Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 4-4 έως και 10-4

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 4-4 έως και 10-4 (Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 4 Απριλίου

Απόψε και αύριο το βράδυ, η Σελήνη (σε αύξουσα φάση) βρίσκεται κάτω αριστερά και πάνω αριστερά, αντίστοιχα. Στα αριστερά τους είναι και ο λαμπρός Λαμπαδίας.

Τρίτη,  5 Απριλίου

Το ζευγάρι Κρόνος-Άρης είναι σε πολύ κοντινή σύνοδο, μόνο 0,18’ της μοίρας το πρωί της Τρίτης. Τις επόμενες ημέρες η απόσταση αυτή μεταξύ των πλανητών θα μεγαλώνει. Η λαμπρή Αφροδίτη βρίσκεται στα αριστερά τους.

Τετάρτη, 6 Απριλίου

Η Αίγα (Capella), ψηλά στα βορειοδυτικά κατά τη διάρκεια και μετά το σούρουπο, έχει ένα ανοιχτό κίτρινο χρώμα που ταιριάζει με αυτό του Ήλιου, που σημαίνει ότι έχουν περίπου την ίδια θερμοκρασία. Αλλά κατά τα άλλα η Αίγα είναι πολύ διαφορετική. Αποτελείται από δύο κίτρινα γιγαντιαία αστέρια που περιστρέφονται το ένα γύρω από το άλλο κάθε 104 ημέρες.

Επιπλέον, για τους χρήστες τηλεσκοπίων, το αστέρι συνοδεύεται από ένα μακρινό, σφιχτό ζευγάρι κόκκινων νάνων: Capella H και L, μεγέθη 10 και 13, αντίστοιχα. Αυτό είναι περίπου 10.000 –  60.000 φορές πιο αμυδρό από την ίδια την Αίγα.

Η Σελήνη περνάει 0,2° νότια του πλανήτη νάνου 1 Δήμητρα.

Πέμπτη, 7 Απριλίου  

Παχύτερη και φωτεινότερη από βράδυ σε βράδυ, η Σελήνη στέκεται τώρα σχεδόν στη μέση μεταξύ της Αίγας και του Προκύνα, στα δεξιά και στα αριστερά της, αντίστοιχα.

Η Σελήνη φτάνει σε απόγειο, το πιο μακρινό σημείο της Γης στην τροχιά της, 404.438 χιλιόμετρα μακριά.

Προσπαθήστε να εντοπίσετε το διάσπαρτο ανοιχτό σμήνος NGC 2281 στα δυτικά, στον Ηνίοχο. Με μέγεθος 5,4, το NGC 2281 φαίνεται σαν ένα σύννεφο ομίχλης με κιάλια. Με ένα τηλεσκόπιο με υψηλή μεγέθυνση θα ξεχωρίσετε τα λαμπερά μέλη του σμήνους κοντά στο κέντρο του. Το NGC 2281 είναι περίπου 1.500 έτη φωτός μακριά και 50 εκατομμυρίων ετών. Θα το βρείτε αν επεκτείνετε την γραμμή, από την Αίγα προς το βήτα του Ηνίοχου, μια ίση απόσταση  ανατολικά προς ένα ζευγάρι από αστέρια 5ου μεγέθους.  Το NGC 2281 βρίσκεται λιγότερο από μία μοίρα νοτιοανατολικά από το πιο ανατολικό μέλος αυτού του ζευγαριού (58 του Ηνίοχου). Με λιγότερο από 60 αστέρια, τα διπλά αστέρια που είναι μαζεμένα στο κέντρο του σμήνους ξεπερνούν αριθμητικά κατά πολύ τα μονά αστέρια!

Παρασκευή, 8 Απριλίου

Πρώτο τέταρτο της Σελήνης στις 9:49 πμ. του Σαββάτου.

Η Σελήνη βρίσκεται στο κέντρο των Διδύμων, κάτω από τον Κάστορα και τον Πολυδεύκη. Η Σελήνη απέχει περίπου 10° μακριά.

Η γραμμή Αφροδίτη-Άρης-Κρόνος θα συνεχίσει να επιμηκύνεται μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού όταν θα εκτείνεται σε όλη τη διαδρομή κατά μήκος του ουρανού της αυγής από την ανατολή μέχρι τη δύση, πάντα με την ίδια σειρά όπως απόψε.

Σάββατο, 9 Απριλίου

Ο Δίας και ο Ποσειδώνας συνεχίζουν την εμφάνισή τους στον πρωινό ουρανό. Ανατέλλουν περίπου 50 λεπτά πριν από τον Ήλιο. Όμως, περίπου 20 με 30 λεπτά πριν από την ανατολή του ηλίου, μπορείτε να τους εντοπίσετε με κιάλια ή με τον ερευνητή του τηλεσκοπίου, σε απόσταση περίπου 1,4° και 5° πάνω από τον ορίζοντα. Ο λαμπρός Δίας θα φανεί εύκολα σε μέγεθος -2, ενώ ο μικροσκοπικός δίσκος, μεγέθους 7,8, του Ποσειδώνα θα είναι δύσκολο να εντοπιστεί στον φωτεινό ουρανό.

Κυριακή, 10 Απριλίου

Αν εντοπίσουμε τα δυο λαμπερά αστέρια των Διδύμων, τότε εύκολα θα μπορέσουμε να παρατηρήσουμε το έψιλον των Διδύμων. Ο Μεμπσουτά, με μέγεθος 3,2 είναι ένα λαμπρό αστέρι που έχει έναν 9ου μεγέθους συνοδό. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο φασματικός τύπος του αστεριού είναι ο G8, άρα πολύ όμοιος με αυτόν του ήλιου μας. Όμως, ο Μεμπσουτά λάμπει 7.600 φορές πιο πολύ από τον ήλιο. Το αστέρι αυτό ανήκει σε μια σπάνια κατηγορία αστεριών που αποκαλούνται «κίτρινοι υπέρ-γίγαντες» των οποίων οι πυρήνες έχουν διογκωθεί λόγω της προχωρημένης ηλικίας τους και έχουν φθάσει να έχουν μέγεθος πλανητών.  Δηλαδή, θα μπορούσε ο πλανήτης Αφροδίτη να γυρίζει στην τροχιά της μέσα  στην 4,600 °C φωτόσφαιρα του αστεριού!

To NGC2170 είναι ένα νεφέλωμα ανάκλασης στον αστερισμό του Μονόκερου, ένας απαιτητικός στόχος για αστροφωτογράφους. Όμως, ο Παύλος Βλάχος τα κατάφερε αφού έβγαλε αυτή την εκπληκτική φωτογραφία του νεφελώματος. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Ο Ερμής, ο Δίας, και ο Ποσειδώνας παραμένουν στη λάμψη του Ήλιου. Όμως, σύντομα ο Δίας θα κάνει την επανεμφάνισή του χαμηλά στο φως του λυκαυγούς.

Η Αφροδίτη (μέγεθος -4,4) είναι ο λαμπρός «Αυγερινός» χαμηλά στα νοτιοανατολικά κατά τη διάρκεια του λυκαυγούς.

Ο Άρης και ο Κρόνος λάμπουν στα δεξιά της Αφροδίτης. Έχουν μεγάλη διαφορά σε λαμπρότητα απ’ αυτήν, με μέγεθος +1,1 και +0,9, αντίστοιχα. Ο Άρης είναι πιο πορτοκαλής από τον ελαφρά κίτρινο Κρόνο. Θα βρεθούν σε σύνοδο στον πρωινό ουρανό στην αρχή της εβδομάδας.

Ο Ουρανός (μέγεθος 5,9, στον Κριό) χάνεται μέσα στο φως της δύσης του Ήλιου.

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί