ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Workshop τηλεσκοπίων 17/2/2024 στο πάρκο Κουρί

Αγαπητά μέλη και φίλοι του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας,

σε αντίθεση με ό,τι σας έχουμε συνηθίσει μέχρι τώρα, αυτό το Σάββατο δεν θα έχουμε το καθιερωμένο σεμινάριο, αλλά κάτι πιο πρακτικό…

Σας προσκαλούμε λοιπόν στο πρώτο workshop της χρονιάς με τον Όμιλο Φίλων Αστρονομίας!

Το workshop θα περιστραφεί γύρω από τα τηλεσκόπια και το στήσιμό τους. Το πρακτικό σεμινάριο περιλαμβάνει την επίδειξη 3 διαφορετικών τηλεσκοπίων, ενός Dobsonian αλταζιμουθιακής στήριξης, ενός ρομποτικού ισημερινής στήριξης και ενός ρομποτικού αλταζιμουθιακής στήριξης. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου θα έχετε την ευκαιρία να στήσετε οι ίδιοι τα τηλεσκόπια, μέχρι να είναι έτοιμα για παρατήρηση. Είστε ελεύθεροι να φέρετε και τα δικά σας τηλεσκόπια, καθώς μετά την επίδειξη τα μέλη της Ομάδας Παρατήρησης του Ομίλου θα απαντήσουν σε απορίες που αφορούν τον εξοπλισμό σας και θα σας βοηθήσουν σε ό,τι χρειαστείτε.

Ο τόπος διεξαγωγής της εκδήλωσης είναι το πάρκο Κουρί, στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία. Το σημείο δίνεται στο σύνδεσμο παρακάτω και η ώρα έναρξης είναι στις 17:00, χωρίς ακαδημαϊκό τέταρτο αυτή τη φορά, καθώς είναι απαραίτητο να προλάβουμε το φως. Την άσφαλτο διαδέχεται τσιμεντένιος δρόμος, βατός από συμβατικό αυτοκίνητο.

Δείτε το σημείο στον χάρτη κάνοντας κλικ εδώ.

Αν ο καιρός δεν επιτρέψει τη διεξαγωγή του workshop, την θέση του θα λάβει σεμινάριο με τίτλο «Τηλεπισκόπηση & Διάστημα» στα γραφεία του Ομίλου μας, Αλεξανδρείας 113. Στην περίπτωση αυτή, θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση την Παρασκευή το βράδυ.

Προκειμένου να κυλίσει ομαλά η βραδιά και να είμαστε όλοι χαρούμενοι, ακολουθούν ορισμένες πρακτικές οδηγίες, που αφορούν την ασφάλεια του εξοπλισμού, αλλά κυρίως την δική σας ασφάλεια.

1. Είμαστε ακόμα στον χειμώνα και το υψόμετρο καθιστά αναγκαία τη σωστή προετοιμασία. Επομένως, φορέστε ζεστά και πολλά ρούχα. Μη σας αγχώνει η εμφάνιση… όλοι σαν κρεμμύδια θα είμαστε.
2. Εμπειρικά μιλώντας και καθώς πολλά έχουν δει τα μάτια μας, δεν επιτρέπεται το αλκοόλ! Άλλωστε είναι μύθος ότι ζεσταίνει.
3. Το παρκάρισμα θα γίνεται περιμετρικά του σημείου στο οποίο θα στηθούν τα τηλεσκόπια. Καθώς, όμως, ο χώρος είναι σχετικά περιορισμένος, μην αφήνετε μεγάλες αποστάσεις από όσα είναι ήδη παρκαρισμένα και προσπαθείστε, όσοι έρθετε με την παρέα σας να συμπτυχθείτε στα αυτοκίνητα.
4. Επ’ουδενί δεν κρεμιόμαστε από τα τηλεσκόπια! Η στάση ενός τηλεσκοπίου εξαρτάται καθαρά και μόνο από το πού στοχεύει. Επιπλέον, πέραν του ότι πρόκειται για ακριβό εξοπλισμό, πρόκειται και για βαρύ εξοπλισμό. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση αναποδογυρίσματος είναι μεγάλη η πιθανότητα να υπάρξει τραυματισμός.
5. Ακούμε προσεκτικά τις οδηγίες των χειριστών. Κάθε τηλεσκόπιο είναι διαφορετικό και ρυθμίζεται με τον δικό του τρόπο. Ακούγοντας τους χειριστές θα έχετε τη δυνατότητα να το ρυθμίσετε οι ίδιοι, φέρνοντας το στα μέτρα των δικών σας ματιών.
6. Μεγάλη προσοχή στα καλώδια που θα υπάρχουν κάτω! Τα τηλεσκόπια λειτουργούν με ρεύμα και η παρατήρηση γίνεται νύχτα. Αυτό σημαίνει ότι στο χώρο θα υπάρχουν πολλά απλωμένα καλώδια, τα οποία λόγω απουσίας φωτός δεν θα φαίνονται.
7. Θα χρειαστούμε φακούς για να μετακινούμαστε στο χώρο. Όμως, όπως έχουμε όλοι διαπιστώσει, το ξαφνικό και έντονο φως μέσα σε τόσο σκοτάδι είναι αρκετά δυσάρεστο. Επιλέξτε να τοποθετήσετε μπροστά από τους φακούς σας κόκκινα φίλτρα ή απλό κόκκινο σελοφάν (πωλείται στα βιβλιοπωλεία), το οποίο δεν ενοχλεί στα μάτια και δε θα σας αναγκάσει να περιμένετε μέχρι να ξαναπροσαρμοστεί το μάτι σας για την παρατήρηση. Ο χρόνος προσαρμογής του ματιού στο σκοτάδι είναι περίπου 20′. Αν περιμένετε ίσως τελικά να μη χρειαστείτε και φακούς.
8. …και μην ξεχνάμε, ΔΙΑΤΗΡΟΥΜΕ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΚΑΘΑΡΟ! Εκτός των άλλων, εμείς θα τα ξαναβρούμε εκεί την επόμενη φορά που θα επισκεφτούμε τον χώρο.

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί