ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Βραδινές επισκέψεις στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου – Οκτώβρης 2020

Μπορεί κάποιος να εντάξει στον περίπατό του στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας μια επίσκεψη στις ιστορικές εγκαταστάσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου και να βρεθεί στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου, ανηφορίζοντας τον λόφο των Νυμφών, μέσα σε λίγα λεπτά από τον ηλεκτρικό του Θησείου.

Ενήλικες και παιδιά, έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μια επίσκεψη στο πρώτο Ερευνητικό Ίδρυμα της χώρας μας και να παρατηρήσουν τον ουρανό μέσα από ένα τηλεσκόπιο.

Κάθε επίσκεψη ξεκινά από το κτίριο Σίνα, στο λόφο των Νυμφών, το οποίο θεμελιώθηκε το 1842. Εκεί στεγάζεται η βιβλιοθήκη του Αστεροσκοπείου με πλήθος επιστημονικών συγγραμμάτων των προηγούμενων αιώνων, καθώς και η αίθουσα η οποία φιλοξενούσε την «Υπηρεσία Χρόνου» του Αστεροσκοπείου, όπου υπολογίζονταν και ανακοινώνονταν η επίσημη Ώρα Ελλάδος.

Στον ίδιο χώρο βρίσκονται εκτεθειμένα επιστημονικά όργανα των 19ου και 20ου αι., τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την έρευνα σε θέματα Αστρονομίας, Μετεωρολογίας και Σεισμολογίας στη σύγχρονη Ελλάδα, καθώς και σύγχρονο αντίγραφο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων.

Η επίσκεψη ολοκληρώνεται στον λόφο της Πνύκας, στο ιστορικό τηλεσκόπιο Δωρίδη, όπου πραγματοποιείται παρατήρηση του ουρανού. Αυτό τον μήνα σημαντικότερα αντικείμενα παρατήρησης αποτελούν η Σελήνη και οι πλανήτες Δίας, Κρόνος ή Άρης.

 

Οι βραδινές επισκέψεις στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου πραγματοποιούνται σε όλη τη διάρκεια του έτους. Για τον μήνα Οκτώβριο πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο. Ξεκινούν κάθε μισή ώρα από τις 20:00 έως τις 21:30.

Το πρόγραμμα είναι κατάλληλο για ηλικίες άνω των 5 ετών.

 

Η είσοδος γίνεται με σειρά προτεραιότητας, όπου συγκροτούμαστε σε ομάδες των 9 ατόμων. Για επίσκεψη από οργανωμένες ομάδες απαιτείται προκράτηση στα τηλέφωνα: 210 3490160 και 2103490055.

Η γενική είσοδος είναι 5 ευρώ και δωρεάν για ανέργους και ΑΜΕΑ. Για οργανωμένες ομάδες μαθητών σχολείων (σε πρωινή ή βραδινή διδακτική επίσκεψη) η είσοδος είναι 3 ευρώ.

Για το μηνιαίο πρόγραμμα μπορείτε να ενημερώνεστε από την ιστοσελίδα μας: http://www.noa.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=629:greek-2&catid=2:uncategorised-greek&lang=el&Itemid=539

 

* Σε περιπτώσεις έντονων καιρικών συνθηκών, οι προγραμματισμένες βραδιές μπορεί να ακυρωθούν.

* Στην διάρκεια των επισκέψεων του κοινού στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του Κέντρου Επισκεπτών Θησείου απαιτείται η χρήση μάσκας. Τηρούνται όλα τα υγειονομικά μέτρα και οι κανονισμοί για τον περιορισμό της εξάπλωσης του covid-19.

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί