Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 1-5 έως 7-5

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 1-5 έως 7-5
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 1 Μαΐου

Όταν αρχίσει να βραδιάζει, το πρώτο τέταρτο της Σελήνης σχηματίζει μια μεγάλη καμπύλη γραμμή: Κάτω από τη Σελήνη και στα αριστερά της είναι ο Προκύων, πάνω και στα δεξιά της είναι τα αστέρια των Διδύμων, και συνεχίζοντας προς τα δεξιά βρίσκεται ο Menkalinan και η λαμπρή Αίγα. Όλα αυτά τα αστέρια, χωρίς τη Σελήνη, σχηματίζουν το «τόξο της Άνοιξης».

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 5:25 πμ της Τρίτης.

 

Τρίτη , 2 Μαΐου

Πρώτο τέταρτο της Σελήνης στις 5:48 πμ της Τετάρτης.

Το φεγγάρι βρίσκεται ψηλά στα νοτιοδυτικά νωρίς το βράδυ, μέσα στον αστερισμό του Καρκίνου. Μετά θα βρεθεί στον δυτικό ουρανό. Δύει λίγο πριν τις 2 πμ.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 1:16 πμ της Τετάρτης.  

Τετάρτη, 3 Μαΐου

Τώρα η Σελήνη, 1,3 δευτερόλεπτα φωτός μακριά, λάμπει κοντά στον Βασιλίσκο, 79 έτη φωτός μακριά.

Εκτός από το ότι μας οδηγεί στον πολικό αστέρα, η κατσαρόλα της Άρκτου μας είναι περαιτέρω χρήσιμη στην ουρανογραφία αφού μας κατευθύνει  προς τον Αρκτούρο και τον Στάχυ. Ακολουθώντας το χερούλι της, πρώτα φθάνουμε στον κιτρινωπό-πορτοκαλή Αρκτούρο και μετά στον λευκό-γαλάζιο Στάχυ. Τα χρώματα των δύο άστρων μας λένε ότι ο Στάχυς θα πρέπει να είναι θερμότερος από τον Αρκτούρο. 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 9:08 μμ.    

 

Πέμπτη, 4 Μαΐου

Η Σελήνη βρίσκεται τώρα κάτω από τον Λέοντα.

Καθώς φθάνουμε στο μέσο της νύχτας, ο λαμπρός Βέγας ανεβαίνει ψηλά στα βορειοανατολικά, ενώ ο Αρκτούρος (ο φύλακας της Άρκτου) φέγγει πολύ ψηλά στα νοτιοανατολικά.  Στο ένα τρίτο της απόστασης από τον Βέγα προς τον Αρκτούρο βρίσκεται το αμυδρό τραπέζιο του Ηρακλή. Στα δύο τρίτα της απόστασης υπάρχει ένα επίσης αμυδρό ημικύκλιο αστέρων, αυτό του Βόρειου Στέφανου.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 2:55 πμ της Παρασκευής.   

 

Παρασκευή, 5 Μαΐου

Οι ερασιτέχνες αστρονόμοι συνήθως υποθέτουν ότι ακόμη και οι λαμπρότεροι γαλαξίες του σμήνους των γαλαξιών στην Παρθένο είναι πέρα από την διακριτική ικανότητα ενός ζευγαριού κιαλιών. Αλλά είστε βέβαιοι;  Εάν έχετε έναν καλό σκοτεινό ουρανό και κιάλια τουλάχιστον 50 mm, επιλέξτε μια ασέληνη νύχτα και δοκιμάστε.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 10:46 μμ. 

 

Σάββατο, 6 Μαΐου

Η βροχή διαττόντων η Υδροχοΐδες  φτάνει στο αποκορύφωμά της πριν από την αυγή. Τα μικροσκοπικά κομμάτια ύλης που παράγουν τους διάττοντες προέκυψαν κατά τη διάρκεια μιας από τις επισκέψεις του κομήτη του Halley κοντά στον Ήλιο. Κάποιες φορές, η βροχή θεωρείται παρόμοια με τη διάσημη βροχή των Περσείδων, αλλά για τους παρατηρητές του βορείου ημισφαιρίου, το ακτινοβόλο σημείο, κοντά στον αμφορέα του  Υδροχόου, δεν αναρριχιέται ποτέ σε αρκετά υψηλό σημείο έτσι ώστε να δημιουργήσει ένα αξιοσημείωτο γεγονός.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 4:33 πμ της Κυριακής.   

  

Κυριακή, 7 Μαΐου

Ο Δίας βρίσκεται πολύ κοντά και κάτω από τη Σελήνη.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 12:24 μετά τα μεσάνυχτα.  

  Απόκρυψη του αστέρα Αλντεμπαράν (Λαμπαδία) από τη Σελήνη που έγινε την Παρασκευή 28 Απριλίου. Η φωτογραφία είναι του Βαγγέλη Τσάμη.

 

 ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Ο Ερμής έχει χαθεί στο φως της ανατολής του Ήλιου.

Η Αφροδίτη (μέγεθος -4,7) λάμπει χαμηλά πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα. Με τηλεσκόπιο φαίνεται σαν μηνίσκος που ολοένα γεμίζει από πρωί σε πρωί. Αυτή την εβδομάδα θα φτάσει σε μέγιστη λαμπρότητα.

Ο Άρης (μέγεθος +1,6, στον Ταύρο) φαίνεται πολύ χαμηλά στα δυτικά το σούρουπο. Ο Άρης είναι πάνω δεξιά του Αλντεμπαράν σε απόσταση 7 μοιρών αυτή την εβδομάδα.

Ο Δίας (μέγεθος -2,4, στην Παρθένο) λάμπει ψηλά στον νότο πριν τα μεσάνυχτα. Ο δίσκος του πλανήτη έχει διάμετρο 43″. Ο Στάχυς είναι 9° κάτω απ’ αυτόν.

Ο Κρόνος (μέγεθος +0,2, στον Τοξότη) ανατέλλει τα μεσάνυχτα και φτάνει στο ψηλότερό του σημείο στον νότο πριν την ανατολή του Ήλιου. Ο πιο κόκκινος Αντάρης (μέγεθος +1) λαμπυρίζει ζωηρά περίπου 18 μοίρες δεξιά και πάνω από τον Κρόνο. Θα βρεθεί σε αντίθεση στις 14 Ιουνίου.

Ο Ουρανός είναι κρυμμένος στο φως της ανατολής του Ήλιου.

Ο Ποσειδώνας είναι ακόμα πολύ χαμηλά στη λάμψη του λυκαυγούς.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί