Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 22-8 έως 28-8

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 22-8 έως και 28-8 (Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

Δευτέρα, 22 Αυγούστου

Ο αστεροειδής 4 Vesta (Εστία) φτάνει σε αντίθεση στις 10 μμ. Αυτό το μεγάλο, φωτεινό αντικείμενο της κύριας ζώνης είναι ορατό όλη τη νύχτα στον Υδροχόο. Βρίσκεται κοντά σε ένα άλλο διάσημο πλανητικό νεφέλωμα: το NGC 7293, που ονομάζεται επίσης νεφέλωμα της Έλικας.

Νωρίς το ξημέρωμα αύριο, η φθίνουσα ημισέληνος λάμπει στα δεξιά του Κάστορα και του Πολυδεύκη, όπως φαίνεται παρακάτω. Αρκετά πιο κάτω είναι το «Πρωινό Αστέρι – Αυγερινός», η Αφροδίτη.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου ακριβώς στις 12:00 τα μεσάνυχτα.

 

Τρίτη,  23 Αυγούστου

Στο τέλος του Αυγούστου ο Σκορπιός, ο «εξέχων» αστερισμός του νότιου ουρανού τον Ιούλιο, αρχίζει να βρίσκεται οριζόντια στα νοτιοδυτικά νωρίς το βράδυ. Ετοιμάζεται να χαθεί από τον ουρανό του βορείου ημισφαιρίου.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 5:47 πμ. της Τετάρτης.

Τετάρτη, 24 Αυγούστου

Ο Ουρανός είναι σε «στάση» στο φόντο των αστεριών του Κριού. Ταξιδεύει αργά ανατολικά κατά μήκος της εκλειπτικής. Τώρα όμως, θα γυρίσει και θα επιστρέψει αντίστροφα τις επόμενες ημέρες.

Θα βρείτε τον πλανήτη ψηλά στα νοτιοανατολικά, περίπου 65° πάνω από τον ορίζοντα μια ώρα πριν από την αυγή. Δεν υπάρχουν πολλά φωτεινά αστέρια σε αυτήν την περιοχή, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το μεγέθους 4.3 μ του Κήτους: Ο Ουρανός είναι περίπου 8.5° βορειοανατολικά αυτού του άστρου. Οι παρατηρητές θα χρειαστούν τουλάχιστον κιάλια για να εντοπίσουν τον παγωμένο γίγαντα μεγέθους 5,8, ο οποίος δείχνει έναν δίσκο πλάτους 4”.  Μήπως αυτός ο δίσκος σας φαίνεται ελαφρώς μπλε; Συγκρίνετέ τον με τον κατακόκκινο Άρη, 13° ανατολικά του. Η διαφορά χρώματος τους θα πρέπει να είναι αρκετά εμφανής.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 1:38 πμ. της Πέμπτης.

Πέμπτη, 25 Αυγούστου

Μόλις 3° πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα, μια ώρα πριν από την ανατολή του Ήλιου, είναι η λαμπρή Αφροδίτη, αδύνατο να μη την δείτε αφού το μέγεθος της είναι -3,9. Με ένα τηλεσκόπιο θα δείτε ότι ο δίσκος της εκτείνεται σε πλάτος 10 ” και είναι 96 τοις εκατό φωτισμένος. Το ύψος της Αφροδίτης μειώνεται μέρα με τη μέρα καθώς η αποχή της από τον Ήλιο μειώνεται, φτάνοντας τις 14° μέχρι το τέλος του μήνα. Ευτυχώς, ο πλανήτης είναι τόσο φωτεινός που θα παραμείνει σχετικά εύκολο να εντοπιστεί.

Παρασκευή, 26 Αυγούστου  

Περίπου με μέγεθος 9, ο κομήτης C/2017 K2 (PanSTARRS) βρίσκεται σχεδόν μεταξύ δύο αστέρων 2ου  μεγέθους στον Σκορπιό: Arcab και Dschubba. Απόψε, ο κομήτης βρίσκεται ακριβώς βορειοδυτικά μιας γραμμής που χαράσσεται μεταξύ αυτών των δύο αστεριών, έχοντας πολλά όμορφα αντικείμενα του βαθέως ουρανού γύρω απ’ αυτά. Το πλησιέστερο είναι το M80, ένα σφαιρωτό σμήνος 7ου μεγέθους που εκτείνεται σε ένα συμπαγές σμήνος με πλάτος 10′. Θα βρείτε αυτό το σμήνος λίγο λιγότερο από 4,5° νοτιοανατολικά του κομήτη, στην άλλη πλευρά της γραμμής Arcab-Dschubba. Ο PanSTARRS απέχει τώρα 2,5 AU από τον Ήλιο. Ο μηχανισμός που κάνει πολλούς πυρήνες κομητών πράσινους δεν είναι ενεργός, οπότε η κόμη του φαίνεται λευκή.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 3:16 πμ. του Σαββάτου.

Σάββατο, 27 Αυγούστου

Νέα Σελήνη στις 11:18 πμ.

Το Μεσιέ 11 (M11 ή NGC 6705) στην Ασπίδα, είναι μια από τα πλουσιότερα και πιο συμπαγή ανοιχτά αστρικά σμήνη του γαλαξία μας που περιέχει κατά προσέγγιση 2900 αστέρια, περίπου 500 από τα οποία είναι πιο φωτεινά από 14ο μέγεθος. Ένας παρατηρητής στο κέντρο του M11 θα έβλεπε αρκετές εκατοντάδες άστρα πρώτου μεγέθους!

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 11:07 μμ.

Κυριακή, 28 Αυγούστου

Αργά αυτά τα βράδια, καθώς πλησιάζει το φθινόπωρο, ο Φομαλχώ, το «φθινοπωρινό» αστέρι, κάνει την εμφάνισή του πάνω από τον νοτιοανατολικό ορίζοντα. Μέχρι τις 10 ή 11 μ.μ., δεν θα πρέπει να έχετε κανένα πρόβλημα να το εντοπίσετε χαμηλά στα νοτιοανατολικά εάν έχετε καλή θέα προς αυτή την κατεύθυνση. Κανένας άλλος αστέρας 1ου μεγέθους δεν βρίσκεται εκεί κοντά. Ο Κρόνος βρίσκεται 24 βόρεια.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 4:54 πμ. της Δευτέρας.

 

Καθώς το καλοκαίρι οδεύει προς το τέλος του, χάνουμε την ευκαιρία για να δούμε ένα από τα καλύτερα σφαιρωτά σμήνη στον βόρειο ουρανό: το M13 στον Ηρακλή. Ευτυχώς, υπάρχει ακόμα αρκετός χρόνος, καθώς ο «Ήρωας» παραμένει πάνω από 75° ψηλά στον δυτικό ουρανό μία ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα απόψε.  Το M13, που ονομάζεται επίσης «Σμήνος του Ηρακλή» ή το « Μεγάλο Σφαιρωτό Σμήνος στον Ηρακλή», σίγουρα ανταποκρίνεται στο όνομά του. Μόλις ορατή με γυμνό μάτι κάτω από συνθήκες σκοτεινού ουρανού, μεγέθους 5,8, αυτή η πυκνή σφαίρα αστεριών εκτείνεται μόλις στα 20 ‘ και στριμώχνει αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες αστέρια (τουλάχιστον) σε όγκο μικρότερο από 150 έτη φωτός σε διάμετρο.  Το M13 βρίσκεται μόλις 2,5° νότια του μεγέθους 3,5 η του Ηρακλή. Δεν χρειάζεστε ένα μεγάλο όργανο για να ανακαλύψετε τις λεπτομέρειές του. Η φωτογραφία είναι του Adam Block

(Περισσότερα για τον Adam Block: adamblockstudios.com  youtube.com/c/adamblock  adamblockphotos.com)

 ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Ο Ερμής είναι πολύ χαμηλά, 20 με 30 λεπτά μετά το ηλιοβασίλεμα. Ψάξτε τον νωρίς με ένα ζευγάρι κιάλια. Είναι σχετικά λαμπρός, με μέγεθος περίπου +0,2.

Η Αφροδίτη, (μέγεθος -3.9), ανατέλλει μετά τις 5:00 πμ. Ο πλανήτης σχηματίζει ένα μεγάλο  ισοσκελές τρίγωνο με τον Σείριο και τον Προκύνα.

Ο Άρης, μέγεθος 0,0 στον Ταύρο, ανατέλλει πριν τα μεσάνυχτα και βρίσκεται ψηλά στα ανατολικά-νοτιοανατολικά πριν αρχίσει το λυκαυγές. Ο δίσκος του πλανήτη είναι ακόμα μικρός, μόλις 9 ½ ° σε διάμετρο. Θα βρεθεί σε αντίθεση στις 8 Δεκεμβρίου. Τότε η φαινόμενη διάμετρος του θα είναι 17,2”.

Ο Δίας, θεαματικός, με μέγεθος -2,8, ανατέλλει στις 9:30 μμ. και λάμπει ψηλά στο νότο τα ξημερώματα. Η φαινόμενη διάμετρός του έχει φτάσει ήδη τα 48 δευτερόλεπτα της μοίρας. Θα βρεθεί σε αντίθεση στις 26 Σεπτεμβρίου.

Ο Κρόνος, με φαινόμενο μέγεθος +0,3, βρίσκεται στον δυτικό Αιγόκερω.  Ανατέλλει περίπου στις  9:30 μμ. Η καλύτερη θέαση του πλανήτη μέσα από ένα τηλεσκόπιο θα είναι μετά τα μεσάνυχτα. Το μήκος των δακτυλίων του είναι περίπου ίσο με το φαινόμενο πλάτος του δίσκου του Δία.

Ο Ουρανός, με μέγεθος 5,7 στον Κριό,  βρίσκεται ψηλά στην ανατολή τα ξημερώματα, στα δυτικά του Άρη, 15 μοίρες μακριά.

Ο Ποσειδώνας, με μέγεθος 7,8, είναι ψηλά στο νότο τα ξημερώματα, στα δυτικά του Δία.

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί