ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟΥ

Χαιρετίσματα από το Σβάλμπαρντ!

Η γερμανική εταιρία Baader Planetarium είναι προμηθευτής της εταιρίας μας και καλός συνεργάτης εδώ και πολλά χρόνια. Κατασκευάζει την ειδική μεμβράνη Astrosolar για την παρατήρηση του Ήλιου, η οποία χρησιμοποιείται σε φίλτρα για τηλεσκόπια αλλά και σε γυαλιά παρατήρησης, από τα οποία η Baader πουλάει εκατομμύρια ζευγάρια σε κάθε ηλιακή έκλειψη. Ο Michael Risch είναι Διευθυντής Διεθνών Πωλήσεων της Baader. Βρίσκεται τώρα στο νησί Σβάλμπαρντ, σε γεωγραφικό πλάτος 78°Β, για να παρακολουθήσει την έκλειψη. Στο ίδιο νησί, αλλά και στις Νήσους Φερόες (γεωγραφικό πλάτος 62°Β), έχουν φτάσει δεκάδες Έλληνες κυνηγοί εκλείψεων. Ο Michael Risch μας έστειλε ένα email, στο οποίο περιγράφει τις πρώτες εντυπώσεις του από το Σβάλμπαρντ, καθώς και τις προετοιμασίες για την έκλειψη. Το μεταφράσαμε και το δημοσιεύουμε, ως μια ενδιαφέρουσα καταγραφή.

Γεια σας από το Σβάλμπαρντ,

 

Βρισκόμαστε 1300 km από τον Βόρειο Πόλο. Ο Πολικός Αστέρας είναι πάνω από το κεφάλι μας, γεγονός που προκαλεί εκπληκτική αίσθηση για έναν ερασιτέχνη αστρονόμο που ζει στην κεντρική Ευρώπη.

 

Το Σβάλμπαρντ είναι το ένα από τα δύο στεριανά μέρη από τα οποία περνάει το μονοπάτι της ολικότητας. Το άλλο είναι οι Νήσοι Φερόες, αλλά εκεί το δελτίο καιρού δίνει κακή πρόβλεψη. Εμείς εδώ έχουμε πιθανότητα 50% για καλό καιρό κατά τη διάρκεια της έκλειψης.

 

 

Σήμερα είναι μια όμορφη αρκτική ημέρα εδώ, με -15°C, και έχουμε ήδη επιβιώσει από την πρώτη μας νύχτα στη σκηνή με εξωτερική θερμοκρασία σχεδόν -20°C. Είδαμε και Βόρειο Σέλας, αλλά δεν ήταν αρκετά λαμπρό για να το φωτογραφίσουμε. Στον καταυλισμό υπάρχουν επίσης ομάδες από την Ιαπωνία, την Ολλανδία και τις ΗΠΑ.

image2_1 image3 image2

 

 

Τώρα θα κάνουμε μια αναγνωριστική περιήγηση σε διάφορα μέρη, ώστε να αποφασίσουμε πού θα πάμε να δούμε την έκλειψη. Ελπίζω τη νύχτα να δούμε πάλι Βόρειο Σέλας, ενώ θα πρέπει να προσέχουμε να μην μπει καμιά πολική αρκούδα στον καταυλισμό.

 

Χαιρετισμούς σε όλους τους φίλους.

 

Michael Risch

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί