ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Καλύτερη πλοήγηση και επικοινωνία στο διάστημα υπόσχονται οι ακτίνες Χ

Βελτιωμένη πλοήγηση στο βαθύ διάστημα και πιο αποτελεσματική επικοινωνία με τα διαστημόπλοια που βρίσκονται πιο μακριά από το εσωτερικό ηλιακό σύστημα, υπόσχονται τα συστήματα τα οποία θα βασίζονται στις ακτίνες Χ. Αυτό υποστηρίζουν οι επιστήμονες της ΝΑΣΑ που προετοιμάζουν την αποστολή Nicer/Sextant για το 2016, με σκοπό μεταξύ άλλων να δοκιμάσουν τις αντίστοιχες τεχνολογίες.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ένα τέτοιο σύστημα θα έχει το πλεονέκτημα πως η επικοινωνία δεν θα διακόπτεται όταν ένα διαστημόπλοιο θα εισέρχεται στην ατμόσφαιρα ενός πλανήτη, αφού οι ακτίνες Χ θα διαπερνούν το στρώμα των αερίων. Επίσης θα κάνει ταχύτερη την επικοινωνία αφού, συγκριτικά με τα ραδιοκύματα, οι ακτίνες Χ μπορούν να μεταφέρουν μεγαλύτερο όγκο δεδομένων σε ένα δεδομένο χρονικό διάστημα.

Με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, η αποστολή Nicer/Sextant θα εκτοξευθεί τον μεθεπόμενο Αύγουστο, από όπου θα μελετήσει τις ακτίνες Χ που εκπέμπουν οι αστέρες νετρονίων, σε μια προσπάθεια να κατανοηθούν ακόμη καλύτερα αυτά τα «νεκρά» άστρα. Παράλληλα, θα δοκιμασθεί ένα σύστημα πλοήγησης το οποίο βασίζεται σε ακτίνες Χ, ώστε να διαπιστωθεί πώς λειτουργεί στην πράξη.

Ένα τέτοιο σύστημα θα επέτρεπε σε ένα σκάφος να προσδιορίσει τη θέση του στο διάστημα χρησιμοποιώντας τις ακτίνες Χ από τους πάλσαρ που είναι ορατοί από το ηλιακό μας σύστημα. Επειδή τα χαρακτηριστικά εκπομπής κάθε πάλσαρ είναι μοναδικά, ουσιαστικά θα αξιοποιηθούν σαν διαστρικοί «φάροι». Παράλληλα, επειδή είναι σχεδόν ομοιόμορφα κατανεμημένοι στο διάστημα, θα επιτρέπουν τη δημιουργία τρισδιάστατων χαρτών για τον ακριβή προσανατολισμό του σκάφους.

Όσον αφορά την αμιγώς επιστημονική πτυχή της αποστολής, δηλαδή τη μελέτη των ακτίνων Χ από τους αστέρες νετρονίων, στόχος της αποστολής είναι να καταγράψει αυτές τις εκπομπές με πρωτόγνωρη ευαισθησία. Έτσι, αναμένεται να φέρει στο φως νέα στοιχεία σχετικά με την «εξωτική» δομή της ύλης στο εσωτερικό τους.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ www.naftemporiki.gr

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί