Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 3-2 έως και 9-2

 Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 3-2 έως και 9-2 (Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 3 Φεβρουαρίου

Η Σελήνη λάμπει κοντά στον Αλντεμπαράν απόψε. Οι Πλειάδες είναι πιο μακριά και πιο πάνω.

 

Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου

Η Σελήνη, σε αύξουσα φάση, λάμπει κοντά στα «κέρατα» του Ταύρου, ψηλά πάνω από τον Ωρίωνα αυτό το βράδυ.

Ο Ερμής έχει ξεκινήσει την καλύτερη παρουσία του το 2020 στο βραδινό ουρανό. Απόψε, φαίνεται 9 ° ψηλά στα δυτικά-νοτιοδυτικά 30 λεπτά μετά το ηλιοβασίλεμα. Ο εσωτερικός πλανήτης λάμπει με μέγεθος -0,9, αρκετά φωτεινός για να εντοπιστεί μέσα στη λάμψη του λυκόφωτος. (Ένα ζευγάρι κιάλια θα σας τον δείξουν πιο εύκολα). Ένα τηλεσκόπιο αποκαλύπτει τον δίσκο του Ερμή, ο οποίος εκτείνεται στα 6,1 ” και εμφανίζεται κατά τα τρία τέταρτα φωτισμένος. Ο Ερμής θα φτάσει σε μέγιστη αποχή την επόμενη εβδομάδα.

Τετάρτη, 5 Φεβρουαρίου

Αυτόν τον μήνα ο φωτεινός Ωρίωνας βρίσκεται στον νότο στην αρχή της νύχτας, μετά το βραδινό λυκόφως. Όποιος διαθέτει τηλεσκόπιο σίγουρα έχει κοιτάξει το θαυμάσιο νεφέλωμα του Ωρίωνα. Όμως, κατά πόσο γνωρίζετε το αμυδρότερο αστερισμό του Λαγωού κάτω από τα πόδια του «κυνηγού»;

Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου

Το νεφέλωμα του Κώνου, Cone nebula, στον Μονόκερο (στο νότιο τμήμα του NGC2264, γνωστού ως το σμήνος  Christmas Tree ) ανακαλύφθηκε από τον William Herschel και ανήκει σε μια μεγαλύτερη περιοχή του ουρανού όπου και παρατηρούμε σχηματισμό και δημιουργία αστέρων. Για την παρατήρησή του χρειάζεται καθαρός και σκοτεινός ουρανός με καλό seeing. Φυσικά θα πρέπει να αφιερώσετε αρκετό χρόνο για να μπορέσετε να το δείτε. Μια γρήγορη ματιά δεν αρκεί! Κάποιο φίλτρο UHC ή Οξυγόνου ΙΙΙ θα βοηθήσει στο να το εντοπίσετε. Το νεφέλωμα μοιάζει στο γνωστό νεφέλωμα της Κεφαλής του Ίππου αφού είναι και αυτό ένα σκοτεινό νεφέλωμα που παίρνει το σχήμα του από ένα αστέρι, στην περίπτωση αυτή είναι το αστέρι HD 47887, ένας γίγαντας τύπου Β3.

Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου

Στο τέλος αυτής της εβδομάδας, ο Ερμής φαίνεται ευκολότερα και βρίσκεται ψηλότερα. Θα τον βρείτε απόψε κάτω από την Αφροδίτη. Κοιτάξτε μισή ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα.

Σάββατο, 8 Φεβρουαρίου

Σούπερ -πανσέληνος στις 9:33 πμ. της Κυριακής. Είναι «σούπερ» επειδή βρίσκεται κοντά σε περίγειο και φαίνεται λίγο μεγαλύτερη από τον μέσο όρο. Το φεγγάρι βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ των αστερισμών του Καρκίνου και του Λέοντα.

 

Κυριακή, 9 Φεβρουαρίου

Η Σελήνη βρίσκεται λιγότερο από 4 μοίρες (8 φορές την διάμετρο της Σελήνης) μακριά από τον Βασιλίσκο, τον άλφα του Λέοντα.

Αν και ο Δίας ήταν σε σύνοδο με τον Ήλιο πριν από 6 εβδομάδες, έχει επιστρέψει στον πρωινό ουρανό. Ανατέλλει σχεδόν δύο ώρες πριν τον Ήλιο και ανεβαίνει στις 8° πάνω από τον νοτιοανατολικό ορίζοντα μία ώρα μετά. Λάμπει με μέγεθος -1,9 και φαίνεται ωραία μέσα στο φως του λυκαυγούς.

 

 ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο:www.spaceweather.com.

Ο Ερμής (μέγεθος -1,0) βρίσκεται πολύ χαμηλά στη λάμψη του ηλιοβασιλέματος. Κοιτάξτε 30 με 45 λεπτά μετά το ηλιοβασίλεμα, μακριά από την Αφροδίτη (περίπου 25°). Ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά. Ψάξτε τον στο τέλος της εβδομάδας.

Η Αφροδίτη  (μέγεθος -4,1, στον Υδροχόο) κυριαρχεί πάνω από τον νοτιοδυτικό ορίζοντα, ως λαμπρός Αποσπερίτης, πριν και κατά τη διάρκεια του βραδινού λυκόφωτος. Κάνει μια μεγαλοπρεπή εμφάνιση αυτό τον χειμώνα και την άνοιξη. Με τηλεσκόπιο, η διάμετρος του πλανήτη είναι 16 δευτερόλεπτα της μοίρας.

Ο Άρης (μέγεθος +1,4, στα πόδια του Οφιούχου) φαίνεται πάνω από τον νοτιοανατολικό ορίζοντα, πριν και κατά τη διάρκεια του λυκαυγούς. Έχει μόνο 4,8 δευτερόλεπτα της μοίρας σε φαινόμενη διάμετρο. Θα βρεθεί σε αντίθεση τον επόμενο Οκτώβριο, φτάνοντας τα 22 δευτερόλεπτα σε διάμετρο και με μέγεθος -2,6, 50 φορές λαμπρότερος απ’ ότι είναι τώρα. Ο Αντάρης θα βρίσκεται κάτω από τον Άρη, με μέγεθος 1,1, φανερά πιο λαμπρός από τον πλανήτη.

Ο Δίας (μέγεθος -1,9, στον Τοξότη) φαίνεται πολύ χαμηλά στη λάμψη της ανατολής του Ήλιου. Ψάξτε τον 30-40 λεπτά πριν την ανατολή. Δεν υπάρχει άλλο «αστέρι» τόσο λαμπρό σ’ αυτή την περιοχή του ουρανού.

Ο Κρόνος μόλις που αρχίζει να φαίνεται περίπου 10 μοίρες χαμηλότερα από τον Δία. Θα τον βρείτε δύσκολα, ακόμα και με ένα ζευγάρι κιάλια.

Ο Ουρανός (μέγεθος + 5,8, στο νότιο Κριό) είναι ψηλά στα νοτιοδυτικά νωρίς το βράδυ.

Ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,9, στον ανατολικό Υδροχόο) εντοπίζεται νωρίς το βράδυ μακριά και στα δεξιά της Αφροδίτης.

Δείτε χάρτες με τις θέσεις των δύο πλανητών εδώ.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί