ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

«Μεταξύ Ουρανού και Γης», στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Έκθεση αστροφωτογραφίας του Φάνη Ματσόπουλου

Έκθεση αστροφωτογραφίας του Φάνη Ματσόπουλου,  με τίτλο «Μεταξύ Ουρανού και Γης», θα εγκαινιαστεί την Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου, στις 8 το βράδυ, στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Η έκθεση, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, περιλαμβάνει 50 νέα φωτογραφικά έργα του Φάνη Ματσόπουλου. Νυχτερινές λήψεις από αρχαιολογικούς χώρους, οι οποίες απεικονίζουν τα αρχαία και νεότερα μνημεία με αστρικές τροχιές (Startrails) και την Γαλαξιακή ζώνη, αστρονομικά αντικείμενα βαθέος ουρανού που ελήφθησαν με διάφορα τηλεσκόπια, νυχτερινά τοπία καθώς και αστρονομικά όργανα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αποτελούν την κυρία θεματολογία της έκθεσης.

Τα τρία μέρη της έκθεσης

Το πρώτο περιλαμβάνει καθαρά αστρονομικές εικόνες και εικόνες βαθέος ουρανού, ληφθείσες με τη χρήση διαφόρων τηλεσκοπίων, το δεύτερο καλλιτεχνικές φωτογραφίες με θέμα μνημεία και τοπία κάτω από τον νυχτερινό ουρανό και το τρίτο αστρονομικά όργανα και χώρους του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

ESA/HUBBLE/EUGENIDES FOUNDATION/T. MATSOPOULOS

Η φωτογραφική απεικόνιση του έναστρου ουρανού, από τον Φάνη Ματσόπουλο, ακροβατεί ανάμεσα στην Επιστήμη και την Τέχνη. Ο φωτογράφος, πατώντας στην Γη, ελκύεται από το μεγαλείο του νυχτερινού ουρανού και προσπαθεί να το αποτυπώσει με τρόπο που να είναι προσιτός σε όλους. Καλείται να αποδώσει σε ένα κομμάτι φωτογραφικό χαρτί, το μείγμα των δομών, των μορφών και των μεγεθών των αντικειμένων του ουρανού, μαζί με τα έντονα συναισθήματα που συνοδεύουν την παρατήρησή τους. Όλα αυτά -σε ενιαίο σύνολο – μέσα φυσικά από τα μάτια του καλλιτέχνη. Το έργο αυτό είναι από τη φύση του δύσκολο. Απαιτείται επιτυχημένος συνδυασμός της αισθητικής, του ακριβού εξοπλισμού, της επιστημονικής γνώσης και της σύγχρονης υπολογιστικής τεχνολογίας. Το αποτέλεσμα όμως επιβραβεύει τον καλλιτέχνη. Τον βυθίζει σε κόσμους μακρινούς, φωτεινούς και γιγάντιους, κόσμους αληθινούς, τους οποίους όμως δεν είναι σε θέση να συλλάβει η ανθρώπινη φαντασία.

Διάρκεια έκθεσης: 2 Φεβρουαρίου έως 30 Απριλίου. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα και Τρίτη: 09:00-14:00,Τετάρτη έως Κυριακή 09:00-20:00 (εξαιρούνται οι επίσημες αργίες).

ESA/HUBBLE/EUGENIDES FOUNDATION/T. MATSOPOULOS

«Ένα Ταξίδι στο Σύμπαν»

Ειδικά και μόνο την ημέρα των εγκαινίων η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από την πρώτη δημόσια προβολή, στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο, της ψηφιακής παράστασης με τίτλο «Ένα Ταξίδι στο Σύμπαν» που δημιούργησε ο Φάνης Ματσόπουλος, ο οποίος είναι παγκοσμίως ένας από τους νεότερους σε ηλικία δημιουργούς ψηφιακών πλανηταριακών παραστάσεων.

Την ημέρα των εγκαινίων θα πραγματοποιηθούν δυο προβολές (ώρες: 20:00 και 21:00). Η είσοδος στις παραστάσεις  είναι ελεύθερη για το κοινό, απαραίτητα είναι μόνο τα δελτία εισόδου, η διανομή των οποίων θα πραγματοποιηθεί από το ταμείο του Πλανηταρίου από τις 19:30 της ίδιας ημέρας.

ESA/HUBBLE/EUGENIDES FOUNDATION/T. MATSOPOULOS

Πληροφορίες
Ίδρυμα Ευγενίδου: Λ. Συγγρού 387 (είσοδος από Πεντέλης 11) – Π. Φάληρο, τηλ.: 210 9469670. Οι χώροι είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με αναπηρία και εμποδιζόμενα άτομα. Σε όλους τους ορόφους των κτηριακών εγκαταστάσεων του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι εφικτή η μετακίνηση χρηστών/χρηστριών αναπηρικού αμαξιδίου. Υπάρχει δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα κατόπιν έγκαιρης συνεννόησης με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο 6936 177143 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected], ενώ οι σκύλοι – οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ: naftemporiki.gr

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί