Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 4-3 έως και 10-3

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 4-3 έως και 10-3
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 4 Μαρτίου

Στις αρχές Μαρτίου, όταν θα έχει βραδιάσει, η Μεγάλη Άρκτος φαίνεται ψηλά στα βορειοανατολικά. Από την άλλη μεριά, η Κασσιόπη έχει κατεβεί στα βορειοδυτικά. Ανάμεσά τους, όπως πάντα, είναι ο Πολικός.

Ο Ερμής παραμένει στην καλύτερη εμφάνισή του στον βραδινό ουρανό απόψε. Αναζητήστε τον περίπου 10° πάνω από τον δυτικό ορίζοντα, 30 λεπτά μετά τη δύση του Ηλίου. Ο εσωτερικός πλανήτης λάμπει με μέγεθος 0,8, αρκετά λαμπρός για να τον δείτε ακόμα και μέσα στο λυκόφως, αν κοιτάξετε προσεκτικά. Αν δεν τον βλέπετε αμέσως, σαρώστε την περιοχή με κιάλια. Ο Ερμής πλησιάζει πιο κοντά στον Ήλιο κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών. Δεν θα είναι ορατός στο τέλος της εβδομάδας. Στοχεύστε τον πλανήτη με ένα τηλεσκόπιο και θα δείτε ένα δίσκο 9″.

Η Σελήνη φτάνει σε απόγειο, στο πιο απομακρυσμένο σημείο της τροχιάς της γύρω από τη Γη (406.391 χιλιόμετρα), στις 1:28 μμ.

Τρίτη, 5 Μαρτίου

Αν και ο Κρόνος πέρασε στην απέναντι πλευρά του Ήλιου, όπως τον βλέπουμε από τη Γη, μόλις πριν από δύο μήνες, ήδη είναι εμφανής στα νοτιοανατολικά πριν από την αυγή. Από τα μέσα βόρεια γεωγραφικά πλάτη, ο πλανήτης με τους δακτυλίους βρίσκεται περίπου 10° πάνω από τον ορίζοντα καθώς αρχίζει το λυκαυγές. Ο Κρόνος λάμπει με μέγεθος 0,6 και εμφανίζεται σημαντικά πιο λαμπρός από κάθε αστέρι του Τοξότη. Ένα τηλεσκόπιο δείχνει τον αέριο γίγαντα να έχει διάμετρο 16 δευτερόλεπτα του τόξου.

Τετάρτη, 6 Μαρτίου

Νωρίς το βράδυ, η Αίγα (Capella)  λάμπει ψηλά στα βορειοδυτικά. Μεταξύ αυτής και του Πολικού, 43° κάτω και δεξιά της, είναι μια πολύ κενή περιοχή του ουρανού. Στην πραγματικότητα, είναι κενή για όσους από εμάς ζουν σε μέρη με σημαντική φωτορύπανση. Αυτή είναι η τεράστια ουράνια περιοχή του αστερισμού της Καμηλοπάρδαλης.

Νέα Σελήνη στις 18:05 μμ. Στη Νέα φάση, η Σελήνη διασχίζει τον ουρανό μαζί με τον Ήλιο, και έτσι παραμένει κρυμμένη στο έντονο φως του αστεριού μας.

Ο Ποσειδώνας είναι σε σύνοδο με τον Ήλιο. Θα επιστρέψει στον πρωινό ουρανό πριν από την αυγή στα τέλη Απριλίου.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 4:35 πμ της Πέμπτης.

Πέμπτη, 7 Μαρτίου

Περίπου στις 9 το βράδυ, ο Αρκτούρος, αστέρι της άνοιξης, λαμπυρίζει χαμηλά στα ανατολικά βορειοανατολικά. Αργότερα το βράδυ, αφού έχει ανέβει ψηλότερα στον ουρανό, κοιτάξτε τον Στάχυ να ανατέλλει κάτω και στα δεξιά του.

Παρασκευή, 8 Μαρτίου

Μέχρι τις 9 Μαρτίου, η Αφροδίτη θα βρίσκεται χαμηλά πάνω από τον ορίζοντα στον πρωινό ουρανό. Ο Κρόνος είναι πιο μακριά, πάνω και στα δεξιά της. Το αστέρι άλφα του Αιγόκερου είναι ένα όμορφο διπλό αστέρι, αν κοιτάξετε με ένα ζευγάρι κιάλια πριν ο ουρανός γίνει πολύ φωτεινός.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 6:14 πμ του Σαββάτου.

Σάββατο, 9 Μαρτίου

Ο Δίας συνεχίζει να φαίνεται όλο και λαμπρότερος από νύχτα σε νύχτα. Το φαινόμενο μέγεθός του είναι -2,1 και φτάνει στις 25° ψηλά στα ανατολικά-νοτιοανατολικά μόλις αρχίζει το χάραμα.

Φωτογραφία του Δία τον περασμένο Μάιο (Christopher Go)

 

Κυριακή, 10 Μαρτίου

Νωρίς το βράδυ μπορούμε να παρατηρήσουμε το M35, ένα από τα πιο όμορφα σμήνη αστέρων που φαίνονται με τηλεσκόπιο στον ουρανό του χειμώνα. Βρίσκεται κοντά στα πόδια του δίδυμου αδελφού Κάστορα και μπορείτε να το βρείτε εύκολα είτε με μικρό τηλεσκόπιο είτε με κιάλια. Ακόμα και με ένα τηλεσκόπιο 3 ή 4 ιντσών μπορείτε να διακρίνετε δεκάδες σημεία φωτός μέσα από τα οποία ξεχωρίζουν μερικοί πιο λαμπροί ήλιοι. Το σμήνος καλύπτει περίπου μισή μοίρα στον ουρανό, δηλαδή περίπου όσο και η Πανσέληνος, για αυτό χρειάζεται να κοιτάξετε με ένα προσοφθάλμιο χαμηλής μεγέθυνσης. Κοιτάζοντας επίμονα και χρησιμοποιώντας λίγο την φαντασία σας, θα δείτε ότι σχηματίζονται τόξα και καμπύλες που επεκτείνονται μέσα στο σμήνος. Ίσως να διαπιστώσετε ότι υπάρχει και μια χαρακτηριστική απουσία αστέρων στο κέντρο του σμήνους.

 

Λεπτομέρειες για τη λήψη της φωτογραφίας αυτής θα βρείτε εδώ.

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Ο Ερμής γρήγορα μικραίνει σε μέγεθος, από 0 σε 2. Κοιτάξτε χαμηλά στα δυτικά στα μέσα του βραδινού λυκόφωτος. Χρησιμοποιήστε ένα ζευγάρι κιάλια.

Η Αφροδίτη (μέγεθος -4,1) ανατέλλει πάνω από τα ανατολικά-νοτιοανατολικά πριν το πρώτο φως του λυκαυγούς. Περίπου μισή ώρα πριν την ανατολή, ο πλανήτης βρίσκεται περίπου 13 μοίρες πάνω από τον ορίζοντα.

Ο Άρης (μέγεθος +1,2) στον Κριό, ακόμα φαίνεται στα δυτικά-νοτιοδυτικά όταν βραδιάζει. Δύει πριν τις 11 μμ. Ο δίσκος του είναι τώρα μόλις 5 δευτερόλεπτα της μοίρας.

Ο Δίας (μέγεθος -2, στα πόδια του Οφιούχου) ανατέλλει από τα νοτιοανατολικά λίγο μετά τις 2 πμ. Πριν την ανατολή του Ήλιου βρίσκεται σε καλύτερη θέση για παρατήρηση.

Ο Κρόνος (μέγεθος + 0,6, στον Τοξότη) λάμπει ανάμεσα στον Δία και την Αφροδίτη στον πρωινό ουρανό.

Ο Ουρανός βρίσκεται κάτω από τον Άρη.

Ο Ποσειδώνας χάνεται μέσα στο φως της δύσης του Ήλιου.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί