Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 2-7 έως και 8-7

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 2-7 έως 8-7
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

Δευτέρα, 2 Ιουλίου

Οι παρατηρητές μπορούν να δουν τον Ερμή στον ουρανό νωρίς το βράδυ αυτή την εβδομάδα. Ο πιο εσωτερικός πλανήτης βρίσκεται 10° ψηλά στα δυτικά-βορειοδυτικά, μισή ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα. Αν και ο Ερμής λάμπει έντονα απόψε, με μέγεθος 0, μπορεί να χρειαστείτε κιάλια για να τον εντοπίσετε αρχικά μέσα στη λάμψη του βραδινού λυκόφωτος. Μέσω ενός τηλεσκοπίου, ο Ερμής παρουσιάζει ένα δίσκο που εκτείνεται στα 6,8″ και φαίνεται φωτισμένος λίγο περισσότερο από το μισό.

 

Τρίτη, 3 Ιουλίου

Αν έχετε αρκετά σκοτεινό ουρανό, ο Γαλαξίας μας σχηματίζει τώρα ένα υπέροχο τόξο ψηλά στον ανατολικό ουρανό, όταν σκοτεινιάζει πλήρως. Εκτείνεται σε όλη τη διαδρομή κάτω από την Κασσιόπη στα βορειοανατολικά, πάνω και απέναντι από τον Κύκνο και το θερινό τρίγωνο στα ανατολικά και κάτω από τον Κρόνο και την «τσαγιέρα» του Τοξότη στον νότο.

Αν υπάρχει καλύτερη στιγμή για να εντοπίσετε τον Πλούτωνα, αυτή είναι απόψε. Ο μακρινός νάνος πλανήτης εμφανίζεται 3,5″ δυτικά από το αστέρι του 6ου μεγέθους 50 του Τοξότη στο βορειοανατολικό Τοξότη, καθιστώντας τον εντοπισμό του πολύ πιο εύκολο απ’ ότι συνήθως. Ο Πλούτωνας λάμπει αμυδρά με 14ο μέγεθος.  Θα χρειαστείτε ένα τηλεσκόπιο μεγαλύτερο από 8 ίντσες για να τον εντοπίσετε.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 0:52 πμ της Τετάρτης.  

 

Τετάρτη, 4 Ιουλίου

Με ένα ζευγάρι κιάλια ή ένα τηλεσκόπιο μπορούμε να διακρίνουμε ένα ζευγάρι από σφαιρωτά σμήνη, το Μ10 και το Μ12 στον Οφιούχο, με μέγεθος 6,6 και 6,7, αντίστοιχα. Η μεταξύ τους απόσταση είναι λίγο παραπάνω από 3 μοίρες, δηλαδή θα φαίνονταν άνετα στο ίδιo πεδίο με ένα ζευγάρι κιάλια ή με ένα τηλεσκόπιο μικρού εστιακού λόγου (μικρού f) βλέποντας με προσοφθάλμιο χαμηλής ισχύος. Συμβουλευθείτε αναλυτικούς χάρτες του ουρανού για τον εντοπισμό τους

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 8:43 μμ.    

 

Πέμπτη, 5 Ιουλίου

Η Σελήνη ανατέλλει γύρω στη 1 πμ και βρίσκεται μεταξύ των Ιχθύων και του Υδροχόου, σε μια περιοχή με αμυδρά αστέρια. Η Σελήνη βρίσκεται ψηλά στα νοτιοανατολικά όταν πλησιάζει η ανατολή του Ήλιου της 6ης Ιουλίου.

Ο Ποσειδώνας ανατέλλει γύρω στα μεσάνυχτα και εμφανίζεται σχεδόν στα μισά της απόστασης πάνω από τον νοτιοανατολικό ορίζοντα και μέχρι το ζενίθ καθώς αρχίζει το λυκαυγές. Ο πλανήτης, μεγέθους 7,9, βρίσκεται στον Υδροχόο, 1° δυτικά-νοτιοδυτικά του 4ου μεγέθους φ του Υδροχόου. Μπορείτε να επιβεβαιώσετε τον εντοπισμό του Ποσειδώνα μέσω ενός τηλεσκοπίου, το οποίο αποκαλύπτει έναν δίσκο διαμέτρου 2,3″ με μπλε-γκρι χρώμα.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 2:30 πμ της Παρασκευής.    

 

Παρασκευή, 6 Ιουλίου

Τελευταίο τέταρτο της Σελήνης στις 10:52 πμ, ανάμεσα στα αστέρια του βόρειου Κήτους.

Η Γη βρίσκεται σε αφήλιο σήμερα, στο πιο απομακρυσμένο σημείο της τροχιάς της γύρω από τον Ήλιο για το έτος, 3% (5,0 εκατομμύρια χιλιόμετρα) πιο μακριά από ό,τι στο περιήλιο, τον Ιανουάριο.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 10:22 μμ.    

 

Σάββατο, 7 Ιουλίου

Κάθε βράδυ που περνάει, ο Βασιλίσκος πλησιάζει όλο και πιο κοντά στην Αφροδίτη (100 φορές πιο λαμπρή). Θα περάσουν σε απόσταση 1° στις 9 Ιουλίου. Ο Ερμής βρίσκεται 15° κάτω και στα δεξιά της Αφροδίτης.

Κυριακή, 8 Ιουλίου

Οι παρατηρητές του εξωτερικού ηλιακού συστήματος μπορούν να έχουν μια καλή θέα του Ουρανού πριν από την αυγή. Ο καλύτερος χρόνος για να τον αναζητήσετε είναι λίγο πριν το λυκαυγές γύρω στις 3:30 πμ. Ο Ουρανός βρίσκεται 25° πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα ανάμεσα στα αστέρια του νοτιοδυτικού Κριού. Σήμερα το πρωί, χρησιμοποιήστε κιάλια για να βρείτε τον πλανήτη μεγέθους 5,8  4,3° βορειοανατολικά από τον αστέρα 4ου μεγέθους όμικρον των Ιχθύων. Ένα τηλεσκόπιο αποκαλύπτει τον μπλε-πράσινο δίσκο του Ουρανού, ο οποίος εκτείνεται στα 3,5″.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 12:00 τα μεσάνυχτα.  

 

Αυτές οι ερασιτεχνικές φωτογραφίες σχεδόν στην  ίδια  πλευρά  του Άρη, σε απόσταση 15 ημερών, δείχνουν πόσο γρήγορα εξαπλώνεται η τωρινή  καταιγίδα σκόνης και αποκρύπτει  τα γνωστά χαρακτηριστικά της επιφάνειάς του. Φωτογραφίες από τον Damian Peach (αριστερά) και Christopher Go.

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Ο Ερμής (μέγεθος 0) φαίνεται στο βραδινό λυκόφως, περίπου 16° κάτω δεξιά της Αφροδίτης. Ψάξτε για τον πλανήτη νωρίς.

Η Αφροδίτη (μέγεθος -4,1 στον Λέοντα) λάμπει στα δυτικά-βορειοδυτικά νωρίς στο βραδινό λυκόφως. Με τηλεσκόπιο, ο δίσκος του πλανήτη είναι 16 δευτερόλεπτα της μοίρας και είναι σε φάση αμφίκυρτη (gibbous), φωτισμένος κατά 70%.

Ο Άρης (μέγεθος -2,2, στον Αιγόκερο) ανατέλλει λίγο πριν τις 11 μμ. Βρίσκεται στα νότια-νοτιοανατολικά, 33 μοίρες μακριά από τον Κρόνο. Ο Άρης γίνεται όλο και πιο λαμπρός, πλησιάζοντας στην αντίθεσή του στο τέλος Ιουλίου. Ο δίσκος του έχει ήδη φτάσει στα 21 δευτερόλεπτα της μοίρας. Υπάρχουν αναφορές για μια εκτεταμένη  καταιγίδα σκόνης στην επιφάνειά του.

Ο Δίας (μέγεθος -2,4, στο Ζυγό) φέγγει στον αμυδρό αστερισμό του Ζυγού. Τώρα ο δίσκος του έχει διάμετρο 41 δευτερόλεπτα της μοίρας.

Ο Κρόνος (μέγεθος 0), πάνω από τον σχηματισμό της «τσαγιέρας» του Τοξότη, ανατέλλει πριν τις 9 μμ. Φτάνει στο ψηλότερό του σημείο στο νότο λίγο πριν τη 1 πμ, περίπου 33 μοίρες στα δεξιά του λαμπρότερου Άρη.

Ο Ουρανός (μέγεθος 5,9, στα σύνορα Κριού-Ιχθύων) και ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,9, στον Υδροχόο) βρίσκονται στα ανατολικά και νοτιοανατολικά, αντίστοιχα, πριν αρχίσει το λυκαυγές. Δείτε χάρτες με τις θέσεις του Ουρανού και του Ποσειδώνα εδώ: http://wwwcdn.skyandtelescope.com/wp-content/uploads/WEB_UrNep18.pdf

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί