Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 3-5 έως και 9-5

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 3- 5 έως και 9-5 (Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

Δευτέρα, 3 Μαΐου

Τελευταίο τέταρτο της Σελήνης στις 10:52 μμ. Το φεγγάρι ανατέλλει μετά τις 3 πμ. της Τρίτης, στον αστερισμό του Αιγόκερω. Ο Δίας βρίσκεται στα αριστερά του και ο αμυδρότερος Κρόνος (μέγεθος 0,4) είναι πάνω και στα δεξιά του.

Τρίτη, 4 Μαΐου

Η ημισέληνος, σε φθίνουσα φάση, ανατέλλει νωρίς το πρωί ξανά στον Αιγόκερω, ακριβώς κάτω δεξιά (νοτιοδυτικά) του Δία που βρίσκεται σήμερα στον Υδροχόο. Ο Deneb Algedi βρίσκεται ανάμεσά τους. Με την ανατολή του Ηλίου, ο δορυφόρος μας απέχει περίπου 8,5 ° από τον πλανήτη.

Ενώ απολαμβάνετε τον ουρανό νωρίς το πρωί, κοιτάξτε βορειοανατολικά του Δία για να εντοπίσετε το Μεγάλο Τετράγωνο του Πήγασου. Αυτός ο μεγάλος σχηματισμός οριοθετείται από τέσσερα αστέρια: Markab, Scheat, Alpheratz και Algenib. Το M15, ένα φωτεινό ( μέγεθος 6,2) σφαιρωτό σμήνος βρίσκεται δυτικά του Μεγάλου Τετραγώνου και περίπου 4 ° βορειοδυτικά του Enif, το πιο λαμπρό αστέρι στο φτερωτό άλογο, που σηματοδοτεί τη μύτη του.

Το Μ15, που ανακαλύφθηκε το 1746, εκτείνεται περίπου στα 18 ‘, το οποίο αντιστοιχεί σε μέγεθος περίπου 175 έτη φωτός. Απέχει 33.000 έτη φωτός. Αν και εμφανίζεται στο όριο της ορατότητας με γυμνό μάτι, στην πραγματικότητα τα πολλά αστέρια του λάμπουν με μια φωτεινότητα (αθροιστικά) 360.000 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του Ήλιου μας.

Τετάρτη, 5 Μαΐου

Η βροχή διαττόντων η Υδροχοΐδες κορυφώνεται απόψε, αλλά η καλύτερη στιγμή για να δείτε τα μετέωρα είναι νωρίς το πρωί (6 Μαΐου).

Τριάντα λεπτά μετά το ηλιοβασίλεμα, η Αφροδίτη βρίσκεται 3° πάνω από τον δυτικό ορίζοντα. Είναι χαμηλά, αλλά η έντονη λάμψη της, μέγεθος – 3,9, την καθιστά ευκολότερη στον εντοπισμό. Ο Ερμής είναι αμυδρότερος, μέγεθος –0,8, αλλά βρίσκεται ψηλότερα, σε απόσταση 7,5° πάνω από την Αφροδίτη.

Δεκαπέντε λεπτά αργότερα, η Αφροδίτη βγαίνει και τα αστέρια των Πλειάδων αρχίζουν να αναδύονται στον σκοτεινό ουρανό. Αυτό το διάσημο ανοιχτό σμήνος βρίσκεται 3,5° δυτικά (κάτω δεξιά) του Ερμή. Επίσης ορατό τώρα είναι ο φωτεινός και κόκκινος Aldebaran, το «μάτι του Ταύρου», καθώς και οι δύο άκρες των κεράτων του, ο Elnath και η Alheka. Κοιτάξτε πάνω αυτά και θα δείτε τον Άρη, που εξακολουθεί να λάμπει σε μέγεθος 1,3 κοντά στα πόδια των Διδύμων.

Πέμπτη, 6 Μαΐου

Το ακτινοβόλο της βροχής των Υδροχοΐδων βρίσκεται στον Υδροχόο, υψώνεται τρεις ώρες πριν από την αυγή και δύο ώρες πριν από την ημισέληνο. Θα πρέπει να περιμένετε μία ή δύο ώρες έτσι ώστε η περιοχή να ανέβει ψηλότερα στον ουρανό για έχετε καλύτερη θέαση. Τα μετέωρα αυτά δημιουργούνται από συντρίμμια που αφήνονται πίσω από τον κομήτη 1P / Halley, ο οποίος είναι επίσης υπεύθυνος για μια άλλη βροχή: τις Ωριωνίδες, που συμβαίνουν κάθε Οκτώβριο.

Επίσης στον Υδροχόο βρίσκεται η ημισέληνος και ο πλανήτης Ποσειδώνας. Μία ώρα πριν από την ανατολή του Ηλίου, ο δορυφόρος μας βρίσκεται 7,5 ° νοτιοδυτικά του πλανήτη, ο οποίος φωτίζει με αμυδρό μέγεθος 7,8 και απαιτεί κιάλια για να εντοπιστεί. Είναι 5 ° ανατολικά-βορειοανατολικά του φ του Υδροχόου και σε μια σχετικά περιοχή αραιή με αστέρια. Θα αναγνωρίσετε τον πλανήτη ως ένα αμυδρό, γκριζωπό μπλε αστέρι που εμφανίζεται έντονα «επίπεδο» σε σύγκριση με οποιονδήποτε άλλο αστέρι.

Παρασκευή, 7 Μαΐου

Ο Ερμής φαίνεται εύκολα μέσα στο βραδινό λυκόφως αν έχετε καλή θέα πάνω από τον δυτικό-βορειοδυτικό ορίζοντα. Αλλά η Αφροδίτη, αν και λαμπρή, εντοπίζεται κάπως δύσκολα  8° πιο κάτω.

Σάββατο, 8 Μαΐου

Ένας γιγαντιαίος σχηματισμός αστεριών που ίσως δεν γνωρίζετε είναι το «Διαμάντι της Παρθένου», ύψους περίπου 50° που εκτείνεται σε πέντε αστερισμούς. Στέκεται τώρα όρθια στο νότο αφού βγουν τα αστέρια. Ξεκινήστε με τον Στάχυ, το κάτω μέρος του. Πάνω αριστερά από τον Στάχυ είναι ο φωτεινός Αρκτούρος. Πολύ πιο πάνω και δεξιά από τον Αρκτούρο βρίσκεται το πιο αμυδρό αστέρι Cor Caroli, 3ου μεγέθους. Στην ίδια απόσταση από εκεί και στα δεξιά είναι η Denebola, 2ου μεγέθους στον Λέοντα. Τα τρία από αυτά τα αστέρια, τα πιο λαμπερά, σχηματίζουν ένα σχεδόν τέλειο ισόπλευρο τρίγωνο. Ίσως θα μπορούσαμε να ονομάσουμε τον Αρκτούρο, Στάχυ και Ντενέμπολα το “Τρίγωνο της Άνοιξης” για να ταιριάζει με αυτά του καλοκαιριού και του χειμώνα;

Κυριακή, 9 Μαΐου

Ένα ζευγάρι κιάλια ανοίγει έναν θαυμαστό κόσμο αόρατο με γυμνό μάτι. Έχετε συνειδητοποιήσει ότι μπορείτε να δείτε διάφορους γαλαξίες χωρίς να χρησιμοποιήσετε ένα τηλεσκόπιο; Ένας από τους καλύτερους του ουρανού της άνοιξης είναι ο γαλαξίας Blackeye (M64) στην Κόμη της Βερενίκης. Αυτός ο αστερισμός βρίσκεται ψηλά στο νότο αργά το βράδυ. Ο 8ου μεγέθους σπειροειδής γαλαξίας εμφανίζεται περίπου 1° βορειοανατολικά του 5ου μεγέθους αστέρα 35 της Κόμης της Βερενίκης. Ο M64 είναι παρατηρήσιμος με 50 mm κιάλια κάτω από ένα σκοτεινό ουρανό, αν και θα χρειαστείτε κιάλια 80mm ή μεγαλύτερα για να διακρίνετε τη σκοτεινή λωρίδα σκόνης που δίνει στο γαλαξία την ονομασία αυτή: “μαύρο μάτι”.

 

 Ο κομήτης C/2020 R4 ATLAS φωτογραφήθηκε στις 2 Μαΐου από τον RolandoLigustri, στο το Νέο Μεξικό ( DK 450/1950 ccd PL6303e L=9x60s bin2 field 48’x32′). Περισσότερες λεπτομέρειες για τον κομήτη διαβάστε εδώ.  

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο:www.spaceweather.com.

Ο Ερμής  (μέγεθος -0,5) και η Αφροδίτη (μέγεθος -3,9) βγαίνουν μέσα από το φως της δύσης του Ήλιου, χαμηλά στο βραδινό λυκόφως.

Ο Άρης έχει μέγεθος +1,6,  στους Διδύμους, λάμπει στα δυτικά νωρίς το βράδυ. Η φαινόμενη διάμετρος του είναι 4,6  δευτερόλεπτα του τόξου, αρκετά μικρή για να φανερωθούν λεπτομέρειες πάνω στην επιφάνειά του.

Ο Δίας και ο Κρόνος (στον Αιγόκερω) φαίνονται στα νοτιοανατολικά πριν την ανατολή του Ήλιου. Ο Κρόνος είναι λίγο ψηλότερα αλλά είναι αμυδρότερος από τον Δία με μέγεθος + 0,7. Ο γιγαντιαίος πλανήτης λάμπει με μέγεθος  -2,2, 16 μοίρες κάτω και στα αριστερά του Κρόνου.

Ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας βρίσκονται μέσα στη λάμψη του Ήλιου.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί