Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 14-6 έως και 20-6
![](https://astro.planitario.gr/wp-content/uploads/2021/06/All_Sky-780x470.jpg)
Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
από 14-6 έως και 20-6 (Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)
Δευτέρα, 14 Ιουνίου
Τα κεντρικά αστέρια του μικρού αστερισμού της Λύρας σχηματίζουν ένα μικρό τρίγωνο και παραλληλόγραμμο. Φαίνονται ψηλά στα ανατολικά. Τα δύο πιο φωτεινά αστέρια του μοτίβου, μετά τον Βέγα, είναι τα δύο που σχηματίζουν την βάση του παραλληλόγραμμου: β και γ της Λύρας, ή Σελιάκ και Σαλαφάτ. Ευθυγραμμίζονται κάθετα. Το αστέρι β είναι αυτό στην κορυφή. Το β της Λύρας είναι ένα διπλό εκλειπτικό αστέρι, ένα από τα πρώτα που ανακαλύφθηκαν. Συγκρίνετέ το με το γ. Το β είναι μόνο λίγο αμυδρότερο από το γ.
Τρίτη, 15 Ιουνίου
Αυτό το βράδυ θα βρείτε τον Βασιλίσκο περίπου 5° στα αριστερά της Σελήνης.
Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 5:49 πμ. της Τετάρτης.
Τετάρτη, 16 Ιουνίου
Απόψε, ο αστεροειδής 3 Juno βρίσκεται στα βορειοανατολικά του σφαιρωτού σμήνους M10, στον Οφιούχο. Το ζευγάρι είναι ψηλά στα νοτιοανατολικά όταν θα έχει βραδιάσει. Έχει αμυδρό μέγεθος, μόλις 10, σε σύγκριση με το συνολικό μέγεθος του M10 που είναι 6,6. Για να απολαύσετε τη θέα, θα χρειαστείτε κιάλια ή τηλεσκόπιο. Το M10 εκτείνεται περίπου στα 20 ‘, σε απόσταση 14.300 ετών φωτός, που μεταφράζεται σε διάμετρο 83 ετών φωτός. Ο Juno, συγκριτικά, απέχει λίγο πάνω από 2 AU από τη Γη ή δύο φορές τη μέση απόσταση Γης-Ήλιου. Το φως του διαρκεί μόλις 20 λεπτά για να φτάσει σε εμάς.
Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 1:40 πμ. της Πέμπτης.
Πέμπτη, 17 Ιουνίου
Πρώτο τέταρτο της Σελήνης στις 6:56 πμ. της Παρασκευής.
Το αστέρι β του Λέοντα, 2ου μεγέθους, στην ουρά του λιονταριού, λάμπει κοντά στην Σελήνη.
Παρασκευή, 18 Ιουνίου
Ο αστερισμός του Σκορπιού φαίνεται ολόκληρος δυο ώρες περίπου μετά το ηλιοβασίλεμα. Δυστυχώς, ο αστερισμός δεν αναρριχείται πολύ ψηλά για παρατηρητές στην Ελλάδα. Στην Νότια Αμερική όμως φαίνεται στο ζενίθ.
Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 3:18 πμ. του Σαββάτου.
Σάββατο, 19 Ιουνίου
Τα δύο λαμπρότερα αστέρια του καλοκαιριού είναι ο Βέγας, ψηλά στα ανατολικά αυτές τις βραδιές, και ο Αρκτούρος, ακόμα ψηλότερα στα νοτιοδυτικά. Είναι και οι δύο αρκετά κοντινοί γείτονές μας, 25 και 37 έτη φωτός από το ηλιακό σύστημα, αντίστοιχα. Αλλά αυτό είναι μόνο ένας λόγος που φαίνονται τόσο φωτεινοί. Ο Βέγας είναι θερμότερος, μεγαλύτερος, και 50 φορές πιο φωτεινός από τον Ήλιο. Ο Αρκτούρος βγάζει 150 φορές το φως του ήλιου.
Κυριακή, 20 Ιουνίου
Η άνοιξη τελειώνει και το καλοκαίρι αρχίζει, αστρονομικά, με το Θερινό ηλιοστάσιο, αύριο 21 Ιουνίου, στις 6:31 πμ.
Αυτή είναι η στιγμή που ο Ήλιος είναι στο πιο βορεινό του σημείο για το έτος και αρχίζει την εξάμηνη επιστροφή του προς το νότο. Το καλοκαίρι ξεκινά στο Βόρειο Ημισφαίριο, όπου αυτή είναι και η μεγαλύτερη μέρα του έτους. Στο Νότιο Ημισφαίριο, ο χειμώνας αρχίζει.
Εάν έχετε μια καλή θέα στο δυτικό-βορειοδυτικό ορίζοντα (από τα μέσα βόρεια γεωγραφικά πλάτη), σημειώστε ακριβώς το σημείο όπου δύει ο ήλιος. Σε λίγες μέρες θα πρέπει να είναι σε θέση να διαπιστώσετε ότι και πάλι έχει αρχίσει να δύει λίγο νότια από το σημείο αυτό. Φτιάξτε το δικό σας Στονχεντζ!
Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 4:56 πμ. της Δευτέρας.
Παραπάνω δίνονται οι ημέρες και οι ώρες, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αυτής, στις οποίες μπορούμε να παρατηρήσουμε με ένα καλό τηλεσκόπιο (πάνω από 4 ίντσες) την περίφημη ερυθρά κηλίδα του Δία (το χρώμα της είναι ελαφρά πορτοκαλί). Η παρατήρηση της κηλίδας μπορεί να γίνει από 50 λεπτά πριν έως 50 λεπτά μετά την αναγραφόμενη ώρα.
“Η πανοραμική κάμερα All-Sky που εγκαταστήσαμε στον Πρόδρομο συνεχίζει να μαγεύει με τις εικόνες που καταγράφει. Εδώ, στις 03:59 σήμερα το πρωί, καταγράφηκε το κέντρο του γαλαξία μας ενώ μεσουρανεί και μαζί ένας υπέροχος διάττοντας που κατευθύνεται προς την περιοχή του γαλαξία της Ανδρομέδας”, Αγάπιος Ηλία
ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο:www.spaceweather.com.
Ο Ερμής είναι μέσα στη λάμψη του ήλιου.
Η Αφροδίτη (μέγεθος -3,8) λάμπει χαμηλά στα δυτικά-βορειοδυτικά στο σούρουπο. Δύει πριν βραδιάσει.
Ο Άρης έχει μέγεθος +1,8, στον Καρκίνο, λάμπει στα δυτικά-βορειοδυτικά νωρίς το βράδυ. Η φαινόμενη διάμετρος του είναι 4 δευτερόλεπτα του τόξου, πολύ μικρή για να φανερωθούν λεπτομέρειες πάνω στην επιφάνειά του.
Ο Δίας και ο Κρόνος (στον αμυδρό Υδροχόο και Αιγόκερω, αντίστοιχα) ανατέλλουν μετά τα μεσάνυχτα και φαίνονται αρκετά ψηλά στα νοτιοανατολικά πριν την ανατολή του Ήλιου. Ο Κρόνος είναι λίγο ψηλότερα αλλά είναι αμυδρότερος από τον Δία με μέγεθος + 0,5. Ο γιγαντιαίος πλανήτης λάμπει με μέγεθος -2,5, 19 μοίρες στα αριστερά του Κρόνου.
Ο Ουρανός έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνισή του στα ανατολικά στην αρχή του λυκαυγούς.
Ο Ποσειδώνας, 21° ανατολικά του Δία, με μέγεθος 8, βρίσκεται ακόμα χαμηλά στα ανατολικά-νοτιοανατολικά όταν αρχίζει η αυγή.