ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Τρεις γαλαξίες συγκρούονται με θεατή το Hubble (βίντεο)

Το διαστημικό τηλεσκόπιο καταγράφει το εντυπωσιακό κοσμικό φαινόμενο.

Στην ατελείωτη λίστα των ανακαλύψεων του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble, του πρώτου που έστειλε έξω από τη Γη η ανθρωπότητα, προστίθεται μια ακόμη. Πρόκειται για τρεις γαλαξίες στον αστερισμό του Βοώτη που βρίσκονται σε διαδικασία σύγκρουσης η οποία θα καταλήξει σε μια συγχώνευση τους με τελικό αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός νέου γιγάντιου γαλαξία.

Οι συγκρούσεις γαλαξιών είναι ένα από τα πιο συχνά φαινόμενα στο Σύμπαν και αποτελεί διεργασία ανανέωσης του αφού κατά την εξέλιξη και ολοκλήρωση του φαινομένου γεννιούνται πολλά νέα άστρα και νέοι γαλαξίες. Το γαλαξιακό τρίο έχει λάβει την κωδική ονομασία SDSSCGB 10189 με τους τρεις γαλαξίες να έχουν πλησιάσει ο ένας τον άλλο σε απόσταση 50 χιλιάδων ετών φωτός που θεωρητικά μοιάζει μακρινή αλλά στην προκειμένη περίπτωση και διεργασία είναι πολύ κοντινή και οι βαρυτικές αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στους γαλαξίες αναμένεται σύντομα να ξεκινήσουν αν δεν έχουν ήδη ξεκινήσει.

Οι επιστήμονες που μελέτησαν τις εικόνες και τα δεδομένα του Hubble κάνουν λόγο για ένα σπάνιο είδος γαλαξιακής σύγκρουσης επειδή όπως διαπίστωσαν οι τρεις γαλαξίες βρίσκονται σε διαδικασία γέννησης νέων άστρων ενώ συνήθως οι γαλαξίες που συγκρούονται ή τουλάχιστον ένας εξ αυτών δεν είναι πια ιδιαίτερα ενεργός στην παραγωγή νέων άστρων και αυτή ξεκινά εκ νέου όταν εξελίσσεται η σύγκρουση.

Εκτιμάται ότι η συγκεκριμένη σύγκρουση θα δημιουργήσει ένα γαλαξία της κατηγορίας BCG που είναι οι μεγαλύτεροι σε μέγεθος γαλαξίες στο Σύμπαν. Οι επιστήμονες προσπαθούν να μάθουν τα μυστικά αυτών των γαλαξιών αφού πιστεύεται ότι διαθέτουν στοιχεία για τον αποκαλούμενο «κοσμικό ιστό», τις κοσμικές δομές (νήματα) που η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι αποτελούνται από σκοτεινή ύλη και λειτουργούν ως γέφυρες που συνδέουν τους γαλαξίες ενός γαλαξιακού σμήνους.

Πηγή: Naftemporiki.gr

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί