ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Μη χάσετε τον κομήτη C/2022 E3 (ZTF)!

Οι κομήτες είναι αντικείμενα του Ηλιακού Συστήματος που αποτελούνται κυρίως από πάγο και σκόνη. Όταν ένας κομήτης πλησιάσει κοντά στον Ήλιο, ένα μέρος του πάγου του μετατρέπεται σε αέριο και ταυτόχρονα παρασύρει σκόνη. Έτσι η κόμη του φαίνεται να συνοδεύεται από δύο ουρές! Η μία αποτελείται από σκόνη και η άλλη από αέρια.

Ένα τέτοιο ουράνιο αντικείμενο φαίνεται όλο και λαμπρότερο στον ουρανό καθώς πλησιάζει τη Γη τόσο διότι τότε λαμβάνουμε περισσότερο από το φως που εκπέμπει, αλλά και επειδή γίνεται ισχυρότερη η επίδραση του Ήλιου.

Αυτόν τον μήνα έχουμε την τύχη να είναι ορατός στον ουρανό ο κομήτης C/2022 E3 (ZTF), ο οποίος ανακαλύφθηκε μόλις πριν ένα χρόνο, τον Μάρτιο του 2022. Είναι μια πραγματικά μοναδική ευκαιρία να παρατηρήσουμε αυτόν τον ταξιδιώτη του Ηλιακού Συστήματος, καθώς η περίοδός του είναι ίση με 50000 έτη, πράγμα που σημαίνει ότι… θα είναι η πρώτη και η τελευταία φορά που θα τον δούμε!

Σημαντικές ημερομηνίες

Στις 12 Ιανουαρίου ο κομήτης αυτός θα βρεθεί στο περιήλιο της τροχιάς του, στην κοντινότερη δηλαδή απόστασή του από τον Ήλιο (ίση με 165 εκατομμύρια χιλιόμετρα).

Στις 2 Φεβρουαρίου, όταν θα προβάλλεται στον αστερισμό της Καμηλοπάρδαλης, ο κομήτης C/2022 E3 (ZTF) θα βρεθεί στην κοντινότερη ως προς τη Γη απόσταση (ίση με 42 εκατομμύρια χιλιόμετρα) και θα φτάσει τη μέγιστη λαμπρότητα.

Ο C/2022 E3 (ZTF) αυτή τη στιγμή ανατέλλει μετά τα μεσάνυχτα και δύει μετά τις 17:00. Ο καλύτερος χρόνος για να τον εντοπίσετε είναι όταν βρίσκεται ψηλά πάνω από τον ορίζοντα στον Βόρειο Στέφανο (γύρω στις 3:00). Δυστυχώς, η Σελήνη, σε φθίνουσα φάση, είναι λαμπρή στον ουρανό εκείνη την ώρα εμποδίζοντας τη θέαση. Την επόμενη εβδομάδα όμως, θα απουσιάζει από τον νυχτερινό ουρανό, επιτρέποντας την παρατήρηση του κομήτη.

Παρ’ όλο που είναι δύσκολο να προβλεφθεί η λαμπρότητα του κομήτη C/2022 E3 (ZTF), ενδέχεται να γίνει ορατός ακόμα και δια γυμνού οφθαλμού. Ακόμα όμως και αν αυτό δεν συμβεί, θα είναι ορατός με κιάλια ή τηλεσκόπιο καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα και μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου!

Ενδεικτικές μέρες και ώρες παρατήρησης

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί