ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Επιτυχώς πραγματοποιήθηκε η πρώτη πτήση στον Άρη!

Τον περασμένο Φεβρουάριο, προσεδαφίστηκε στην επιφάνεια του Άρη το ρόβερ Perseverance της NASA με σκοπό την αναζήτηση στοιχείων που μαρτυρούν την ύπαρξη αρχέγονης μικροβιακής ζωής εκεί κατά το παρελθόν. Μαζί του ταξίδεψε και ένα μίνι ελικόπτερο – drone βάρους μικρότερου των 2 κιλών, το Ingenuity («Ευφυία»). Αυτό δεν διαθέτει επιστημονικά όργανα, παρά μόνο μια κάμερα, τροφοδοτείται με ηλιακή ενέργεια και είναι σχεδιασμένο ως το πρώτο του είδους του που θα πραγματοποιεί πτήσεις μικρής διάρκειας για την από αέρος μελέτη των διαφόρων περιοχών του κόκκινου πλανήτη. Το Ingenuity μόλις εχθές, 19 Απριλίου, πραγματοποίησε επιτυχώς την πρώτη του δοκιμαστική πτήση στην αραιή ατμόσφαιρα του Άρη!

Η ομάδα επιστημόνων της αποστολής πανηγυρίζει λαμβάνοντας τα δεδομένα της επιτυχούς πτήσης. – Credits: NASA/JPL-Caltech

Στο παρακάτω βίντεο φαίνεται η πρώτη πτήση του Ingenuity όπως καταγράφηκε από το ρόβερ Perseverance που παρακολουθούσε την όλη διαδικασία από απόσταση 65 μέτρων και ακολούθως, έστειλε τα δεδομένα στους επιστήμονες της αποστολής, στην Καλιφόρνια. Η πτήση διήρκεσε λιγότερο από ένα λεπτό. Το μέγιστο ύψος στο οποίο έφτασε το mini ελικοπτεράκι ήταν τα 3 μέτρα. Έπειτα, προσεδαφίστηκε και πάλι στην επιφάνεια του Άρη.

Κατά τη διάρκεια της σύντομης πτήσης, το Ingenuity φωτογράφισε τη σκιά του και έστειλε τη φωτογραφία στη Γη, η οποία φαίνεται παρακάτω.

Η σκιά του mini ελικοπτέρου Ingenuity όπως τη φωτογράφισε το ίδιο κατά τη διάρκεια της πρώτης του δοκιμαστικής πτήσης. – Credits: NASA/JPL-Caltech

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εξαιτίας της αραιής ατμόσφαιρας του Άρη οι έλικες του Ingenuity περιστρέφονται ταχύτατα, με ρυθμό 2500 περιστροφές/λεπτό. Συγκριτικά, η γήινη ατμόσφαιρα είναι 100 φορές πιο πυκνή και οι έλικες ενός μέσου επιβατικού ελικοπτέρου περιστρέφονται με ρυθμό περίπου 500 περιστροφές/λεπτό, δηλαδή πέντε φορές μικρότερο σε σύγκριση με τις έλικες του Ingenuity. Επίσης, στην επιτυχία της πτήσης συνέβαλαν τα ελαφριά αλλά ταυτόχρονα ανθεκτικά υλικά κατασκευής της συσκευής.

Πρόκειται για μια ιστορική πτήση, αν αναλογιστεί κανείς ότι ήταν η πρώτη φορά που πέταξε μηχανοκίνητη συσκευή στον ουρανό ενός άλλου πλανήτη, πέρα από τη Γη. Άνοιξε έτσι τον δρόμο, για την εφαρμογή ενός νέου τρόπου διαστημικής έρευνας, αυτόν της από αέρος εξερεύνησης των πλανητών και των δορυφόρων τους. Μάλιστα, η NASA προγραμματίζει ήδη μια αντίστοιχη αποστολή, με το όνομα Dragonfly, η οποία πρόκειται να πραγματοποιήσει πτήσεις πάνω από την επιφάνεια του μεγαλύτερου δορυφόρου του Κρόνου, Τιτάνα. Η συσκευή Dragonfly αναμένεται να εκτοξευθεί το 2027.

Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ.

Διαβάστε περισσότερα για την αποστολή Perseverance εδώ.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί