ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Υποψήφιος κόσμος για ζωή στο ηλιακό μας σύστημα η Δήμητρα

Νέα μελέτη κάνει λόγο για οργανικές ύλες στον πλανήτη νάνο

Στην κύρια ζώνη αστεροειδών του ηλιακού μας συστήματος που εκτείνεται ανάμεσα στο Δία και τον Άρη βρίσκεται ένας διαστημικός βράχος με διάμετρο περίπου χίλια χλμ. και χαρακτηριστικά (μάζα, βαρύτητα, τροχιά) που τον κατατάσσουν στους αποκαλούμενους πλανήτες νάνους. Ανακαλύφθηκε στην αυγή του 19ου αιώνα από τον Τζουζέπε Πιάτσι, ιδρυτή του Αστεροσκοπείου στο Παλέρμο της Ιταλίας, που αρχικά δεν αντιλήφθηκε τι ήταν αυτό που είχε εντοπίσει. Αυτό το διαστημικό σώμα ονομάστηκε Ceres, που είναι το ρωμαϊκό όνομα της θέας Δήμητρας.

Η Δήμητρα αποτελεί τα τελευταία χρόνια στόχος των επιστημόνων αφού έχει αποδειχθεί ένας κόσμος που παρουσιάζει ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Ανάμεσα στα άλλα έχει υποδειχθεί ή ύπαρξη νερού στο εσωτερικό της σε υγρή αλλά και παγωμένη μορφή με κάποιους ειδικούς να κάνουν λόγο για κάποια υπόγεια θάλασσα ή ωκεανό που υπήρχε κάποτε στη Δήμητρα δημιουργώντας έτσι ένα περιβάλλον φιλικό στην παρουσία της ζωής η οποία εξακολουθεί να υπάρχει εκεί έστω και σε μικροβιακό επίπεδο.

Ερευνητές του Ινστιτούτου Αστροφυσικής της Ανδαλουσίας στην Ισπανία πραγματοποίησαν σειρά μελετών σε δεδομένα που συνέλεξε η αποστολή Dawn από τη Δήμητρα. Ανάμεσα στα άλλα το σκάφος της αποστολής είχε εντοπίσει την παρουσία αλειφατικών ενώσεων που αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες ομάδες των οργανικών ενώσεων οι οποίες λόγω των συστατικών από τα οποία αποτελούνται (π.χ άνθρακας) συνδέονται με την παρουσία της ζωής. Η επιστημονική αναζητά έκτοτε απάντηση στο αν αυτές τις ενώσεις τις μετέφεραν εκεί διαστημικοί βράχοι (αστεροειδείς, κομήτες) που έχουν πέσει πάνω στη Δήμητρα ή αν οι ενώσεις αυτές αποτελούν προϊόν διεργασιών του πλανήτη νάνου.

Οι ερευνητές μελέτησαν τα δεδομένα αυτά και σχεδίασαν προσομοιώσεις που πραγματοποίησαν σε ειδικές για τέτοιου είδους έρευνες εγκαταστάσεις της NASA. Με ανακοίνωση τους σε συνέδριο της Αμερικανικής Γεωλογικής Ένωσης οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι ενώσεις αυτές δημιουργήθηκαν στον πλανήτη και τα χαρακτηριστικά τους καθιστούν τη Δήμητρα ένα κόσμο του ηλιακού μας συστήματος που βάζει σοβαρή υποψηφιότητα για να διαθέτει ζωή.

«Ενώ η προέλευση των οργανικών ουσιών στη Δήμητρα παραμένει ελάχιστα κατανοητή έχουμε τώρα καλές ενδείξεις ότι σχηματίστηκαν εκεί και πιθανότατα παρουσία νερού. Υπάρχει πιθανότητα να βρεθεί μια μεγάλη εσωτερική δεξαμενή οργανικών ουσιών μέσα στη Δήμητρα. Κατά την γνώμη μου το αποτέλεσμα αυτό αυξάνει το αστροβιολογικό δυναμικό της Δήμητρας» αναφέρει ο Χουάν Ρίζος, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Άλλοι κόσμοι που έχουν θέσει υποψηφιότητα για διαθέτουν ζωή στο ηλιακό μας σύστημα είναι τρεις δορυφόροι του Δία που έχει υποδειχθεί η ύπαρξη υπόγειων ωκεανών σε αυτούς όπως και ο Εγκέλαδος ο παγωμένος δορυφόρος του Κρόνου που σειρά μελετών αναφέρουν ότι ο υπόγειος ωκεανός του έχει συνθήκες φιλικές στη ζωή.

Πηγή: naftemporiki.gr

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί