ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Βέλτιστες ηθικές πρακτικές για φωτογράφιση της άγριας ζωής

Έχετε στο νου σας πάντα πως θέλουμε τις καλύτερες πρακτικές ώστε να μην διαταράξουμε την συμπεριφορά των άγριων ζώων και να μην καταστρέψουμε τους βιότοπους. Συνήθως πρέπει να υπερισχύει η κοινή λογική για την προστασία των άγριων ζώων, αλλά πάμε να δούμε τις καλύτερες πρακτικές που μπορείτε να κάνετε:

  1. Σεβαστείτε την άγρια ζωή: Παρατηρήστε την άγρια ζωή από ασφαλή απόσταση και μην ενοχλείτε τη φυσική τους συμπεριφορά. Μην παρεμβαίνετε στον βιότοπό τους και μην χρησιμοποιείτε δόλωμα για να την προσελκύσετε. Άμα πλησιάσετε μπορεί ένα ζώο να γίνει επιθετικό, ή και να εγκαταλείψει την φωλιά ή και τα μικρά του. Αν κάποιο ζώο έχει την περιέργεια να σας πλησιάσει μην κάνετε απότομες κινήσεις και μην προσπαθήσετε να το ταϊσετε, να το πιάσετε ή να κάνετε ότι άλλο περίεργο πράγμα μπορεί να σκεφτείτε το οποίο θα βλάψει ή θα τρομάξει το ζώο.
  2. Ακολουθήστε τους τοπικούς κανόνες και κανονισμούς: Εξοικειωθείτε με τους τοπικούς νόμους και κανονισμούς σχετικά με τη φωτογραφία άγριας φύσης και τηρήστε τους. Μερικές περιοχές μπορείτε να χρειάζονται ειδική άδεια από φορείς ή και να χρειαστείτε άδεια φωτογράφισης και κινηματογράφισης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, οπότε πρέπει να φροντίστε να επικοινωνήσετε με τους φορείς και να υποβάλλετε τις αιτήσεις που μπορεί να χρειάζονται κάποιες εβδομάδες νωρίτερα απ’ όταν θα επισκεφτείτε τις τοποθεσίες που επιθυμείτε.
  3. Αποφύγετε το φλας: Η χρήση φλας μπορεί να τρομάξει την άγρια ζωή και να επηρεάσει τη συμπεριφορά τους. Αντίθετα, χρησιμοποιήστε φυσικό φως ή υψηλή ρύθμιση ISO. Επίσης η χρήση φλας μπορεί να τυφλώσει προσωρινά τα άγρια ζώα και να τα θέσει σε κίνδυνο είτε από θηρευτές τους ή είτε να μην μπορούν να φροντίσουν τα νεογνά τους, αν έχουν. Η χειρότερη κατάληξη θα είναι να τρομοκρατηθούν και να εγκαταλείψουν τις φωλιές και τα αυγά ή νεογνά τους (ειδικά αν είναι πτηνά).
  4. Κρατήστε απόσταση: Διατηρήστε απόσταση ασφαλείας από την άγρια ζωή, ειδικά όταν τραβάτε φωτογραφίες ζώων που είναι γνωστό ότι είναι επικίνδυνα. Η πλειοψηφία του κόσμου δεν μπορεί να ξέρει να αναλύσει την συμπεριφορά του είδους και αυτό μπορεί να καταστεί άκρως επικίνδυνο για τους φωτογράφους αλλά και για το ίδιο το ζώο.
  5. Ελαχιστοποιήστε τον αντίκτυπο: Αποφύγετε τη χρήση βαρέως εξοπλισμού ή μεγάλων ομάδων ανθρώπων όταν φωτογραφίζετε άγρια ​​φύση, καθώς αυτό μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στα ζώα και τον βιότοπό τους. Το προτιμότερο είναι πάντα λίγοι άνθρωποι που θα κάνουν νεκρική ησυχία και απλώς θα παρακολουθούν την άγρια φύση, χρησιμοποιώντας τον κατάλληλο εξοπλισμό όπως π.χ. τηλεφακό. Μερικές φορές ακόμα και ένα τρίποδο μπορεί να δημιουργήσει αντίκτυπο σε μια φωλιά εντόμων ή άλλων ειδών στο περιβάλλον.
  6. Αποφύγετε τις περιοχές φωλιάς: Προσέξτε τα ζώα που φωλιάζουν ή εκτρέφουν μικρά και δώστε τους χώρο για να ελαχιστοποιήσετε το άγχος. Αυτό είναι το πιο δύσκολο απ’ όλα, διότι μερικά είδη κάνουν τις φωλιές τους στο έδαφος, δηλαδή εκεί που θα περπατάτε. Καλό είναι να μένετε μέσα στα μονοπάτια και να αποφεύγετε να βγαίνετε εκτός δρόμου (ειδικά σε υγρότοπους) και να μην μπαίνετε σε πυκνή βλάστηση (ειδικά σε δάση).
  7. Μην αγγίζετε: Μην αγγίζετε ή χειρίζεστε την άγρια ζωή, καθώς αυτό μπορεί να την βλάψει και να μεταφέρει ασθένειες. Επίσης αν αγγίξετε ένα άγριο ζώο υπάρχει και η πιθανότητα η μητέρα του να το εγκαταλείψει και να πεθάνει το νεαρό άγριο ζώο. Δεν πιάνουμε ζώα για να φωτογραφηθούμε μαζί τους ή για να βγάλουμε καλύτερες φωτογραφίες.
  8. Μην ταΐζετε: Μην ταΐζετε την άγρια ζωή για να την προσελκύσετε για καλύτερες φωτογραφίες, καθώς αυτό μπορεί να τις κάνει να εξοικειωθούν με τον άνθρωπο και να οδηγήσουν σε επικίνδυνες αλληλεπιδράσεις. Επίσης η ανθρώπινη τροφή τις περισσότερες φορές είναι τελείως ακατάλληλη για τα άγρια ζώα.
  9. Αποφύγετε το άγχος: Αποφύγετε να κυνηγάτε την άγρια ζωή για παρατεταμένες περιόδους, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει άγχος και να επηρεάσει τη φυσική τους συμπεριφορά.
  10. Μην αφήνετε ίχνη: Αφήστε την περιοχή όπως τη βρήκατε και πετάξτε τα απόβλητα σωστά. Οποιοδήποτε σκουπίδι που μπορεί να αφήσετε πίσω μπορεί να αποτελέσει τροφή για τα άγρια ζώα ή και να εξοικειωθούν με αυτό και να τα ακολουθούν σε ακατάλληλους βιοτόπους (όπως π.χ. πόλεις).

Ακολουθώντας αυτές τις ηθικές πρακτικές, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι η φωτογραφία άγριας φύσης σας είναι ταυτόχρονα ευχάριστη και υπεύθυνη και ότι έχει ελάχιστο αντίκτυπο στα ζώα και το περιβάλλον τους.

Πηγή: biodiversitygr.org

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί