ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Βοηθήστε Την NASA Στην Μελέτη Εξωπλανητών Με Το Exoplanet Watch

Περισσότεροι από 5.000 πλανήτες έχουν επιβεβαιωθεί ότι υπάρχουν έξω από το Ηλιακό μας Σύστημα, με ένα ευρύ φάσμα χαρακτηριστικών, όπως σύννεφα από γυαλί και δίδυμους ήλιους. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν εκατομμύρια περισσότεροι εξωπλανήτες μόνο στον Γαλαξία μας, κάτι που σημαίνει ότι οι επαγγελματίες αστρονόμοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τη βοήθειά σας για την παρακολούθηση και τη μελέτη τους.

Μέσω του Exoplanet Watch μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το δικό σας τηλεσκόπιο ή τον υπολογιστή σας, για να βοηθήσετε στη μελέτη και τον εντοπισμό εξωπλανητών. Το πρόγραμμα είναι ένας μοναδικός τρόπος για το κοινό να βοηθήσει τους αστρονόμους να μελετήσουν και να βρουν μακρινούς νέους κόσμους.

Το Exoplanet Watch είναι ένα πρόγραμμα επιστήμης των πολιτών που διαχειρίζεται το Jet Propulsion Laboratory (JPL) της NASA, μέσω του προγράμματος Universe of Learning της NASA. Ξεκίνησε το 2018, εξελίχθηκε και είναι πλέον εύκολα διαθέσιμο στο ευρύ κοινό, όπου οποιοσδήποτε μπορεί να λάβει μέρος.

Όπως είπε ο Rob Zellem, δημιουργός του Exoplanet Watch και αστροφυσικός στο Jet Propulsion Laboratory:

«Με το Exoplanet Watch μπορείτε να μάθετε πώς να παρατηρείτε εξωπλανήτες και να κάνετε ανάλυση δεδομένων χρησιμοποιώντας λογισμικό που χρησιμοποιούν και οι επιστήμονες της NASA. Είμαστε ενθουσιασμένοι που θα δείξουμε σε περισσότερους ανθρώπους πώς γίνεται πραγματικά η επιστήμη των εξωπλανητών».

Οι συμμετέχοντες στο Exoplanet Watch χρησιμοποιούν το λογισμικό EXOplanet Transit Interpretation Code (EXOTIC). Στην ιστοσελίδα διατίθενται χρήσιμα σεμινάρια και οδηγίες για να ξεκινήσετε.

Χρησιμοποιήστε το δικό σας τηλεσκόπιο για να βοηθήσετε τη NASA να μελετήσει εξωπλανήτες.

Υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε με το Exoplanet Watch. Το πρώτο περιλαμβάνει τη χρήση του δικού σας τηλεσκοπίου, εάν έχετε. Δεν υπάρχει όριο μεγέθους για το τηλεσκόπιο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, αν και ένα μεγαλύτερο τηλεσκόπιο μπορεί να δει περισσότερους στόχους. Ακόμη και ένα μικρό τηλεσκόπιο έξι ιντσών (15 εκατοστών) θα μπορούσε να ανιχνεύσει διαβάσεις πλανητών μπροστά από μερικά κοντινά αστέρια. Διάβαση έχουμε όταν ένας πλανήτης περνά μπροστά από το αστέρι του, όπως φαίνεται από τη Γη. Αυτό προκαλεί μια μικρή, αλλά μετρήσιμη προσωρινή μείωση της φωτεινότητας του αστεριού.

Μια εξαιρετική πτυχή του Exoplanet Watch είναι ότι χρησιμοποιεί παρατηρήσεις των ίδιων στόχων από πολλά άτομα. Αυτός ο συνδυασμός δεδομένων βοηθά στην απόκτηση ακριβέστερων μετρήσεων. Είναι επίσης ιδανικό για εξωπλανήτες με μεγάλες περιόδους διάβασης, δηλαδή, εάν το φαινόμενο διαρκεί περισσότερο από τον χρόνο που το αστέρι είναι ορατό σε έναν μόνο παρατηρητή. Έτσι οι παρατηρητές από όλο τον κόσμο μπορούν να βοηθήσουν στην συνεχόμενη παρακολούθηση της διάβασης. Για παράδειγμα, 20 συμμετέχοντες παρακολούθησαν την διάβαση του εξωπλανήτη HD 80606 b.

Το τηλεσκόπιο James Webb της NASA θα παρατηρήσει επίσης αυτόν τον εξωπλανήτη αργότερα φέτος. Αλλά τώρα, το Webb θα έχει περίπου δύο επιπλέον ώρες χρόνου παρατήρησης, χάρη στις παρατηρήσεις που έκαναν ήδη τα μέλη του Exoplanet Watch. Η τελειοποίηση των μετρήσεων διαβάσεων που έχει ήδη ολοκληρώσει το Exoplanet Watch απελευθερώνει επιπλέον χρόνο στο Webb για να παρατηρήσει άλλους στόχους.

Δεν έχετε τηλεσκόπιο; Χρησιμοποιήστε τον υπολογιστή σας!

Ακόμα κι αν δεν έχετε τηλεσκόπιο, μπορείτε να λάβετε μέρος στο Exoplanet Watch, χρησιμοποιώντας τον υπολογιστή σας για να κατεβάσετε δεδομένα 10 ετών μέχρι στιγμής, και να βοηθήσετε στην αναζήτηση διαβάσεων εξωπλανητών. Ενώ τα δεδομένα μπορούν να αποκαλύψουν νέους πλανήτες, τα μέλη του Exoplanet Watch εξετάζουν κυρίως δεδομένα από πλανήτες που έχουν ήδη ανακαλυφθεί. Αυτό βοηθά τους αστρονόμους να μάθουν περισσότερα για τις τροχιές αυτών των πλανητών.

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες στο Exoplanet Watch θα αναζητήσουν τυχόν άλλες διακυμάνσεις στη φωτεινότητα των αστεριών. Οι εκλάμψεις και οι αστρικές κηλίδες (ηλιακές εκλάμψεις και ηλιακές κηλίδες στον δικό μας Ήλιο) μπορούν να προκαλέσουν τέτοιες διακυμάνσεις. Επηρεάζουν επίσης τις παρατηρήσεις τυχόν πλανητών που περιφέρονται γύρω από τα αστέρια. Για παράδειγμα, μπορούν να κάνουν τον πλανήτη να φαίνεται μικρότερος ή μεγαλύτερος από ό,τι πραγματικά είναι. Τέτοιες διακυμάνσεις επομένως πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τη μέτρηση των χαρακτηριστικών οποιωνδήποτε πλανητών.

Το Exoplanet Watch είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για το κοινό να βοηθήσει τους αστρονόμους σε ένα από τα πιο συναρπαστικά πεδία της επιστήμης σήμερα. Όπως σημείωσε ο Zellem:

«Ελπίζω αυτό το πρόγραμμα να μειώσει τα εμπόδια στην επιστήμη για πολλούς ανθρώπους και να εμπνεύσει την επόμενη γενιά αστρονόμων να συμμετάσχουν στον τομέα μας».

Πηγή: ofa.gr

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί