ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Βραδιά αστροφυσικής & παρατήρηση του κομήτη C/2022 E3 (ZTF)

Το Εκπαιδευτήριο “ΤΟ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ” και το Ινστιτούτο Αστροφυσικής του ΙΤΕ σας προσκαλούν στη Βραδιά Αστροφυσικής που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου στις 7:00 μ.μ. στις κεντρικές εγκαταστάσεις του Εκπαιδευτηρίου “ΤΟ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ” και θα περιλαμβάνει:

  • ομιλία-πολυμεσική παρουσίαση του κ. Γιώργου Κλήμη, φυσικού, με θέμα: «Η γέννηση και ο θάνατος των αστεριών»
  • αστρονομική παρατήρηση του κομήτη C/2022 E3 (ZTF) που επισκέπτεται ξανά τη Γη μετά από 50.000 χρόνια και θα είναι ορατός από τα μέσα Ιανουαρίου μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου.

Η ομιλία του κ. Γιώργου Κλήμη, καθηγητή φυσικής στο Εκπαιδευτήριο “ΤΟ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ”, με τον γενικό τίτλο «Η γέννηση και ο θάνατος των αστεριών», είναι μια συναρπαστική σύνοψη του κύκλου ζωής των αστεριών. Από τις σύνθετες διαδικασίες που οδηγούν στην γέννηση ενός αστεριού μέχρι την εξάντληση των ενεργειακών αποθεμάτων του που τελικά οδηγεί στην κατάρρευση και τον θάνατο, η πολυμεσική παρουσίαση θα δώσει με απλό, εκλαϊκευμένο και προσιτό για όλους τρόπο τα πιο σύγχρονα δεδομένα της επιστημονικής έρευνας και τις θεωρίες που περιγράφουν και εξηγούν τα εκπληκτικά αυτά φαινόμενα.

Ο κομήτης C/2022 E3 (ZTF) παρατηρήθηκε τον Μάρτιο 2022 από τηλεσκόπιο στην Καλιφόρνια. Η έλευσή του έχει προκαλέσει το παγκόσμιο επιστημονικό ενδιαφέρον, αφού πιστεύεται ότι το προηγούμενο πέρασμά του από τη Γη ανάγεται στο τέλος της εποχής του ανθρώπου του Νεάντερνταλ, περίπου 50.000 χρόνια πριν. Ο κομήτης θα είναι ορατός από το βόρειο ημισφαίριο της Γης για 1,5 μήνα από τα μέσα Ιανουαρίου μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 2023. Την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου η παρατήρηση του κομήτη μπορεί να ξεκινήσει από τις 8:00 μ.μ.

Η βραδιά αστροφυσικής είναι μια εκδήλωση που οργανώνεται από το Ινστιτούτο Αστροφυσικής του ΙΤΕ, το Αστεροσκοπείο Σκίνακα και το Εκπαιδευτήριο “ΤΟ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ” στο πλαίσιο του προγράμματος D-space του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. (Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας) και είναι ανοικτή για το κοινό και για παιδιά από εννέα ετών (Δ’ Δημοτικού ή μεγαλύτερα).

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί