Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα από 3/11/2014 έως και 9/11/2014
Δευτέρα, 3 Νοεμβρίου
-
Καθώς προχωρά το φθινόπωρο, το μεγάλο Τετράγωνο του Πήγασου ανεβαίνει όλο και ψηλότερα μετά το σούρουπο. Τώρα φτάνει σε θέση επίπεδη πολύ ψηλά στο νότο στις 8 με 9 το βράδυ αυτή την εβδομάδα – με το φεγγάρι να λάμπει στην κάτω αριστερή πλευρά του απόψε.
-
Ο Άρης φαίνεται χαμηλά στα νοτιοδυτικά καθώς πέφτει το σκοτάδι αυτή την εβδομάδα. Αυτό το βράδυ, περνάει 0,6 ° βόρεια του 3ου μεγέθους λάμδα (λ) του Τοξότη, το αστέρι στην κορυφή του εμφανούς σχηματισμού της «Τσαγιέρας» του Τοξότη. Με μέγεθος 0,9, ο πλανήτης εμφανίζεται περίπου έξι φορές πιο φωτεινός από το αστέρι. Ο Άρης φαίνεται απογοητευτικός όταν τον δούμε μέσα από ένα τηλεσκόπιο, επειδή ο 6 ” διαμέτρου δίσκος του δείχνει μικρή λεπτομέρεια.
Τρίτη, 4 Νοεμβρίου
-
Καθώς βγαίνουν τα αστέρια, κοιτάξτε πάνω από τη σελήνη (σε αύξουσα φάση). Εκεί φαίνεται το Μεγάλο Τετράγωνο του Πήγασου να στέκεται στη μια γωνία του.
-
Αν τα ηλιοβασιλέματα αυτής της εβδομάδας τα οποία ερχόταν νωρίς δεν σας έκαναν να συνειδητοποιήσετε ότι έφτασε ο χειμώνας, η εμφάνιση του πιο χαρακτηριστικού αστερισμού της σεζόν σίγουρα θα σας κάνει να το σκεφτείτε. Ο Ωρίων, ο «Κυνηγός» υψώνεται στον ανατολικό ουρανό γύρω στις 9 μ.μ. και εμφανίζεται στα μισά της απόστασης από τον ορίζοντα προς το ζενίθ, στα νοτιοανατολικά μέχρι τα μεσάνυχτα. Ψάξτε για τα τρία αστέρια 2ου μεγέθους σε μια γραμμή που σχηματίζουν τη ζώνη του κυνηγού. Τα φωτεινότερα αστέρια του αστερισμού είναι ο κοκκινωπός Μπετελγκέζ και μπλε-λευκός Ρίγκελ.
Τετάρτη, 5 Νοεμβρίου
-
Ο μεταβλητός αστέρας Αλγκόλ στον Περσέα φτάνει στην ελάχιστη φωτεινότητά του στις 1:57 π.μ. της Πέμπτης έχοντας μέγεθος 3,4. Ο Αλγκόλ εμφανίζεται στο βορειοανατολικό ουρανό μετά τη δύση του ηλίου και περνάει σχεδόν πάνω από το ζενίθ περίπου στα μεσάνυχτα.
-
Η Αίγα του Ηνίοχου (Capella) είναι το φωτεινότερο αστέρι χαμηλά στα βορειοανατολικά καθώς πλησιάζει το σκοτάδι μετά το σούρουπο. Η γραμμή που σχηματίζεται μεταξύ της Αίγας και του Πολικού περνά μέσω ενός μάλλον κενού μέρους του ουρανού που προσδιορίζεται με το όνομα Καμηλοπάρδαλη. Ο αστερισμός είναι σχετικά νέος. Δημιουργήθηκε το 1614.
Πέμπτη, 6 Νοεμβρίου
- Πανσέληνος στις 12:23 π.μ. της Παρασκευής. Το φεγγάρι λάμπει πολύ πιο κάτω από τα δύο ή τρία φωτεινότερα αστέρια του Κριού κατά τη διάρκεια της βραδιάς. Μπορείτε να δείτε τις Πλειάδες μέσα από το φως του φεγγαριού; Αυτό το σμήνος είναι στα αριστερά της σελήνης.
Παρασκευή, 7 Νοεμβρίου
-
Η Σελήνη, λίγο μετά την πανσέληνο, βγαίνει στα ανατολικά το σούρουπο. Όταν θα έχει ανέβει ψηλά, αναζητήστε τον πορτοκαλί Αλντεμπαράν κάτω και στα αριστερά του και τις Πλειάδες πάνω και στα αριστερά του.
Σάββατο, 8 Νοεμβρίου
-
Αν και λαμπερό σαν ένα νεφέλωμα εκπομπής, η προέλευση της «φούσκας», γνωστή ως βρόχος του Barnard (Barnard’s Loop), είναι προς το παρόν άγνωστη. Κάποιες θεωρίες υποστηρίζουν ότι προέρχεται από ανέμους από τα φωτεινά αστέρια του Ωρίωνα και τους υπερκαινοφανείς των άστρων που έχουν προ πολλού σβήσει. Το Barnard’s Loop είναι πολύ αμυδρό για να εντοπιστεί με γυμνό μάτι. Το νεφέλωμα ανακαλύφθηκε μόλις το 1895 από την Ε. Ε. Μπάρναρντ από τις μεγάλες σε διάρκεια φωτογραφικές εκθέσεις.
Κυριακή, 9 Νοεμβρίου
-
Αν και το ημερολόγιο λέει Νοέμβριος, το Θερινό Τρίγωνο με τα τρία φωτεινά αστέρια παραμένει εξέχον κατά τις πρώτες βραδινές ώρες. Όταν πέσει το σκοτάδι, θα βρείτε τον Ντενέμπ, ένα εμφανές σημείο φωτός παρά το γεγονός ότι είναι το αμυδρότερο από τα τρία αστέρια. Ο φωτεινότερος Βέγας βρίσκεται στα δυτικά του και ο Αλτάιρ εμφανίζεται στα νότιά τους.
Βουνά και πεδιάδες λάβας, ακτίνες, και ίχνη χρώματος σας προσκαλούν να εξερευνήσετε την πανσέληνο. Το «κάστρο στον ποταμό» ερειπωμένο μαζί με την πανσέληνο, στην Αλεξανδρούπολη. Του Γιώργου Ταρσούδη.
ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
-
Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.
- Ο Ερμής κάνει την καλύτερη πρωινή του εμφάνιση για το 2014 για τους παρατηρητές του ουρανού στα μέσα βόρεια γεωγραφικά πλάτη. Θα φτάσει σε μέγεθος -0,6 αυτή την εβδομάδα. Κρέμεται χαμηλά πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα στα μέσα της αυγής. Θα φαίνεται καλύτερα περίπου 60 με 45 λεπτά πριν την ανατολή του ηλίου. Μη συγχέετε τον Ερμή με τον Αρκτούρο. Ο πλανήτης τρεμοσβήνει πολύ περισσότερο μακριά στα αριστερά του στα ανατολικά-βορειοανατολικά.
- Η Αφροδίτη βρίσκεται κρυμμένη στο φως του ήλιου.
- Έχετε δει ποτέ τον θερινό σχηματισμό της «τσαγιέρας» του Τοξότη το Νοέμβριο; Με ένα ζευγάρι κιάλια θα τον βρείτε κάτω από τον Άρη.
- Ο Άρης (μέγεθος +0,9) παραμένει χαμηλά στα νοτιοδυτικά το σούρουπο.
- Ο Δίας (με μέγεθος -2, στα σύνορα μεταξύ Καρκίνου και Λέοντα) ανατέλλει περίπου τα μεσάνυχτα και λάμπει ψηλά στα νότια πριν το λυκαυγές. Πιο κάτω και στα αριστερά του είναι ο Βασιλίσκος.
- Ο Κρόνος έχει χαθεί στο φως του ηλιοβασιλέματος.
- Ο Ουρανός (μέγεθος 5,7, στους Ιχθείς) και ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,8, στον Υδροχόο) είναι ψηλά στα νοτιοανατολικά και νότια, αντίστοιχα, νωρίς το βράδυ. Για τις ακριβείς θέσεις αυτών των δυο μακρινών πλανητών συμβουλευτείτε τους χάρτες: http://d366w3m5tf0813.
cloudfront.net/wp-content/ uploads/WEB_Uranus_Neptune_ 2014.pdf