ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Μισός αιώνας διαστημικών περιπάτων από τη NASA

nasa-lunar-rover

Τον μισό αιώνα διαστημικών περιπάτων της και διαστημικών στολών γιόρτασε αυτές τις ημέρες η ΝΑSA με εκτενή αφιερώματα στην ιστοσελίδα της.

Ο πρώτος Αμερικανός που πραγματοποίησε διαστημικό περίπατο ήταν ο Έντουαρντ Γουάιτ, του Gemini IV, στις 3 Ιουνίου 1965. Για πάνω από 20 λεπτά, ο Γουάιτ βρισκόταν έξω από το διαστημόπλοιο, καθώς πετούσε από τη Χαβάη στον Κόλπο του Μεξικού. Στο τέλος του ήταν ενθουσιασμένος, κάνοντας λόγο για την μεγαλύτερη εμπειρία που είχε ποτέ. Αντίστοιχα, ο πρώτος που πραγματοποίησε αυτόνομο περίπατο -χωρίς να είναι προσδεδεμένος στο σκάφος, χρησιμοποιώντας ειδικό αυτόνομο «σακίδιο» MMU (Manned Maneuvering Unit) ήταν ο Μπρους ΜακΚάντλες του διαστημικού λεωφορείου Challenger στις 7 Φεβρουαρίου 1984.

Από το 1965 και μετά, αστροναύτες της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας έχουν πραγματοποιήσει διαστημικούς περιπάτους (EVA- extravehicular activity, όπως αποκαλείται στη NASA), στο πλαίσιο των προγραμμάτων Gemini, Apollo, Skylab, Space Shuttle, International Space Station. Αστροναύτες έχουν εξερευνήσει την επιφάνεια της Σελήνης, πραγματοποιήσει 82 διαστημικούς περιπάτους έξω από διαστημικά λεωφορεία και 187 έξω από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Συνολικά 166 ώρες διαστημικού περιπάτου χρειάστηκαν για τις εργασίες στο διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble. Σημειώνεται ότι σήμερα, η NASA αναπτύσσει νέες στολές, με όραμα προς την κατεύθυνση αποστολών σε προορισμούς στο βαθύ Διάστημα, μεταξύ των οποίων και ο Άρης.

Αναδημοσίευση από:  naftemporiki.gr

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί