ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Θεσσαλονίκη: Εξερευνώντας τη μαγεία του ουρανού μέσα από τη ματιά του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας

Την αγάπη τους για τον ουρανό και για την παρατήρηση της Σελήνης, των πλανητών και των νεφελωμάτων διαδίδουν από το 1997 μέχρι σήμερα στη Θεσσαλονίκη τα μέλη του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας, τα οποία δίνουν την ευκαιρία σε κάθε δυνάμει ερασιτέχνη αστρονόμο για μια «βουτιά» στα άστρα.

Ρεπορτάζ: Ελίνα Τουκουσμπαλίδου

Ο Όμιλος που συμπληρώνει αισίως τα 27 χρόνια συνεχούς παρουσίας και δράσεων αριθμεί περίπου 800 εγγεγραμμένα μέλη, 100 εκ των οποίων ενεργά. «Σκοπός του ομίλου ήταν ανέκαθεν η διάδοση της αστρονομίας. Έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα, σε μια εποχή που η αστρονομία έχει βγει από τα σχολεία. Μάλιστα, ο όμιλος ξεκίνησε σε μια εποχή όπου το ίντερνετ δεν ήταν ευρέως διαθέσιμο. Οπότε όποιος ήθελε παραπάνω πληροφορίες ερχόταν και γινόταν μέλος», αναφέρει στην Karfitsa η πρόεδρος του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας, Σίσσυ Αγγελίτση.

Το «μικρόβιο» της περιέργειας και του ενδιαφέροντος για την αστρονομία ολοένα και αυξάνεται στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με την πρόεδρο του Ομίλου, ενώ σπουδαία είναι όπως συμπληρώνει, η έρευνα και η μάθηση για τον ουρανό. «Μας ικανοποιεί πολύ να βλέπουμε να έρχονται νέοι άνθρωποι με διάθεση για δράσεις και συμμετοχή», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Και συμπληρώνει: «Νιώθουμε ικανοποίηση όταν λύνεται μια απορία, όταν διαλύεται ένα “συννεφάκι“, όταν προκύπτει μια οποιαδήποτε νέα ανακάλυψη και διαπιστώνουμε ότι μαθαίνουμε όλο και περισσότερα, αλλά είναι λίγα ακόμη αυτά που ξέρουμε. Συνειδητοποιούμε ουσιαστικά ότι είμαστε πολύ μικροί μπροστά στην απεραντοσύνη που υπάρχει εκεί έξω και ότι είμαστε ένα μέρος του κόσμου και όχι ο κόσμος όλος. Είναι κάτι που σε φέρνει στην πραγματικότητα. Αν αρχίσεις να ασχολείσαι με αυτό το αντικείμενο διαπιστώνεις ότι υπάρχει ένα μεγαλείο εκεί έξω».

Ο Όμιλος πραγματοποιεί πλήθος δράσεων, όπως τα εβδομαδιαία σεμινάρια του Σαββάτου και τα Αστροπάρτι με τηλεσκόπια που κεντρίζουν ιδιαίτερα το ενδιαφέρον του κοινού. Εκτός αυτών διοργανώνονται ομιλίες με προσκεκλημένους καθηγητές. Σημαντικό στοιχείο του Ομίλου, εκτός από την ομάδα παρατήρησης, είναι και το ότι υπάρχει ερευνητικό ενδιαφέρον. Ειδικότερα, κάποια μέλη συμμετέχουν σε ερευνητικές ομάδες και έχουν ανακαλύψει υπερκαινοφανείς αστέρες.

Μέλη του Ομίλου επίσης είναι βραβευμένοι αστροφωτογράφοι, οι οποίοι έχουν συμμετάσχει σε διεθνείς διαγωνισμούς. Η δράση του Ομίλου είναι εθελοντική και μέλη μπορούν να γίνουν ενήλικες άνω των 18 ετών. Όσον αφορά τα παιδιά, μπορούν να συμμετάσχουν στις δράσεις με την επιτήρηση του κηδεμόνα τους.

Φωτογραφία: Καλλίας-Ιωαννίδης

Σημαντικό όμως είναι ότι η αγάπη για την αστρονομία γνωρίζει μεγάλη άνθηση και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Χαρακτηριστικό είναι ότι ανάλογοι Όμιλοι έχουν ιδρυθεί σε Αθήνα, Κοζάνη, Σέρρες, Καβάλα, Λάρισα, Βόλο και Σπάρτη. «Αν κάποιος θέλει να ασχοληθεί με την αστρονομία, δεν χρειάζεται να μετακομίσει στη Θεσσαλονίκη. Πλέον υπάρχουν όμιλοι σε πολλές περιοχές της Ελλάδας με ανάλογη δράση, στους οποίους μπορεί να απευθυνθεί», τονίζει στην Karfitsa η κα. Αγγελίτση.

Το κάθε μέλος του Ομίλου προέρχεται από διαφορετικό μετερίζι, με διαφορετικά ερεθίσματα, αλλά με κοινό παρονομαστή την αγάπη για τον ουρανό. Από φοιτητές Φυσικής μέχρι ανθρώπους με χειρωνακτικές εργασίες, ο Όμιλος αριθμεί μέλη με ξεχωριστά υπόβαθρα. Η κα. Αγγελίτση σημειώνει πάντως πως «θα καταλάβετε κάποιον που ασχολείται με την αστρονομία, όταν ενώ περπατάει στο δρόμο, δεν κοιτάει μπροστά του, αλλά μάλλον κοιτάει πάνω. Όσο περισσότερο γνωρίζεις το αντικείμενο, τόσα περισσότερα αντιλαμβάνεσαι και τόσο περισσότερο σε γεμίζει».

Αναδημοσίευση από karfitsa.gr

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί