Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 3-6 έως 9-6, 2024

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 3-6 έως και 9-6 (Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Ας ασχοληθούμε πρώτα με αυτό: Δεν υπάρχει θέαμα «πλανητικής παρέλασης»! Φίλοι και συγγενείς μπορεί να σας ρωτούν για την απίστευτη «Παρέλαση των Πλανητών» που έχουν ακούσει ότι συμβαίνει στον ουρανό. Ορισμένα διαδικτυακά και «ειδησεογραφικά» πρακτορεία το αποκαλούν το τρίτο μεγάλο ουράνιο θέαμα αυτής της άνοιξης μετά την ηλιακή έκλειψη και το σέλας. Αυτή είναι μια περίπτωση ενός παράξενου ψεύδους που προέρχεται από κάποια αλήθεια και μεταδίδεται ραγδαία στον σύγχρονο κόσμο μέσα από το διαδίκτυο.
Ποια είναι η αλήθεια; Αυτή την εβδομάδα, οι επτά πλανήτες εκτός από τη Γη βρίσκονται σε μια γραμμή που εκτείνεται περίπου 90° κατά μήκος της εκλειπτικής. Αλλά οι περισσότεροι από αυτούς είναι πολύ κοντά στον Ήλιο, ως προς το οπτικό μας πεδίο. Άρα, δεν είμαστε σε θέση να τους δούμε.  Μόνο οι μέτριοι σε λαμπρότητα, Κρόνος και ο Άρης, είναι σε θέα με γυμνό μάτι νωρίς στον πρωινό ουρανό πριν την αυγή.

 

 

Δευτέρα, 3 Ιουνίου

Ο αστεροειδής 2 Παλλάς κινείται τώρα μέσα στον αστερισμό του Βόρειου Στεφάνου, εντός των νοτιοανατολικών συνόρων του. Απόψε, ο αστεροειδής 9ου μεγέθους βρίσκεται μόλις 20 από ένα αστέρι μεγέθους 6,5. Όμως, στην πραγματικότητα υπάρχει ένας πολύ ευκολότερος τρόπος για να τον βρείτε. Λόγω της θέσης του και της περιστροφής της Γης, μπορείτε να αφήσετε τη φύση να κάνει τη δουλειά για εσάς. Κεντράρετε το τηλεσκόπιό σας στο μεγέθους 4,1 ε του Βόρειου Στεφάνου και απλά κλειδώστε το στη θέση του χωρίς παρακολούθηση. Μέσα σε 20 λεπτά, ο  Παλλάς θα βρίσκεται στο κέντρο του πεδίου!

Τρίτη,  4 Ιουνίου

Ο Ιούνιος αρχίζει με τον Δία και τον Ερμή να βρίσκονται πολύ κοντά στον πρωινό ουρανό. Ο μικρότερος πλανήτης εξαφανίζεται γρήγορα από το οπτικό πεδίο μέσα σε λίγες μέρες. Ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας δεν φαίνονται με γυμνό μάτι.

Είναι μια εκπληκτική αντίθεση ο μικρότερος και ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού συστήματος μαζί! Ο Ερμής εκτείνεται σε περίπου 5 και εμφανίζεται σχεδόν 90 τοις εκατό φωτισμένος. Σε κοντινή απόσταση, ο Δίας είναι περισσότερο από έξι φορές πιο πλατύς, στα 33 και φωτίζεται πλήρως από τον Ήλιο. Τα τέσσερα φεγγάρια του Γαλιλαίου είναι δύσκολο να εντοπιστούν στο φως του λυκαυγούς.

Η Αφροδίτη φτάνει σε ανώτερη σύνοδο, γι αυτό και είναι αόρατη στη φωτεινή λάμψη του άστρου μας

 

Τετάρτη, 5 Ιουνίου

Νωρίς το βράδυ, ο Βέγας είναι το λαμπρότερο αστέρι πολύ ψηλά στα ανατολικά. Κάτω αριστερά από αυτό είναι το 4ου μεγέθους έψιλον της Λύρας, το διπλό-διπλό. Το έψιλον σχηματίζει τη μία γωνία ενός περίπου ισόπλευρου τριγώνου με τον Βέγα και το ζήτα της Λύρας. Το τρίγωνο είναι μικρότερο από 2° σε κάθε πλευρά του. Ένα ζευγάρι κιάλια διαχωρίζουν εύκολα το ε. Με ένα τηλεσκόπιο 4 ιντσών, με 100 Χ ή περισσότερο, θα μπορέσετε να διαχωρίσετε κάθε ένα από τα δύο συστατικά του ε σε ένα άλλο σφιχτό ζεύγος.

Το ζήτα της Λύρας είναι επίσης ένα διπλό αστέρι με ένα ζευγάρι κιάλια. Πολύ πιο δύσκολο, αλλά σαφώς διαχωρίσιμο με ένα τηλεσκόπιο.

Το δέλτα, κάτω από το ζήτα, είναι ένα πολύ ευρύτερο και ευκολότερο ζευγάρι, κοκκινωπό πορτοκαλί και ελαφρώς μπλε.

 

Πέμπτη, 6 Ιουνίου

Για μεγάλο μέρος της άνοιξης στα μέσα βόρεια γεωγραφικά πλάτη, ο γαλαξίας μας βρίσκεται  κάτω από τον ορίζοντα. Αλλά προσέξτε στην ανατολή. Το πλούσιο τμήμα του Κηφέα – Κύκνου -Αετού του γαλαξία μας αρχίζει να ανεβαίνει σε όλη την ανατολή αργά αυτές τις νύχτες, νωρίτερα και ψηλότερα από εβδομάδα σε εβδομάδα.

Νέα Σελήνη 3:39 μμ., αφήνοντας τον ουρανό μας σκοτεινό, χωρίς φεγγάρι και ιδανικό για παρατηρητές του βαθέως ουρανού.

 

Παρασκευή, 7 Ιουνίου

Ο αστερισμός του Ζυγού είναι γνωστός σε πολλούς σαν ένα μέλος του ζωδιακού κύκλου. Αλλά η αμυδρή εμφάνιση του τον κάνει να είναι ένας δύσκολος να αναγνωριστεί σχηματισμός  στον ουρανό. Το βασικό του σχήμα είναι τετράπλευρο διαμάντι που αποτελείται από τρία  αστέρια 3ου μεγέθους και από ένα αστέρι 4ου μεγέθους. Ο Ζυγός φαίνεται στα νότια στο τέλος του λυκόφωτος. Ψάξτε τον περίπου  30 μοίρες πάνω από τον ορίζοντα. Ο αστερισμός βρίσκεται ανάμεσα στα φωτεινά αστέρια Στάχυ στην Παρθένο , στα δεξιά , και στον Αντάρη στο Σκορπιό.

Σάββατο, 8 Ιουνίου

Η ημισέληνος επιστρέφει στον βραδινό ουρανό, διασχίζοντας τους Διδύμους που στέκονται  όρθιοι. Η Σελήνη που επιστρέφει δεν φωτίζει ακόμα τον σκοτεινό νυχτερινό ουρανό. Βγείτε έξω για να εντοπίσετε δύσκολους στόχους του βαθέως ουρανού.

Κυριακή, 9 Ιουνίου

Αν κοιτάξετε πολύ ψηλά προς τον νότο αφού βραδιάσει, το πιο λαμπρό αστέρι που θα δείτε σε εκείνη την περιοχή θα είναι ο Αρκτούρος, με χρώμα χρυσαφί-κιτρινωπό.

Εκτός από το ότι μας οδηγεί στον πολικό αστέρα, η κατσαρόλα της Άρκτου είναι περαιτέρω χρήσιμη στην ουρανογραφία, αφού μας κατευθύνει προς τον Αρκτούρο και τον Στάχυ. Ακολουθώντας τη λαβή της, πρώτα φθάνουμε στον κιτρινωπό-πορτοκαλί Αρκτούρο και μετά στον λευκό-γαλάζιο Στάχυ.

 

Πρώτη φωτογραφία του Κρόνου σε αυτή την εμφάνιση του πλανήτη στον πρωινό ουρανό, από τον Christopher Go (από τις Φιλιππίνες). Οι δακτύλιοι του Κρόνου γίνονται τώρα στενότεροι. Θα βρεθούν σε πλήρη κάτοψη αργότερα αυτό το έτος.

 

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Ο Ερμής, η Αφροδίτη, ο Δίας, ο Ουρανός, και ο Ποσειδώνας  δεν είναι ορατοί, αφού βρίσκονται μέσα στη λάμψη του Ήλιου.

Ο Άρης και ο Κρόνος φαίνονται αρκετά καλά στην αρχή του λυκαυγούς.

Ο ψηλότερος και ευκολότερος είναι ο Κρόνος, στα νοτιοανατολικά. Έχει μέγεθος 1,2, μέτριας λαμπρότητας. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο τόσο φωτεινό οπουδήποτε εκεί κοντά του. Το φόντο του είναι ο αμυδρός Υδροχόος.

Ψάξτε για τον Άρη πολύ χαμηλότερα, αριστερά από τον Κρόνο. Έχει μέγεθος 1,1, και ομοίως, τίποτα άλλο δεν είναι τόσο φωτεινό εκεί κοντά του. Ο Άρης βρίσκεται στους πιο αμυδρούς Ιχθείς.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί