη δραστηριότητα είναι η παρακολούθηση της πτώσης των Περσείδων κάθε χρόνο τον Αύγουστο στον Βοτανικό Κήπο Τροόδους. Στο Τρόοδος και συγκεκριμένα πάνω από το χωριό Αγρίδια ανεγείρεται και θα είναι έτοιμο φέτος το εντυπωσιακό Αστεροσκοπείο Τροόδους.

Παράλληλα και σχεδόν ταυτόχρονα, θα είναι έτοιμο φέτος και το Πλανητάριο Κύπρου έξω από τη Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής. Η αστρονομία στην Κύπρο μέσα σε επτά χρόνια έκανε άλματα δεκαετιών.

Εδώ και περίπου δεκαπέντε χρόνια η Αστρονομία έχει εγκριθεί ως εκπαιδευτικό πρόγραμμα για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης στην Κύπρο. Χιλιάδες είναι οι μαθητές που έχουν μάθει τα μυστικά του ουρανού όπως και τους συνδυασμούς των μαγικών αστερισμών.

Τι είναι ο Αστροτουρισμός

Είναι ένα πραγματικά καινοτόμο πρόγραμμα που εγκρίθηκε από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας της Κύπρου που στόχο έχει την  ανάπτυξη, ενίσχυση και διατήρηση μιας κατηγορίας ειδικού ενδιαφέροντος τουρισμού στην Κύπρο, που θα συμβάλει σημαντικά στην προώθηση του συνολικού τουριστικού προϊόντος που προσφέρει σήμερα η Κύπρος, ωφελώντας έτσι την οικονομική ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα του νησιού και συμβάλλοντας και σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Πρόκειται για τη διεξαγωγή μιας έρευνας για τη δημιουργία ενός βιώσιμου προϊόντος Άστρο-Τουρισμού που θα δώσει την ευκαιρία σε όλους να ενημερωθούν για τις τεράστιες διαστάσεις και την ηλικία του σύμπαντος και να μπορέσουν να εκτιμήσουν την αξιοσημείωτη απεραντοσύνη και τη συνάφειά του για τη ζωή μας και τη δημιουργία κατάλληλου περιβάλλοντος το οποίο θα φιλοξενεί και θα προσφέρει εμπειρίες αστρονομίας τόσο για τους έμπειρους αστρονόμους όσο και για τους ενθουσιώδεις άπειρους αστρονόμους… Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την τοποθέτηση της Κύπρου στον παγκόσμιο χάρτη των καλύτερων προορισμών για αστροτουρισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παγκοσμίως η Χιλή και τα να νησιά της Καραϊβικής πρωτοπορούν εδώ και χρόνια στα προγράμματα Αστροτουρισμού. Η γεωπολιτική θέση της Κύπρου και ιδιαίτερα η μακροχρόνια κατ έτος ηλιοφάνεια εξυπηρετούν θαυμάσια τους στόχους και τους σκοπούς του Προγράμματος αυτού που θα είναι πραγματικά ξεχωριστό για την Ευρώπη και την Μεσόγειο.

Πηγή: philenews.com

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί