Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 1-6 έως και 6-6
Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
από 1-6 έως και 7-6 (Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)
Δευτέρα, 1 Ιουνίου
Νωρίς το βράδυ, ο 1ου μεγέθους Στάχυς βρίσκεται κάτω από την Σελήνη (σε αύξουσα φάση) στο νότιο ουρανό.
Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 6:02 πμ. της Τρίτης.
Τρίτη, 2 Ιουνίου
Η Σελήνη φτάνει σε περίγειο απόψε. Θα βρίσκεται 364.365 χιλιόμετρα μακριά από τη Γη.
Θα βρείτε τη Σελήνη (82% φωτεινή) στον αστερισμό της Παρθένου, περίπου 10° αριστερά του Στάχυ. Περίπου 33° πάνω από τον Στάχυ είναι ο Αρκτούρος, ένα από τα πιο λαμπρά αστέρια του ουρανού, 40 έτη φωτός μακριά και 25 φορές πιο πλατύς από τον Ήλιο.
Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 1:53 πμ. της Τετάρτης.
Τετάρτη, 3 Ιουνίου
Η Αφροδίτη βρίσκεται σε κατώτερη σύνοδο στις 9 μμ. Τότε, η Αφροδίτη και η Γη βρίσκονται στην ίδια πλευρά του Ήλιου. Αυτή η γεωμετρική διάταξη είναι δυνατή μόνο με τους εσωτερικούς πλανήτες, Ερμή και Αφροδίτη, ή με οποιαδήποτε μικρά σώματα του ηλιακού συστήματος, όπως αστεροειδείς ή κομήτες, των οποίων οι τροχιές τα φέρνουν μέσα στην τροχιά της Γης.
Τα δύο λαμπρά αστέρια, ο Κάστωρ και ο Πολυδεύκης, εμφανίζονται δίπλα-δίπλα πάνω από τον ορίζοντα, περίπου 20 ° μακριά, μια ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα. Αυτά τα αστέρια αντιπροσωπεύουν τα κεφάλια των διδύμων, με το σώμα τους να στέκεται όρθια στον ουρανό.
Πέμπτη, 4 Ιουνίου
Κάτω από τους Διδύμους είναι ο Ερμής, ακόμα ορατός, μετά το ηλιοβασίλεμα. Ο ταχύς πλανήτης βρίσκεται σήμερα σε μέγιστη ανατολική αποχή (24°). Ο πλανήτης θα δύσει δύο ώρες μετά το ηλιοβασίλεμα. Όμως, θα τον εντοπίσετε με δυσκολία, μόνο 7° πάνω από τον ορίζοντα, μία ώρα μετά τη δύση του Ήλιου. Έχει μέγεθος 0,4. Με τηλεσκόπιο, θα δείτε τον δίσκο του Ερμή, 8″ σε πλάτος και φωτισμένο κατά 36%.
Ο μικρός πλανήτης θα δύει όλο πιο νωρίς από μέρα σε μέρα και θα γίνεται αμυδρότερος, όσο το φαινόμενο μέγεθος του θα αυξάνεται τις επόμενες δύο εβδομάδες.
Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 3:31 πμ. της Παρασκευής.
Παρασκευή, 5 Ιουνίου
Πανσέληνος στις 10:13 μμ.
Θα έχουμε και έκλειψη παρασκιάς Σελήνης απόψε, ορατή από την Αφρική, Αυστραλία, Ευρώπη, Ρωσία. Κατά τη διάρκεια της έκλειψης παρασκιάς, η Σελήνη περνάει από το αμυδρότερο μέρος της σκιάς της Γης, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει μια ελαφριά σκιά, χωρίς να γίνεται η Σελήνη ολοκληρωτικά σκοτεινή.
Από τη Θεσσαλονίκη, αυτά είναι τα στοιχεία της έκλειψης παρασκιάς , (μέγεθος : -0,4054):
Διάρκεια:3 ώρες, 21 λεπτά, 9 δευτερόλεπτα.
Ανατολή Σελήνης: 8:42:54 μμ.
Είσοδος στην παρασκιά: 8:45:51 μμ.
Μέγιστο έκλειψης: 10:24:55 μμ.
Έξοδος από την παρασκιά: 12:04:03 πμ.
Δείτε λεπτομέρειες εδώ.
Σάββατο, 6 Ιουνίου
Με κιάλια μπορούμε εύκολα να αναγνωρίσουμε ένα σφαιρωτό σμήνος σαν ένα «θολό αστέρι». Όμως, πόσο θολό; Μπορείτε να κάνετε τη σύγκριση απευθείας μέσα στο οπτικό πεδίο σας κοιτάζοντας το σφαιρωτό σμήνος Μ5 και το αστέρι 5 του Όφη μόλις στα νοτιοανατολικά του σμήνους. Το αστέρι έχει μέγεθος 5,1 και το σμήνος είναι 5,7.
Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 5:09 πμ. της Κυριακής.
Κυριακή, 7 Ιουνίου
Η Κασσιόπη συνήθως σχετίζεται με κρύο καιρό. Αργά το φθινόπωρο και το χειμώνα αυτός ο αστερισμός είναι ψηλά (όπως φαίνεται από τα μέσα βόρεια γεωγραφικά πλάτη), αλλά ακόμη και στα ζεστά βράδια του Ιουνίου, βρίσκεται σε χαμηλό ύψος. Όταν θα έχει βραδιάσει, αναζητήστε τον κάτω κοντά στον βόρειο ορίζοντα. Είναι ένα μεγάλο, όρθιο W. Όσο βορειότερα είστε τόσο πιο ψηλά θα εμφανίζεται.
Η Σελήνη, ο Ερμής και η Αφροδίτη στο βραδινό λυκόφως της 25ης Μαΐου. Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη στην Κέρκυρα από τον Σπύρο Χονδρογιάννη.
ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο:www.spaceweather.com.
Ο Ερμής φαίνεται στον βραδινό ουρανό νωρίς στο βραδινό λυκόφως. Κοιτάξτε στα δυτικά-βορειοδυτικά, 30 λεπτά μετά το ηλιοβασίλεμα. Το φαινόμενο μέγεθος του πλανήτη θα μειωθεί στο +0,7 στις 6 Ιουνίου.
Η Αφροδίτη δεν είναι πια ορατή στον ουρανό. Θα βρεθεί σε σύνοδο με τον Ήλιο στις 3 Ιουνίου.
Ο Άρης, ο Δίας, και ο Κρόνος (μέγεθος +0,1, -2,5, και +0,4, αντίστοιχα) βρίσκονται όλοι στα νοτιοανατολικά με νότια πριν και κατά τη διάρκεια του λυκαυγούς. Ο Δίας είναι ο πιο λαμπρός από τους τρείς. Ο αμυδρότερος Άρης κινείται μακριά από τους άλλους δύο πλανήτες, προς τα ανατολικά, και έχει μόνο 9 δευτερόλεπτα της μοίρας σε φαινόμενη διάμετρο. Βρίσκεται 40° μακριά από τον Κρόνο.
Ο Ουρανός είναι σε σύνοδο με τον Ήλιο.
Ο Ποσειδώνας μόλις που φαίνεται στα ανατολικά αργά στο λυκαυγές.