Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 2-11 έως και 8-11

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 2-11 έως και 8-11 (Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 2 Νοεμβρίου

H Σελήνη ανατέλλει περίπου 1 ώρα μετά τη δύση του Ήλιου, περίπου 8 ° κάτω από τις Πλειάδες. Ο Αλντεμπαράν βγαίνει κάτω από τη Σελήνη. Η Σελήνη και ο Αλντεμπαράν βρίσκονται αρκετά κοντά, ο ένας από τον άλλο, και ανεβαίνουν ψηλότερα όσο περνάει το βράδυ.

Τρίτη, 3 Νοεμβρίου

Πάνω από τον ορίζοντα, μεταξύ της Πορρίμα και της Ζανίας (γ και η της Παρθένου), είναι η Αφροδίτη. Είναι πολύ πιο φωτεινή, με μέγεθος –4, φωτισμένη κατά 82% και έχει φαινόμενο διάμετρο 13 ” κατά μήκος. Η Αφροδίτη κινείται περίπου 1 ° κατά μήκος της εκλειπτικής κάθε πρωί και έως τις 5 Νοεμβρίου. Θα βρίσκεται μόλις 1 ° νοτιοδυτικά της Πορρίμα.

Τετάρτη, 4 Νοεμβρίου

Με το τέλος της θερινής ώρας, ο Ήλιος δύει μια ώρα νωρίτερα. Δηλαδή, μπορείτε να ξεκινήσετε να βλέπετε τον Δία και τον Κρόνο νωρίτερα στον βραδινό ουρανό. Με το ηλιοβασίλεμα, το ζευγάρι έχει ύψος περίπου 30 °, στα νότια, στον Τοξότη, με μόνο 4,5 ° να τους χωρίζει. Οι δύο γιγάντιοι πλανήτες θα συνεχίσουν να κλείνουν την μεταξύ τους απόσταση για μεγάλο μέρος του υπόλοιπου έτους. Ο Κρόνος λάμπει με μέγεθος 0,6 και βρίσκεται βορειοανατολικά του μεγέθους –2,2 Δία.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 6:16 μμ.

 

Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου

Η εμφάνιση στο μέσο της νύχτας του αστερισμού του Ωρίωνα είναι το προφανές σημάδι ότι σύντομα θα βρισκόμαστε στο χειμώνα. Ο «Κυνηγός» βγαίνει χαμηλά στον ανατολικό ουρανό περίπου στις 9 μμ. και εμφανίζεται σε καλό ύψος στα νοτιοανατολικά τα μεσάνυχτα. Κοιτάξτε για τα 2ου μεγέθους αστέρια σε μια γραμμή που σχηματίζουν τη ζώνη του κυνηγού. Τα φωτεινότερα αστέρια του αστερισμού είναι ο κατακόκκινος Μπετελγκέζ και ο μπλε-λευκός Ρίγκελ.

 

Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου

Η βροχή διαττόντων Λεοντίδες αρχίζει να κάνει την εμφάνισή της απόψε, αν και δεν θα φτάσει στο αποκορύφωμά της μέχρι τις 17 Νοεμβρίου. Στρέψτε το βλέμμα σας στον Λέοντα  σήμερα το πρωί, καθώς στην ουρά του, το φωτεινό αστέρι Ντενέμπολα, μόλις περνάει πάνω από  τον ορίζοντα γύρω στις 2 πμ. Περίπου 35 ° ανατολικά (πάνω δεξιά) της Ντενέμπολα  είναι το άλφα του Λέοντα, επίσης γνωστό ως Βασιλίσκος. Αυτό το φωτεινό αστέρι είναι η βάση του σχηματισμού («το δρεπάνι») που απεικονίζει το «κεφάλι του λιονταριού» και μοιάζει με ένα ανάποδο αγγλικό  ερωτηματικό στον ουρανό.

Το ακτινοβόλο σημείο των Λεοντίδων βρίσκεται περίπου 10 ° βόρεια του Βασιλίσκου (Regulus). Θα είστε σε θέση να παρατηρείτε όλο και περισσότερα μετέωρα που θα προέρχονται από αυτήν την περιοχή του ουρανού τις επόμενες δύο εβδομάδες. Η καλύτερη στιγμή για να τα αναζητήσετε είναι νωρίς το πρωί, καθώς το ακτινοβόλο σημείο θα ανεβαίνει ψηλότερα στον ουρανό.


Σάββατο, 7 Νοεμβρίου

Άξια παρατήρησης με κιάλια ή με μικρό τηλεσκόπιο είναι τα ανοιχτά σμήνη Μ36, Μ37 και Μ38 στον αστερισμό του Ηνίοχου, εκεί δηλαδή που είναι και η Αίγα (Capella). Νωρις τα βράδυα του χειμώνα, η Αίγα λάμπει σχεδόν στο ζενίθ και είναι ένα από τα τρία πιο φωτεινά αστέρια στο βόρειο ημισφαίριο. Τα άλλα δύο είναι ο Αρκτούρος  της άνοιξης και ο Βέγας του καλοκαιριού. Όλα είναι κοντά στην ίδια φωτεινότητα,  με τον Αρκτούρο να είναι ψυχρός και πορτοκαλίς, ο Βέγας θερμός και λευκός και η Αίγα κίτρινη και λευκή και κάπου στο μέσο της θερμοκρασίας των άλλων δύο. Με το μάτι δύσκολα διαπιστώνουμε ότι είναι πιο αμυδρή από τα άλλα δύο αστέρια. Ξεχωρίζει όμως ως προς την θέση της στον ουρανό αφού είναι το μοναδικό και πιο κοντινό στον πόλο αστέρι πρωτου μεγέθους.

 

Κυριακή, 8 Νοεμβρίου

Αν και το ημερολόγιο λέει Νοέμβριος, το Θερινό Τρίγωνο με τα τρία φωτεινά αστέρια παραμένει εξέχων κατά τις πρώτες βραδινές ώρες. Όταν πέσει το σκοτάδι, θα βρείτε τον Ντενέμπ, ένα εμφανές σημείο φωτός παρά το γεγονός ότι είναι το αμυδρότερο από τα τρία αστέρια. Ο φωτεινότερος Βέγας βρίσκεται στα δυτικά του και ο Αλτάιρ εμφανίζεται στα νότια τους.

 

Παραπάνω δίνονται οι ημέρες και οι ώρες, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αυτής, στις οποίες μπορούμε να παρατηρήσουμε με ένα καλό τηλεσκόπιο (πάνω από 4 ίντσες) την περίφημη ερυθρά  κηλίδα του Δία (το χρώμα της είναι ελαφρά πορτοκαλί). Η παρατήρηση της κηλίδας μπορεί να γίνει από 50 λεπτά πριν έως 50 λεπτά μετά την αναγραφόμενη ώρα.

 

Η Πανσέληνος Οκτωβρίου, 2η μέσα στον ίδιο μήνα, την στιγμή που ανατέλλει πάνω από την κορυφογραμμή του όρους Ξηροβούνι. Πισσώνας Ευβοίας, 31 Οκτωβρίου 2020″. Του Δημήτρη Μάλλιαρη.

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο:www.spaceweather.com.

Ο Ερμής αρχίζει να φαίνεται στον πρωινό ουρανό, από τις 4 Νοεμβρίου. Βρίσκεται αρκετά κάτω από την Αφροδίτη, 45 λεπτά πριν την ανατολή του Ήλιου. Έχει γίνει τώρα λαμπρός, με μέγεθος 0.

Η Αφροδίτη (μέγεθος -4,0, στην Παρθένο) βγαίνει πάνω από την ανατολή όταν είναι ακόμα σκοτάδι, περίπου 1 ½ ώρα πριν αρχίσει το λυκαυγές. Ο πλανήτης είναι το λαμπρό «αστέρι» της αυγής αυτό το φθινόπωρο.

Ο Άρης ανατέλλει τώρα πριν στις 4:30 μμ και δύει πριν στις 5 πμ. Έχει μέγεθος -2,0, στους Ιχθείς. Το φαινόμενο μέγεθος του φτάνει τώρα τα 19 δευτερόλεπτα του τόξου. Μεσουρανεί περίπου στις 10:30 μμ. Προσπαθήστε να εντοπίσετε το λευκό Νότιο πόλο του και τις σκοτεινές περιοχές πάνω στην επιφάνειά του. Μπορείτε να δείτε τα χαρακτηριστικά της επιφάνειας του Άρη που φαίνονται με τηλεσκόπιο, δίνοντας τις συντεταγμένες του τόπου παρατήρησης και την ώρα παρατήρησης με το λογισμικό Mars Profiler.

Ο Δίας και ο Κρόνος (μέγεθος -2,2, και +0,6, αντίστοιχα) γέρνουν στα δυτικά-νοτιοδυτικά νωρίς το βράδυ. Απέχουν περίπου 5 ° ο ένας από τον άλλο. Θα βρεθούν στο ψηλότερό τους σημείο στις 5 μμ. θα βρεθούν σε πολύ κοντινή σύνοδο στις 21 Δεκεμβρίου, σε απόσταση μόνο 0,1 μοίρες, χαμηλά στο βραδινό λυκόφως.

Ο Ουρανός (5,7, στον Κριό) είναι ψηλά στον ουρανό μετά τις 9 μμ, περίπου 20° ανατολικά του Άρη.

Ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,8, στον Υδροχόο) φαίνεται ψηλά στα νότια πριν τα μεσάνυχτα.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί