Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 3-12 έως 9-12

 

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 3-12 έως 9-12
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου

Καθώς ξεκινάει η αυγή αύριο το πρωί της 4ης Δεκεμβρίου, η ημισέληνος, η Αφροδίτη και ο Στάχυς σχηματίζουν μία ευθεία γραμμή, με αυτή τη σειρά. Ψηλά προς τα πάνω αριστερά είναι ο Αρκτούρος. Η θέα της Αφροδίτης είναι εκθαμβωτική και συνεχίζει να κυριαρχεί στον πρωινό ουρανό, αλλά έχει συνοδό απόψε, την εντυπωσιακή Σελήνη. Η θέα των δύο είναι υπέροχη με γυμνό μάτι ή με κιάλια.

Τρίτη, 4 Δεκεμβρίου

Η βροχή διαττόντων Διδυμίδες αρχίζει την δραστηριότητά της αυτήν την εβδομάδα. Παρόλο που η βροχή  κορυφώνεται τη νύχτα της 13ης /14ης  Δεκεμβρίου, μπορείτε ήδη να δείτε κάποιες Διδυμίδες αργά το βράδυ. Ένα μετέωρο είναι ένα τυχαίο σωματίδιο σκόνης που καίγεται στην ατμόσφαιρα της Γης. Τα μετέωρα αυτής της βροχής φαίνεται να προέρχονται από τον αστερισμό των Διδύμων.

Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου

Αν και ο Ερμής πέρασε ανάμεσα από τον Ήλιο και τη Γη μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο πιο εσωτερικός πλανήτης έχει ήδη αναρριχηθεί πάνω από τον ορίζοντα κατά τη διάρκεια του λυκαυγούς. Κοιτάξτε χαμηλά στα νοτιοανατολικά περίπου 30 λεπτά πριν την ανατολή, όταν ο Ερμής βρίσκεται σχεδόν 9° πάνω από τον ορίζοντα. Ο πλανήτης λάμπει με μέγεθος 0,7, οπότε πιθανότατα θα χρειαστείτε κιάλια για να τον εντοπίσετε μέσα στο φως του λυκαυγούς σήμερα το πρωί. Τα κιάλια θα σας δείξουν επίσης τον λεπτό μηνίσκο της Σελήνης 5° μακριά από τον πλανήτη. Μέσα από ένα τηλεσκόπιο, ο Ερμής εμφανίζει έναν δίσκο 9″ και είναι κι αυτός σε φάση μηνίσκου. Ο Ερμής θα γίνει λαμπρότερος και θα ανέβει ψηλότερα καθώς προσεγγίζει τη μέγιστη του αποχή στα μέσα Δεκεμβρίου.


Πέμπτη, 6 Δεκεμβρίου

Ο Ποσειδώνας είναι πολύ κοντά στον Άρη. Αυτό το βράδυ, ο Ποσειδώνας βρίσκεται  μόνο 1/2° μακριά από τον Άρη, ο οποίος είναι 1400 φορές λαμπρότερος! Ο Άρης συνεχίζει να κάνει μια ωραία εμφάνιση αυτά τα βράδια του Δεκεμβρίου. Ο κόκκινος πλανήτης λάμπει με μέγεθος 0,1. Καθώς κοιτάζετε τον Άρη με γυμνό μάτι, μπορεί να υποθέσετε ότι είναι το μοναδικό ενδιαφέρον αντικείμενο στην περιοχή. Όμως, με κιάλια ή ένα τηλεσκόπιο θα δείτε επίσης την πολύ πιο απαλή λάμψη του Ποσειδώνα. Ο παγωμένος γίγαντας μεγέθους 7.9 βρίσκεται 23′ ανατολικά-βορειοανατολικά του Άρη απόψε. Η πιο κοντινή σύνοδος των δύο πλανητών συμβαίνει στις 4:10 μμ της 7ης Δεκεμβρίου. Οι δύο πλανήτες δεν θα περάσουν ξανά τόσο κοντά ο ένας από τον άλλο σε σκοτεινό ουρανό πριν τις 19 Οκτωβρίου 2210!

Παρασκευή, 7 Δεκεμβρίου

Ο κομήτης ίσως να φανεί με κιάλια ή μικρό τηλεσκόπιο καθώς θα περνά ασυνήθιστα κοντά από τη Γη τις επόμενες δύο εβδομάδες. Ξεκινήστε την προσπάθειά σας να τον εντοπίσετε τώρα, όσο ο βραδινός ουρανός είναι ακόμα σκοτεινός και χωρίς φεγγάρι. Δείτε τον κομήτη 46P / Wirtanen να προσεγγίζει τη Γη, αλλά κρατήστε τις προσδοκίες σας χαμηλές.

Η κόμη του κομήτη 46P ξεπερνάει σε μήκος τα 45 λεπτά του τόξου στη φωτογραφία αυτή της 26ης Νοεμβρίου, τραβηγμένη από τον Gerald Rhemann (Ναμίμπια).

Χάρτης με τις θέσεις του κομήτη τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο.

Νέα Σελήνη στις 9:20 πμ.

Αν και οι άνθρωποι στο Βόρειο Ημισφαίριο θα βιώσουν τη συντομότερη ημέρα του έτους μετά από δύο εβδομάδες (στο χειμερινό ηλιοστάσιο της 21ης Δεκεμβρίου), εκείνοι που βρίσκονται στις 40° βόρειου γεωγραφικού πλάτους θα δουν τον Ήλιο να δύει νωρίτερα σήμερα από οποιαδήποτε άλλη ημέρα φέτος.

Σάββατο, 8 Δεκεμβρίου

Η ημισέληνος αρχίζει να επιστρέφει στον βραδινό ουρανό. Απόψε, νωρίς το βράδυ, λίγο μετά το ηλιοβασίλεμα, χρησιμοποιήστε ένα ζευγάρι κιάλια για να εντοπίσετε τον Κρόνο λίγο πάνω από τον νοτιοδυτικό ορίζοντα. Αύριο, την ίδια ώρα, το φεγγάρι θα έχει ανεβεί ψηλότερα και θα έχει γίνει λαμπρότερο.

 

Κυριακή, 9 Δεκεμβρίου

Δεν είναι χειμώνας ακόμα, αλλά ήδη η κατσαρόλα της Μεγάλης Άρκτου αρχίζει τη μακρά ετήσια άνοδό της στον βραδινό ουρανό, με την βάση της να βγαίνει πρώτα μέσω των γυμνών κλαδιών των δέντρων στα βόρεια – βορειοανατολικά. Θα βρεθεί υψηλότερα, όταν θα πλησιάζουμε στα θερμά βράδια του Μαΐου και του Ιουνίου.

 

 Το NGC 6894 είναι ένα πανέμορφο νεφέλωμα που δείχνει πολλές λεπτομέρειες προς την κατεύθυνση του γαλαξιακού επιπέδου. Η φωτογραφία είναι του Adam Block

 

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Ο Ερμής γίνεται λαμπρότερος στο τέλος αυτής της εβδομάδας, με μέγεθος + 0,5. Βρίσκεται λίγο πάνω από τον νοτιοανατολικό ορίζοντα, 25° κάτω και στα αριστερά της Αφροδίτης.

Η Αφροδίτη (μέγεθος -4,8, στην Παρθένο) είναι ο λαμπρός «Αυγερινός» στα ανατολικά-νοτιοανατολικά μέσα στο φως του λυκαυγούς και θα κυριαρχεί στον πρωινό ουρανό το επόμενο διάστημα. Κοντά στον πλανήτη είναι ο Στάχυς. Με τηλεσκόπιο, ο δίσκος της αρχίζει να γίνεται πιο φωτεινός, από 25% στο 30% στο τέλος της εβδομάδας.

Ο Άρης (μέγεθος 0) φτάνει στο ψηλότερό του σημείο στο νότο στο τέλος του βραδινού λυκόφωτος και δύει πριν τα μεσάνυχτα. Ο δίσκος του είναι τώρα 9 δευτερόλεπτα της μοίρας.

Ο Δίας κρύβεται μέσα στη λάμψη του Ήλιου.

Ο Κρόνος (μέγεθος +0,6) είναι πολύ χαμηλά στα νοτιοδυτικά στο βραδινό λυκόφως. Θα τον βρείτε περίπου 40 μοίρες κάτω από τον Αλτάιρ και 60 μοίρες κάτω και στα δεξιά του λαμπρότερου Άρη. Δύει στις 7 μμ.

Ο Ουρανός (μέγεθος 5,7, στα σύνορα Κριού-Ιχθύων) και ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,9, στον Υδροχόο) βρίσκονται στα νοτιοανατολικά και νότια, αντίστοιχα, νωρίς το βράδυ. Δείτε χάρτες με τις θέσεις του Ουρανού και του Ποσειδώνα εδώ.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί