ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Πέντε πλανήτες ορατοί ταυτόχρονα κοσμούν τον ουρανό της αυγής

Από τους οκτώ πλανήτες του Ηλιακού Συστήματος μόνο οι πέντε μπορούν να παρατηρηθούν δια γυμνού οφθαλμού. Αυτές τις μέρες μάλιστα και μέχρι το τέλος του μήνα θα είναι ορατοί και οι πέντε ταυτόχρονα.

Κοιτάζοντας προς τα ανατολικά – νοτιοανατολικά πριν την ανατολή του Ήλιου μπορεί κανείς να δει τους εξής πλανήτες: Ερμής, Αφροδίτη, Άρης, Δίας, Κρόνος. Κατά σύμπτωση, η σειρά εμφάνισης των ουράνιων αυτών σωμάτων συμπίπτει με την σειρά αύξουσας απόστασής τους από τον Ήλιο.

Τελευταία φορά που παρατηρήθηκε αντίστοιχη διάταξη των πλανητών ήταν τον Δεκέμβριο του 2004, ενώ η επόμενη θα είναι το 2040.

Τα βλέμματα κλέβει η Αφροδίτη με φαινόμενο μέγεθος -3.81 και δεύτερος έρχεται ο Δίας με μέγεθος -2.25. Ο Ερμής βρίσκεται χαμηλά στον ορίζοντα και ο εντοπισμός του είναι πιο δύσκολος. Η καλύτερη στιγμή για να παρατηρήσετε και τον Ερμή είναι στις 24 Ιουνίου που θα βρίσκεται σε επαρκώς μεγάλο ύψος και το μέγεθός του θα φτάσει στην ελάχιστη τιμή του, -0.05.

Οι θέσεις των πέντε αυτών πλανητών σηματοδοτούν την εκλειπτική. Πρόκειται για το επίπεδο που ορίζει η τροχιά της Γης και όλων των πλανητών του Ηλιακού Συστήματος κατά την περιφορά τους γύρω από τον Ήλιο. Η ονομασία της εκλειπτικής προκύπτει από το γεγονός ότι πάνω στο επίπεδό της παρατηρούνται οι εκλείψεις.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εικόνα των πλανητών να βρίσκονται σχετικά κοντά μεταξύ τους και στην ίδια περιοχή είναι μονάχα φαινομενική και δεν σημαίνει ότι στην πραγματικότητα οι πλανήτες αυτοί έχουν έρθει κοντά μεταξύ τους. Οι αποστάσεις ανάμεσά τους εξακολουθούν να είναι της τάξης των εκατομμυρίων χιλιομέτρων.

Για όσους ξυπνούν νωρίς λοιπόν, και αγαπούν τον έναστρο ουρανό, καθώς και για τους δεινούς ερασιτέχνες αστρονόμους, είναι μια καλή ευκαιρία για παρατήρηση δια γυμνού οφθαλμού ή ακόμα με τηλεσκόπιο ή κιάλια των πέντε ορατών πλανητών. Στην ίδια περιοχή του ουρανού και την ίδια ώρα μπορεί να παρατηρηθεί η Σελήνη καθώς και το πραγματικό κόσμημα του νυχτερινού ουρανού, το ανοικτό σμήνος των Πλειάδων.

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί