Ο Ουρανός της εβδομάδας
-
Ιούλ- 2025 -1 ΙουλίουΟ ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 30-6 έως 6-7, 2025
Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ από 30-6 έως και 6-7 (Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης) Δευτέρα, 30 Ιουνίου Ο Ουρανός βρίσκεται τώρα 5° βορειοανατολικά της Αφροδίτης στον ουρανό νωρίς το πρωί, περίπου σε οριζόντια γραμμή πάνω από τον ορίζοντα. Μια ώρα πριν από την ανατολή του ηλίου, οι δύο πλανήτες έχουν ύψος περίπου 16° στα ανατολικά, κάτω δεξιά από τις Πλειάδες. Εάν πρώτα κεντράρετε τη φωτεινή Αφροδίτη με ένα ζευγάρι κιάλια, μετακινήστε ελαφρά τα οπτικά σας για να την τοποθετήσετε στη δεξιά άκρη του οπτικού σας πεδίου. Ο μεγέθους 5,8 Ουρανός θα πρέπει να βρίσκεται κοντά στο αριστερό άκρο του οπτικού πεδίου. Η Αφροδίτη θα συνεχίσει να κινείται και να πλησιάζει περαιτέρω τον Ουρανό σε λίγες ημέρες, φτάνοντας σε…
Δείτε περισσότερα -
Ιούν- 2025 -24 ΙουνίουΟ ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 23-6 έως 29-6, 2025
Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ από 23-6 έως και 29-6 (Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης) Δευτέρα, 23 Ιουνίου Νωρίς το βράδυ, εντοπίστε τον Αρκτούρο ψηλά στα νοτιοδυτικά. Τρεις γροθιές στο ύψος του βραχίονα, κάτω από αυτόν είναι ο Στάχυς (Spica). Μιάμιση γροθιά κάτω δεξιά του Στάχυ είναι ο τεσσάρων αστέρων αστερισμός, το «κοράκι» της άνοιξης, ο Κόραξ, προς τα κάτω και πιο μακριά. Η Σελήνη φτάνει στο περίγειο της στις 19:43. Αυτό συμβαίνει όταν ο δορυφόρος μας βρίσκεται πιο κοντά στον πλανήτη μας. Σήμερα η Σελήνη βρίσκεται μόλις 363.177 χιλιόμετρα μακριά. Τρίτη, 24 Ιουνίου Συγκρίνοντας τα σφαιρωτά σμήνη του Ηρακλή: Το M13 στην άκρη του σχηματισμού του τραπεζίου (Keystone) του Ηρακλή είναι διάσημο ως ένα από τα καλύτερα και…
Δείτε περισσότερα -
16 ΙουνίουΟ ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 16-6 έως 22-6, 2025
Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ από 16-6 έως και 22-6 (Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης) Δευτέρα, 16 Ιουνίου Στον ουρανό μετά το ηλιοβασίλεμα, κοιτάξτε δυτικά για να βρείτε τους δύο να στέκονται κοντά ο ένας στον άλλο, με τον Άρη δεξιά του Βασιλίσκου (Regulus). Τόσο το αστέρι όσο και ο πλανήτης έχουν το ίδιο μέγεθος (1,4), αλλά τα χρώματά τους είναι διαφορετικά. Ο Regulus είναι ένα καυτό, μπλε-λευκό αστέρι του οποίου η θερμοκρασία φτάνει περίπου τους 15.400 Κέλβιν, περισσότερο από το διπλάσιο της επιφανειακής θερμοκρασίας του Ήλιου μας. Ο Άρης, ωστόσο, λάμπει με ένα πορτοκαλί-κόκκινο φως. Αυτό δεν οφείλεται στη θερμοκρασία του, αλλά στο φως του ήλιου που αντανακλάται από το οξειδωμένο κόκκινο υλικό στη βραχώδη επιφάνειά του. …
Δείτε περισσότερα -
9 ΙουνίουΟ ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 9-6 έως 15-6, 2025
Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ από 9-6 έως και 15-6 (Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης) Δευτέρα, 9 Ιουνίου Ο αστερισμός του Ηρακλή είναι ψηλά στα ανατολικά νωρίς το βράδυ. Πλούσιο σε αντικείμενα βαθέως ουρανού, περνάμε από το πιο διάσημο (M13) για το δεύτερο φωτεινότερο σφαιρωτό σμήνος του: M92. Αυτό το σμήνος είναι μόνο λίγο πιο αμυδρό και μικρότερο από το M13, οπότε είναι ένα εκπληκτικό θέαμα από μόνο του. Λάμποντας με μέγεθος 6,4, θα βρείτε το M92 περίπου 6,3 ° βόρεια του μεγέθους 3,2 π του Ηρακλή, ένα από τα τέσσερα αστέρια στον σχηματισμό του Τραπεζίου του Ηρακλή. Με διάμετρο περίπου 14′, το M92 είναι μια πυκνή σφαίρα γερασμένων άστρων που βρίσκεται σχεδόν 27.000 έτη φωτός μακριά και εκτιμάται ότι…
Δείτε περισσότερα -
1 ΙουνίουΟ ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 2-6 έως 8-6, 2025
Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ από 2-6 έως και 8-6 (Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης) Δευτέρα, 2 Ιουνίου Πρώτο τέταρτο της Σελήνης στις 6:42 πμ. της Τρίτης. Νωρίς το βράδυ η Σελήνη λάμπει ανάμεσα στα πίσω πόδια του Λέοντα: 4ου μεγέθους σίγμα και ρο του Λέοντα. Πάνω από τη Σελήνη, περίπου 15°, αναζητήστε την Ντενέμπολα, 2ου μεγέθους: βήτα του Λέοντα, την άκρη της ουράς του λιονταριού. Γνωρίζατε όμως ότι υπάρχει και ένα «λιονταράκι» στον ουρανό; Ο μικρότερος αστερισμός του Λέοντα βρίσκεται πάνω δεξιά (βόρεια) του Λέοντα στα δυτικά. Ο Μικρός Λέων εμφανίζεται σκυμμένος πάνω από τον μεγαλύτερο ομόλογό του, στρυμωγμένος ανάμεσα στον Λέοντα και την Μεγάλη Άρκτο. Ο ευκολότερος τρόπος για να το βρείτε είναι να αναζητήσετε το χώρο…
Δείτε περισσότερα -
Μάι- 2025 -20 ΜαΐουΟ ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 19-5 έως 25-5, 2025
Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ από 19-5 έως και 25-5 (Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης) Δευτέρα, 19 Μαΐου Ο φωτεινότερος αστεροειδής, 4 Vesta (Εστία), είναι όμορφα τοποθετημένος σε έναν σκοτεινό ουρανό χωρίς φεγγάρι αργά το βράδυ. Είναι περίπου δύο εβδομάδες μετά την αντίθεσή του και εξακολουθεί να είναι περίπου μεγέθους 6,0. Βρίσκεται 24° κάτω από τον Αρκτούρο, κοντά στα σύνορα Παρθένου-Ζυγού, και περίπου 9° και 10° πάνω από τους βήτα και άλφα του Ζυγού, αντίστοιχα. Εάν έχετε έναν πολύ σκοτεινό ουρανό, μπορείτε να εντοπίσετε την Εστία με γυμνό μάτι; Είναι λίγο πολύ ο μόνος πλανήτης νάνος ορατός με γυμνό μάτι. Αλλά, μόνο όταν βρίσκεται σε αντίθεση. Τρίτη, 20 Μαΐου Το τελευταίο τέταρτο της Σελήνης (στις 3 μμ.…
Δείτε περισσότερα -
12 ΜαΐουΟ ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 12-5 έως 18-5, 2025
Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ από 12-5 έως και 18-5 (Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης) Δευτέρα, 12 Μαΐου Πανσέληνος στις 7:56 μμ. Το φεγγάρι ανατέλλει περίπου απέναντι από τον Ήλιο, οπότε θα βρίσκεται πάνω από τον νοτιοδυτικό ορίζοντα λίγο μετά το ηλιοβασίλεμα απόψε. Ο δορυφόρος μας είναι τώρα στον αστερισμό του Ζυγού. Θα περάσει κοντά από την «καρδιά» του Σκορπιού, τον Αντάρη, σε μόλις δύο ημέρες. Η παρατήρηση αντικειμένων βαθέως ουρανού κατά τη διάρκεια της Πανσελήνου είναι δύσκολη, αλλά τα φωτεινά αντικείμενα στην αντίθετη πλευρά του ουρανού μπορούν να παρατηρηθούν ευκολότερα. Στα δυτικά, ο Άρης εξακολουθεί να βρίσκεται στον κεντρικό Καρκίνο, σχεδόν 4 ° ανατολικά του Σμήνους της «Κυψέλης» (M44), από τον οποίο πέρασε κοντά νωρίτερα αυτό το…
Δείτε περισσότερα -
5 ΜαΐουΟ ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 5-5- έως 11-5, 2025
Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ από 5-5 έως και 11-5 (Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης) Δευτέρα, 5 Μαΐου Η Σελήνη, σε φάση gibbous, λάμπει κοντά στον Βασιλίσκο(Regulus), μεγέθους 1,4. Το αστέρι είναι 3°δεξιά της Σελήνης νωρίς το βράδυ. Τρίτη, 6 Μαΐου Η βροχή διαττόντων ήτα Υδροχοΐδες, που γεννήθηκε από τα συντρίμμια που άφησε ο διάσημος κομήτης του Halley, κορυφώνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας απόψε, με το ακτινοβόλο σημείο της να ανεβαίνει ψηλότερα τις πρώτες πρωινές ώρες. Οι παρατηρητές αργά τη νύχτα μπορεί να δουν έναν αυξανόμενο αριθμό μετεώρων καθώς πλησιάζουν τα μεσάνυχτα και αλλάζει η ημερομηνία. Το ακτινοβόλο σημείο της βροχής βρίσκεται στον Υδροχόο, ακριβώς κάτω αριστερά από το αστέρι 3ου μεγέθους Sadalmelik καθώς ο αστερισμός…
Δείτε περισσότερα -
Απρ- 2025 -21 ΑπριλίουΟ ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 21-4 έως 27-4, 2025
Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ από 21-4 έως και 27-4 (Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης) Δευτέρα, 21 Απριλίου Η Σελήνη είναι ακόμα στον Αιγόκερω. Ο Ερμής φτάνει σε μέγιστη δυτική αποχή, 27° από τον Ήλιο. Είναι ορατός στον ουρανό νωρίς το πρωί με μέγεθος 0,4 και ανατέλλει σχεδόν μία ώρα πριν από τον Ήλιο. Περίπου μισή ώρα πριν από την ανατολή του ηλίου, ο Ερμής θα έχει φτάσει σε ύψος 4 ° στα ανατολικά. Πιο εξέχουσα στον ουρανό πριν από την αυγή θα είναι η Αφροδίτη, λαμπρή με μέγεθος -4,8. Από την Αφροδίτη, πηγαίνετε περίπου 9,9° κάτω αριστερά (ανατολικά) για να εντοπίσετε τον Ερμή. Ο μικρότερος πλανήτης έχει φαινόμενη διάμετρο 8″ και είναι σχεδόν μισοφωτισμένος, δείχνοντας έναν δίσκο…
Δείτε περισσότερα -
14 ΑπριλίουΟ ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 14-4 έως 20-4, 2025
Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ από 14-4 έως και 20-4 (Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης) Δευτέρα, 14 Απριλίου Περίπου 90 λεπτά πριν από την ανατολή του ηλίου, το Μεγάλο Τετράγωνο του Πήγασου είναι ορατό πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα. Αυτός ο μεγάλος σχηματισμός περιέχει τα αστέρια Scheat, Markab, Algenib και Alpheratz. Ακριβώς πάνω και στα αριστερά του βρίσκεται ο μικρός αστερισμός της Σαύρας, ανάμεσα στην Ανδρομέδα και τον Κύκνο. Αν και αυτός ο ελάχιστα γνωστός αστερισμός δεν περιέχει φωτεινά αστέρια ή αντικείμενα Μεσιέ, φιλοξενεί ένα ανοικτό σμήνος μεγέθους 6,4: το NGC 7243. Θα το βρείτε περίπου 2,7° νοτιοδυτικά του 4ου μεγέθους βήτα (β) της Σαύρας. Το NGC 7243 εκτείνεται περίπου 20′ στον ουρανό και εκτιμάται ότι απέχει 2.800…
Δείτε περισσότερα