Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 1-3 έως και 7-3

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 1-3 έως και 6-3 (Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 1 Μαρτίου

Ο Άρης ανοίγει τον Μάρτιο μόλις 3° νότια του M45, του γνωστού σμήνους των Πλειάδων. Αυτό το ανοιχτό σύμπλεγμα αστεριών είναι εύκολο να εντοπιστεί με γυμνό μάτι στον αστερισμό του Ταύρου, ήδη σχετικά ψηλά στα νοτιοδυτικά όταν θα έχει βραδιάσει. Ο Κόκκινος Πλανήτης τώρα εκτείνεται μόλις στα 6 “, καθιστώντας το ένα απογοητευτικό τηλεσκοπικό αντικείμενο, αν ψάχνετε να δείτε λεπτομέρειες στην επιφάνειά του.

Τρίτη, 2 Μαρτίου

Η Σελήνη λάμπει πάνω από τον Στάχυ μία ώρα πριν την ανατολή του Ήλιου.

Η Σελήνη είναι σε περίγειο στις 7:19 μμ..

Τετάρτη, 3 Μαρτίου

Ένα λαμπρό φεγγάρι βρίσκεται κοντά στα σύνορα του Ζυγού και της Παρθένου απόψε. Αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά αντικείμενα που μπορούμε να δούμε. Γύρω στις 4 πμ., φαίνεται το μεγάλο ανοιχτό σμήνος M11 (Wild Duck). Βρίσκεται στην Ασπίδα, περίπου 20° ψηλά δύο ώρες πριν από την ανατολή. Μέσα από κιάλια, θα δείτε ένα θολό αντικείμενο, με μέγεθος 6,3. Ανακαλύφθηκε το 1681, αυτό το σμήνος αποκτά το ψευδώνυμό του (Wild Duck) από το τραχύ σχήμα V που σχηματίζεται από τα λαμπρότερα αστέρια του, τα οποία μοιάζουν λίγο με ένα κοπάδι αγριόπαπιων που πετούν. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, το σμήνος περιέχει περίπου 3.000 αστέρια, πολλά από τα οποία θα εμφανιστούν όταν θα ψάξετε το σμήνος με το τηλεσκόπιο σας.

Πέμπτη, 4 Μαρτίου

Ο Άρης είναι περίπου 2,5° αριστερά από τις Πλειάδες από απόψε και μέχρι το Σάββατο το βράδυ.

Ο Δίας και ο Ερμής είναι σε σύνοδο πολύ χαμηλά στον ουρανό του λυκαυγούς.

 

Παρασκευή, 5 Μαρτίου

Με την άνοιξη να πλησιάζει (στο βόρειο ημισφαίριο της Γης), ο Ωρίωνας αρχίζει να γέρνει κάτω προς τα νοτιοδυτικά κατά τη διάρκεια της νύχτας, και η αποτελούμενη από τρία αστέρια ζώνη του γίνεται πιο οριζόντια. Η ζώνη σημαδεύει , προς τα αριστερά, τον λαμπρό λευκό Σείριο, και προς τα δεξιά, τον πορτοκαλί Aldebaran (Λαμπαδία). Το φωτεινό αστέρι πιο κοντά κάτω από τη ζώνη είναι ο Rigel.

Σάββατο, 6 Μαρτίου

Η άνοιξη θα φτάσει μετά από δύο εβδομάδες, αλλά το αστέρι της άνοιξης, ο Αρκτούρος, φαίνεται ανυπόμονο να φανεί στον ουρανό. Ανεβαίνει πάνω από τον ανατολικό-βορειοανατολικό ορίζοντα περίπου μία ώρα αφού βραδιάσει, ανάλογα με το γεωγραφικό σας πλάτος.
Μετά τις 10 ή 11 μμ. ο Αρκτούρος κυριαρχεί στον ανατολικό ουρανό.

Κυριακή, 7 Μαρτίου

Εάν βρεθείτε μακριά από τα φώτα της πόλης και ο ουρανός είναι ξάστερος, ίσως να εκπλαγείτε στην θέαση ενός αμυδρού φωτός κοντά στα κεντρικά αστέρια του Καρκίνου. Αυτό το νεφελώδες αντικείμενο ήταν γνωστό από τους αρχαιοτάτους χρόνους. Στις μέρες μας, πριν την ρύπανση από τα φώτα των πόλεων και τους καπνούς των εργοστασίων, αυτό το μικρό σύννεφο φωτός πρέπει να ήταν πιο εμφανές, πιο γνωστό αλλά και πιο μυστηριώδες αφού ήταν πολύ θολό για να ήταν κάποιο αστέρι ή πολύ μικρό για να ήταν κάποιο κομμάτι του γαλαξία μας. Είναι το ανοιχτό σμήνος Μ44 γνωστό και σαν «Κυψέλη». Μεσουρανεί μετά τις 10:00 μμ.

 

Με αυτή τη φωτογραφία από τα Απέννινα όρη, o Massimiliano Minelli, από  την Ιταλία, κέρδισε τον Διαγωνισμό Σελήνης στην Κοινότητα Astrofarm για τον περασμένο Φεβρουάριο.

 

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο:www.spaceweather.com.

Ο Ερμής, ο Δίας, και ο Κρόνος φαίνονται χαμηλά τα χαράματα. Ο Δίας και ο Κρόνος είναι λίγο ψηλότερα και ευκολότερο να εντοπιστούν, από μέρα σε μέρα. Έχουν μέγεθος  -2,0 και +0,7, αντίστοιχα.

Ο Ερμής χάνει την λαμπρότητά του αυτή την εβδομάδα. Φαίνεται δύσκολα, πολύ χαμηλά στα ανατολικά-νοτιοανατολικά λίγα λεπτά πριν την ανατολή του Ήλιου.

Η Αφροδίτη είναι σε σύνοδο με τον Ήλιο.

Ο Άρης έχει μέγεθος +0,9, περνάει κοντά από τις Πλειάδες. Η φαινόμενη διάμετρος του είναι μόνο 6 δευτερόλεπτα του τόξου. Δύει περίπου τα μεσάνυχτα.

Ο Ουρανός (5,8, στον Κριό) είναι μακριά κάτω από τον Άρη νωρίς το βράδυ.

Ο Ποσειδώνας χάνεται στα δυτικά στο βραδινό λυκόφως.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί