ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

“Κράνος” παρατήρησης έκλειψης και άλλες ιδιοκατασκευές!

Οι παρακάτω ιδιοκατασκευές μπορούν να πραγματοποιηθούν εύκολα και γρήγορα, χρησιμοποιώντας το ειδικό ηλιακό φίλτρο Baader Astrosolar και μερικά απλά καθημερινά υλικά. Διαλέξτε την κατασκευή που σας ταιριάζει και αφήστε τη φαντάσια σας ελεύθερη. Περιμένουμε και τις δικές σας προτάσεις στο [email protected]

Οδηγίες ιδιοκατασκευής κράνους eclipse viewer

Αν έχετε δει και παλαιότερα έκλειψη ηλίου θα γνωρίζετε ότι η μεγαλύτερη δυσκολία στην παρατήρηση οφείλετε στις έντονες ακτίνες του Ήλιου που ζεσταίνουν το πρόσωπο μας με αποτέλεσμα μετά από λίγο, ακόμα και φορώντας τα ειδικά γυαλιά να αναγκαζόμαστε να στρέψουμε το βλέμμα μας αλλού ή να αναζητήσουμε μια σκιά. Η παρακάτω εύκολη κατασκευή είναι ένα “κράνος” που κάνει την παρατήρηση της έκλειψης πιο εύκολη και δροσερή!

1. Σε ένα μικρό χαρτόκουτο (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κουτί από παπούτσια ή κούτα εκτυπωτικού χαρτιού Α4 ή όποια άλλη κούτα έχετε διαθέσιμη) σχεδιάστε ένα μικρό ορθογώνιο το οποίο θα είναι το παράθυρο στο οποίο θα φαίνεται η έκλειψη. Διαλέξτε εσείς την πλευρά που θέλετε να κάνετε το παράθυρο, ανάλογα με το σχήμα και το μέγεθος του κουτιού. Έχετε υπόψην σας ότι θα το φορέσετε στο κεφάλι, σαν κράνος!

2. Αφού ανοίξετε το παράθυρο, κόψτε προσεκτικά ένα λίγο μεγαλύτερο ορθογώνιο στο ειδικό φίλτρο, και αφού αφαιρέσετε την προστατευτική διαφάνεια, κολλήστε το προσεκτικά με κόλλα (stick) και σελοτέιπ για μεγαλύτερη ασφάλεια.

3. Μην παραλείψετε να ντύσετε εξωτερικά το κράνος σας με αλουμινόχαρτο το οποίο λόγω του ότι ανακλά τις ακτίνες του Ήλιου, βοηθάει αισθητά στη μείωση της θερμοκρασίας εντός του κουτιού. Φορέστε το κράνος σας και απολαύστε την έκλειψη με ασφάλεια και άνεση!

ss_060322_eclipse_09_ss_full

 Παράδειγμα πρόχειρου “κράνους” έκλειψης. Φαίνεται αστείο αλλά λειτουργεί πολύ καλά!

Οδηγίες ιδιοκατασκευής κυκλικού eclipse-viewer

Το eclipse viewer είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στην παρατήρηση μιας έκλειψης ειδικά για μεγάλες ομάδες ατόμων αφού επιτρέπει την παρατήρηση της έκλειψης από πολλά άτομα ταυτοχρόνως. Μια πολύ απλή εκδοχή ενός τέτοιου eclipse viewer μπορεί να κατασκευαστεί χρησιμοποιώντας το ειδικό ηλιακό φίλτρο Baader Astrosolar και ένα χαρτονένιο πιάτο (αυτά που χρησιμοποιούνται στα παιδικά πάρτι είναι ιδανικά).

1. Χρησιμοποιώντας ένα διαβήτη σχεδιάστε έναν κύκλο με κέντρο το κέντρο του πιάτου.

2. Κόψτε προσεκτικά με ένα κοπίδι το εσωτερικό του κύκλου ώστε να δημιουργήσετε ένα χαρτονένιο στεφάνι.

3. Μεγαλώστε το άνοιγμα του μαγνήτη περίπου ένα εκατοστό περισσότερο και σχεδιάστε ένα κύκλο στην επιφάνεια του Baader Astrosolar. Προσοχή! Δεν πρέπει να τρυπήσετε το φίλτρο με τη μύτη του διαβήτη, για να το πετύχετε αυτό, καρφώστε το μαγνήτη πάνω σε μια σβήστρα.

4. Αφού κόψετε πολύ προσεκτικά το φίλτρο και αφαιρέσετε την προστατευτική μεμβράνη, κολλήστε το στο χαρτονένιο πιάτο με λίγη κόλλα και σελοτέιπ για περισσότερη ασφάλεια.

ss_060322_eclipse_17_ss_full

Η χρήση φίλτρου που έχει κατασκευαστεί για τηλεσκόπιο είναι επίσης ασφαλής. Στην συγκεκριμένη περίπτωση μάλιστα, λόγω μεγάλης διαμέτρου, όλη η κατασκευή παίζει το ρόλο “κράνους”

 Οδηγίες ιδιοκατασκευής ορθογωνίου eclipse-viewer

1. Σε χοντρό τελείως αδιαφανές χαρτόνι σχεδιαστέ ένα ορθογώνιο και κόψτε το.

2. Μέσα σε αυτό το κομμάτι σχεδιάστε ένα δεύτερο ορθογώνιο σε ότι διαστάσεις θέλετε. Αφήστε αρκετό χώρο ( 2 με 3 εκατοστά σε κάθε πλευρά και 4-5 εκατοστά σε μια από τις πλευρές από την οποία θα μπορείτε να το πιάνετε.

3. Κόψτε προσεκτικά στο ειδικό φίλτρο ένα ορθογώνιο λίγο μεγαλύτερο από το άνοιγμα (δεύτερο ορθογώνιο) και κολλήστε το με κόλλα (stick) και σελοτέιπ για περισσότερη ασφάλεια.

Rosewithan_-_Eclipse_viewer_(by)

Ορθογώνιο eclipse viewer

Παρόμοιες ιδιοκατασκευές φυσικά μπορούν να γίνουν σε διαφορετικά μεγέθη και σχέδια.

Στείλτε μας και τις δικές σας κατασκευές στο [email protected] .

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί