Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 3-9 έως και 9-9
Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
από 3-9 έως 9-9
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)
Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου
Πόσο σύντομα μετά το ηλιοβασίλεμα μπορείτε να δείτε το μεγάλο «Καλοκαιρινό Τρίγωνο»; Κατευθυνθείτε νοτιοανατολικά και κοιτάξτε ψηλά. Εκεί είναι ο Αλτάιρ, που είναι το κατώτατο σημείο του τριγώνου. Ο Βέγας, το πιο λαμπρό αστέρι του Τριγώνου, βρίσκεται σχεδόν στο ζενίθ (όπως φαίνεται από τα μεσαία βόρεια γεωγραφικά πλάτη). Ο Ντενέμπ είναι λίγο πιο μακριά, πάνω αριστερά του Αλτάιρ.
Στη συνέχεια κοιτάξτε κάτω από τον Αλτάιρ. Ο Κρόνος και ο Άρης σχηματίζουν ένα μεγάλο τρίγωνο με αυτόν, το οποίο είναι σχεδόν κατοπτρισμός του καλοκαιρινού τριγώνου.
Τρίτη, 4 Σεπτεμβρίου
Όταν ο πρωινός ουρανός γίνεται όλο και πιο λαμπρός, χρησιμοποιήστε κιάλια ή ένα τηλεσκόπιο ευρέως πεδίου για να εντοπίσετε τον Βασιλίσκο, που αναβοσβήνει περίπου 1,6° κάτω από τον λαμπρότερο Ερμή. Κοιτάξτε πολύ χαμηλά πάνω από τον ανατολικό-βορειοανατολικό ορίζοντα.
Στη συνέχεια, την Πέμπτη το πρωί, θα εμφανιστούν ακόμα πιο κοντά: ο Βασιλίσκος θα είναι 1,2° δεξιά του Ερμή.
Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 10:16 μμ.
Τετάρτη, 5 Σεπτεμβρίου
Ο Ερμής κάνει μια εντυπωσιακή εμφάνιση πριν από την αυγή στις αρχές Σεπτεμβρίου. Ο πιο εσωτερικός πλανήτης βρίσκεται 7° πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα 30 λεπτά πριν την ανατολή του ηλίου. Παρά το φωτεινό λυκαυγές, ο Ερμής ξεχωρίζει γιατί λάμπει με μέγεθος -1,1. Εάν βλέπετε με κιάλια, θα είστε σε θέση να εντοπίσετε τον 1ου μεγέθους Βασιλίσκο 1,5° κάτω από αυτόν. (Οι δυο θα εμφανιστούν το ίδιο κοντά πάλι αύριο το πρωί.) Ένα τηλεσκόπιο αποκαλύπτει τον δίσκο του Ερμή, που έχει διάμετρο 6 δευτερόλεπτα της μοίρας.
Πέμπτη, 6 Σεπτεμβρίου
Η σκόνη στην ατμόσφαιρα του Άρη συνεχίζει να καθιζάνει, επιτρέποντας καλύτερη θέα λεπτομερειών στην επιφάνειά του. Για έναν χάρτη του Άρη που δείχνει ποια πλευρά βλέπει προς τη Γη την ώρα που κάνετε την παρατήρηση σας, δείτε εδώ.
Η φωτογραφία του Άρη είναι του Damian Peach.
Παρασκευή, 7 Σεπτεμβρίου
Ο Ποσειδώνας φτάνει σε αντίθεση απόψε. Επειδή βρίσκεται απέναντι από τον Ήλιο στον ουρανό μας, ανατέλλει στο ηλιοβασίλεμα και εμφανίζεται ψηλότερα στο νότο περίπου στη 1 πμ. Αλλά μπορείτε να αρχίσετε να τον ψάχνετε από τις 10 μμ, όταν θα βρίσκεται πάνω από τον νοτιοανατολικό ορίζοντα. Ο Ποσειδώνας λάμπει με μέγεθος 7,8, αρκετά λαμπρός για να εντοπιστεί με κιάλια, αν ξέρετε πού να κοιτάξετε. Απλά, πρέπει να βρείτε το αστέρι 4ου μεγέθους φ του Υδροχόου, το οποίο βρίσκεται περίπου 15° ανατολικά-νοτιοανατολικά του διακριτού σχηματισμού του αμφορέα που κρατάει ο Υδροχόος.
Η Σελήνη φτάνει στο περίγειο, το πιο κοντινό σημείο της τροχιάς της γύρω από τη Γη, στις 4:20 πμ. Θα βρίσκεται 361.351 χιλιόμετρα μακριά από μας.
Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 7:47 μμ.
Σάββατο, 8 Σεπτεμβρίου
Οι αστροφωτογράφοι θα ήθελαν πολύ να φωτογραφήσουν τον κομήτη 21P/Giacobini-Zinner αυτά πρωινά μέσα στο Σαββατοκύριακο. Ο 7ου μεγέθους κομήτης περνάει μέσα από μια φωτογενή περιοχή του χειμερινού γαλαξία μας που περιλαμβάνει τα λαμπρά αστρικά σμήνη M36 και M38.
Κυριακή, 9 Σεπτεμβρίου
Νέα Σελήνη στις 9:03 μμ.
Αν και δεν μπορείτε να δείτε τη Νέα Σελήνη, η απουσία της από τον πρωινό ουρανό τις επόμενες δύο εβδομάδες παρέχει στους παρατηρητές μια εξαιρετική ευκαιρία για να δουν το ζωδιακό φως. Από το Βόρειο Ημισφαίριο, αυτή είναι η καλύτερη εποχή του έτους για να δείτε αυτή τη θολή λάμψη πριν την ανατολή του Ηλίου. Φαίνεται ελαφρώς πιο αμυδρό από τον Γαλαξία, οπότε θα χρειαστείτε ένα καθαρό ορίζοντα και διαυγή ουρανό, μακριά από την πόλη. Αναζητήστε μια λάμψη σχήματος κώνου που στην ευθεία πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα λίγο πριν ξεκινήσει το λυκαυγές (γύρω στις 5 πμ). Η Σελήνη παραμένει απούσα από τον πρωινό ουρανό μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου, όταν και θα επιστρέψει ξανά στον ουρανό επισκιάζοντας με τη λάμψη της το πολύ ασθενέστερο ζωδιακό φως.
Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 9:26 μμ.
Οι παρατηρητές που χρησιμοποιούν κιάλια ή ένα τηλεσκόπιο μπορούν τώρα να στρέψουν το βλέμμα τους στον κομήτη 21P / Giacobini-Zinner, ο οποίος κάνει τη δεύτερη καλύτερη εμφάνισή του από την ανακάλυψή του το 1900. Ο κομήτης λάμπει με 7ο μέγεθος στο φόντο του αστερισμού του Ηνίοχου και ανεβαίνει ψηλά πριν την αυγή. Ο Giacobini-Zinner βρίσκεται 2° μακριά από την λαμπρή Αίγα (μεγέθους 0,1) το πρωί της 4ης Σεπτεμβρίου. Είναι ένας σχετικά μικρός κομήτης με διάμετρο μόλις 2 χιλιόμετρα. Οι αστρονόμοι έβγαλαν τη φωτογραφία αυτή χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο Kitt Peak (0,9m ), που βρίσκεται στην Αριζόνα, στις 31 Οκτωβρίου 1998. Sharp/NOAO/AURA/NSF
ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.
Ο Ερμής (μέγεθος περίπου -1,0) βρίσκεται χαμηλά πάνω από τον ανατολικό-βορειοανατολικό ορίζοντα περίπου 45 λεπτά πριν την ανατολή του Ήλιου. Με κιάλια θα δείτε τον αμυδρότερο Βασιλίσκο 3 μοίρες μακριά από τον Ερμή, τα πρωινά της 5ης, 6ης και 7ης Σεπτεμβρίου.
Η Αφροδίτη (μέγεθος -4,6) λάμπει χαμηλά στα δυτικά-νοτιοδυτικά νωρίς στο βραδινό λυκόφως. Ο δίσκος του πλανήτη έχει μεγαλώσει και φτάνει τώρα στα 30 δευτερόλεπτα της μοίρας. Αν και γίνεται λαμπρότερη, ολοένα και θα χαμηλώνει στον ορίζοντα από εβδομάδα σε εβδομάδα. Παρατηρήστε την όσο βρίσκεται ψηλά, αρκετή ώρα πριν το ηλιοβασίλεμα.
Ο Άρης (μέγεθος -1,9) ανατέλλει περίπου στις 6 μμ και φτάνει στο ψηλότερό του σημείο στο νότο μετά τις 10 μμ. Ο δίσκος του είναι τώρα 20 δευτερόλεπτα της μοίρας, από τα 28, που ήταν στην αντίθεσή του. Παρατηρήστε τον όσο ακόμα μπορείτε. Δεν θα εμφανιστεί τόσο μεγάλος μέχρι το 2035.
Ο Δίας (μέγεθος -1,9 , στο Ζυγό) φέγγει στον αμυδρό αστερισμό του Ζυγού. Τώρα ο δίσκος του έχει διάμετρο 35 δευτερόλεπτα της μοίρας. Παρατηρήστε τον νωρίς το βράδυ, πριν χαμηλώσει πάρα πολύ πάνω από τον ορίζοντα. Βρίσκεται 20 μοίρες πάνω και αριστερά της Αφροδίτης.
Ο Κρόνος (μέγεθος +0,4), πάνω από τον σχηματισμό της «τσαγιέρας» του Τοξότη φτάνει στο ψηλότερό του σημείο στο νότο πριν τις 8 μμ.
Ο Ουρανός (μέγεθος 5,7, στα σύνορα Κριού-Ιχθύων) και ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,8, στον Υδροχόο) βρίσκονται στα ανατολικά και νοτιοανατολικά, αντίστοιχα, πριν τα μεσάνυχτα. Δείτε χάρτες με τις θέσεις του Ουρανού και του Ποσειδώνα εδώ.