Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 2-4 έως 8-4

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 2-4 έως 8-4
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 2 Απριλίου

Ο Άρης και ο Κρόνος ανατέλλουν λίγο πριν από τις 3 πμ και ανεβαίνουν περίπου 20° ψηλά στα νοτιοανατολικά στις 5 το πρωί. Οι δύο πλανήτες περνούν 1,3° ο ένας από τον άλλο το πρωί, την πλησιέστερη προσέγγισή τους από τον Ιούλιο του 2008. Ο Άρης φαίνεται λίγο λαμπρότερος από το γείτονά του, αλλά ξεχωρίζει περισσότερο για το πορτοκαλί-κόκκινο χρώμα του. Το ζευγάρι εμφανίζεται μέσα στα αστέρια του βόρειου Τοξότη, με το σφαιρωτό σμήνος M22, 5ου μεγέθους, μόλις 0,4° νοτιοδυτικά του Άρη. Όταν κοιτάμε μέσα από ένα τηλεσκόπιο, ο Κρόνος εμφανίζει ένα δίσκο 17″ που περιβάλλεται από ένα εντυπωσιακό σύστημα δακτυλίων. Ο Άρης φαίνεται πιο αμυδρός, με μερικές λεπτομέρειες να εμφανίζονται στο δίσκο του, διαμέτρου 9″.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 4:55 πμ της Τρίτης.

 

Τρίτη , 3 Απριλίου

Η Σελήνη, σε φθίνουσα φάση, βρίσκεται κοντά στον λαμπρό Δία. Και οι δύο ανέτειλαν περίπου στις 11 μμ. Όσο περνάει το βράδυ πλησιάζουν και φτάνουν σε απόσταση περίπου 5°. Ο Δίας έχει μέγεθος -2,4 και βρίσκεται στον αμυδρό αστερισμό του Ζυγού. Η διάμετρος του δίσκου του φτάνει στα 43″.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 12:06 μετά τα μεσάνυχτα.  

 

Τετάρτη, 4 Απριλίου

Ο Ωρίωνας είναι τώρα χαμηλά στη δύση κατά τη διάρκεια του σούρουπου. Σύντομα θα οδεύει προς το λαμπρό λυκόφως και θα χαθεί για αρκετούς μήνες πριν επανεμφανιστεί στον πρωινό ουρανό πριν την ανατολή του ήλιου. Απολαύστε όση ώρα αυτός ο αγαπημένος αστερισμός παραμένει στον βραδινό ουρανό. Προσέξτε πως η ζώνη του Ωρίωνα στέκεται σχεδόν οριζόντια, δείχνοντας τον Αλντεμπαράν και τον αστερισμό του τον Ταύρο προς τα δεξιά, και τον Σείριο και τον αστερισμό του, τον Μέγα Κύνα, στα αριστερά.

Ένας μέλος του πληρώματος στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έβγαλε αυτή τη φωτογραφία της πανσέληνου που  αιωρούταν πέρα από τον ορίζοντα της Γης στις 4 Δεκεμβρίου 2006. (NASA)

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 6:33 πμ της Πέμπτης.

 

Πέμπτη, 5 Απριλίου

Ψάξτε για το «μοναχικό άστρο» στο τέλος του σούρουπου. Το αστέρι, τυπικά γνωστό ως Αλφάρντ, είναι το λαμπρότερο αντικείμενο στον νότιο ουρανό.  Ανήκει στον αστερισμό της Ύδρας, το «θαλάσσιο φίδι». Για να επιβεβαιώσετε ότι έχετε εντοπίσει το αστέρι 2ου μεγέθους, παρατηρήστε ότι βρίσκεται  40 μοίρες πάνω και στα αριστερά του Σείριου και 23 μοίρες κάτω και στα δεξιά του Βασιλίσκου.

Η λαμπρή Αφροδίτη εμφανίζεται χαμηλά στο βραδινό λυκόφως όλη την εβδομάδα. Αναζητήστε τον λαμπρό πλανήτη περίπου 10° πάνω από το δυτικό ορίζοντα 45 λεπτά μετά το ηλιοβασίλεμα. Ο πλανήτης λάμπει με μέγεθος -3,9 και είναι μακράν το λαμπρότερο αντικείμενο στον νυχτερινό ουρανό μετά τη Σελήνη. Μέσα από ένα τηλεσκόπιο, δείχνει έναν σχεδόν πλήρως φωτισμένο δίσκο που εκτείνεται στα 11″.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 2:24 πμ της Παρασκευής.

 

Παρασκευή, 6 Απριλίου

Καθώς πλησιάζει το ξημέρωμα, 7 και 8 Απριλίου, κοιτάξτε στο νότιο ουρανό. Θα δείτε τη Σελήνη κοντά στον Άρη και τον Κρόνο. Πιο μακριά, στα νοτιοδυτικά, ο λαμπρός Δίας έχει ήδη περάσει από το πιο ψηλό σημείο του στον ουρανό.

 

Σάββατο, 7 Απριλίου

Κοιτάξτε στην ανατολή, το βράδυ, για τα αστέρια της άνοιξης, τον Αρκτούρο και τον Στάχυ. Ακολουθήστε μια καμπύλη γραμμή από τη λαβή της κατσαρόλας προς τον Αρκτούρο. Συνεχίστε τη γραμμή προς το επόμενο λαμπρό αστέρι, τον Στάχυ. Ο Αρκτούρος είναι το λαμπρότερο αστέρι στον αστερισμό του Βοώτη και ο Στάχυς είναι το λαμπρότερο αστέρι στον αστερισμό της Παρθένου.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 4:02 πμ της Κυριακής.

Κυριακή, 8 Απριλίου

Οι περισσότεροι αστερισμοί ακολουθούν τον γενικό κανόνα ότι στα αστέρια δίνονται Ελληνικά γράμματα λίγο πολύ κατά σειρά λαμπρότητας, αν και οι εξαιρέσεις είναι πολλές. Για μεγάλο αριθμό περιπτώσεων, ο «άλφα», παραδείγματος χάριν, δεν είναι ο πιο λαμπρός. Μεταξύ των πιο περίεργων περιπτώσεων είναι αυτή του Μικρού Λέοντα. Όχι μόνο δεν έχει κανένα άλφα αστέρι, αλλά μόνο ένα με Ελληνικό όνομα, τον βήτα, πιθανό λόγω της μικρής λαμπρότητας και της μετατόπισης των ορίων του αστερισμού. Αυτός ο βήτα LMi είναι ένα ωραίο διπλό αστέρι, του οποίου τα δύο άστρα είναι τόσο κοντά (μερικά δέκατα του δευτερολέπτου της μοίρας) που φαίνονται αδιαχώριστα μέσω ενός μικρού τηλεσκοπίου και απαιτούν περίπλοκη συμβολομετρία (interferometry), για να διαχωριστούν.

Τελευταίο τέταρτο της Σελήνης στις 10:09 πμ. Το φεγγάρι φτάνει και σε απόγειο σήμερα, στις 8:32 πμ. Θα βρίσκεται 404.144 χιλιόμετρα μακριά μας.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 11:53 μμ.

 

Οι ερασιτέχνες αστρονόμοι είναι εξοικειωμένοι με την «τριάδα γαλαξιών»  M65, M66, και NGC 3628 στον Λέοντα. Μπορείτε να εντοπίσετε τον M65 και τον M66 με κιάλια; Οι δύο πιο λαμπροί γαλαξίες Μ65 και Μ66 (Ο Μ65 είναι πάνω) φαίνονται πολύ όμορφα στη φωτογραφία αυτή (Bill SnyderHeavens Mirror Observatory). Στον γαλαξία Μ66 ανακαλύφτηκαν τέσσερις υπερκαινοφανείς το 1973.

 

 

 ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Ο Ερμής χάνεται στο φως του Ήλιου.

Η Αφροδίτη (μέγεθος -3,9) λάμπει χαμηλά στα δυτικά νωρίς στο βραδινό λυκόφως.

Ο Άρης και ο Κρόνος, μαζί στον Τοξότη, ανατέλλουν μετά τις 2 πμ. Βρίσκονται σχετικά χαμηλά στα νότια-νοτιοανατολικά, πάνω από την «τσαγιέρα» του Τοξότη. Ο Άρης έχει λίγο μεγαλύτερο φαινόμενο μέγεθος (+ 0,2) από τον Κρόνο (+ 0,5) και είναι πιο κόκκινος. Πιο μακριά στα δεξιά τους είναι ο Αντάρης και ακόμα πιο δεξιά είναι ο Δίας.

Ο Δίας (μέγεθος -2,4) ανατέλλει περίπου στις 11 μμ και φέγγει στον αμυδρό αστερισμό του Ζυγού. Πριν τις 4 τα ξημερώματα είναι η πιο κατάλληλη ώρα για να έχετε την καλύτερη θέαση του πλανήτη όπου θα μπορούσαν να αποκαλύπτονται πολλές λεπτομέρειες πάνω στην επιφάνειά του.

Ο Ουρανός και Ποσειδώνας κρύβονται μέσα στην λάμψη του Ήλιου.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί