Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 4-6 έως και 10-6

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 4-6 έως 10-6
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

Δευτέρα, 4 Ιουνίου

Αν και ο Κρόνος θα φτάσει στην αντίθεσή του στα τέλη Ιουνίου, οι παρατηρητές δύσκολα θα δουν κάποια θεαματική διαφορά ως προς την λαμπρότητά του αυτή την εβδομάδα. Ο δακτυλιοειδής πλανήτης ανατέλλει μετά τις 10 μμ και εμφανίζεται στο ψηλότερό του σημείο στο νότο γύρω στις 3 πμ. Ο Κρόνος λάμπει με μέγεθος 0,1 και ξεχωρίζει ανάμεσα στα αστέρια του βόρειου Τοξότη. Αν τον στοχεύσετε με κιάλια αυτή την εβδομάδα, θα τον βρείτε 2,0° βορειοδυτικά του σφαιρωτού σμήνους M22 και 3,3° νότια από το λαμπρό ανοιχτό σμήνος M25. Αλλά ο όμορφος αυτός πλανήτης φαίνεται καλύτερα μέσα από ένα τηλεσκόπιο, το οποίο αποκαλύπτει τον δίσκο του (18 δευτερόλεπτα της μοίρας) και ένα εκπληκτικό σύστημα δακτυλίων με διάμετρο 41″ και κλίση 26° ως προς τη γραμμή θέασης από τη Γη.

Ο Κρόνος από το διαστημόπλοιο Cassini το 2013. Η μικρή τελεία κάτω και στα αριστερά των δακτυλίων είναι η Γη μαζί με τον δορυφόρο της, τη Σελήνη. NASA/JPL-Caltech/SSI

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 1:52  πμ της Τρίτης.    

 

Τρίτη , 5 Ιουνίου

Ο Ερμής φτάνει σε ανώτερη σύνοδο. Αυτό σημαίνει ότι ο πιο εσωτερικός πλανήτης βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά του Ήλιου, όπως φαίνεται από τη Γη, και παραμένει κρυμμένος στη λάμψη του αστεριού μας. Θα επιστρέψει στο βραδινό ουρανό σε περίπου δύο εβδομάδες.

Στο βόρειο ημισφαίριο, η τελευταία εμφάνιση του Ερμή στον πρωινό ουρανό δεν ήταν τόσο καλή. Από το νότιο ημισφαίριο όμως, με το ενός (1) μέτρου τηλεσκόπιο στη Χιλή, η εμφάνισή του ήταν εξαιρετική. Ο Damian Peach χρησιμοποίησε το τηλεσκόπιο εξ αποστάσεως, για να βγάλει τη φωτογραφία αυτή.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 9:43 μμ.  

 

Τετάρτη, 6 Ιουνίου

Τελευταίο τέταρτο της Σελήνης στις 8:33 μμ, στον Υδροχόο, αρκετά κάτω και στα δεξιά του Μεγάλου Τετράγωνου του Πήγασου.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 3:30 πμ της Πέμπτης.    

 

Πέμπτη, 7 Ιουνίου

Με κιάλια, ένα σφαιρωτό σμήνος μοιάζει με ένα αμυδρό, ελαφρώς θολό αστέρι. Το σφαιρωτό σμήνος M3 στον Βοώτη προσφέρει μια πολύ καλή ευκαιρία για να γίνει μια τέτοια σύγκριση. Βρίσκεται μόλις ½° από ένα αστέρι της ίδιας λαμπρότητας (6ου μεγέθους). Αρχίστε την αναζήτησή σας από τον Αρκτούρο.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 11:21 μμ.  

 

Παρασκευή, 8 Ιουνίου

Η Αφροδίτη περνάει 5° νότια από τον Πολυδεύκη (αστέρι 1ου μεγέθους) στους Διδύμους. Ο πλανήτης έχει γίνει ελαφρώς πιο λαμπρός (μέγεθος -4,0) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και φεγγοβολεί 100 φορές πιο έντονα από το αστέρι.

Το παρακάτω διάγραμμα αυτό δείχνει τις φάσεις της Αφροδίτης, όπως δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Popular Science το 1909.

 

Σάββατο, 9 Ιουνίου

Ένας άλλος κομήτης που προστέθηκε στο αυξανόμενο πλήθος τέτοιων αντικειμένων που ανακάλυψε το τηλεσκόπιο Pan-STARRS στη Χαβάη κάνει την εμφάνισή του στον πρωινό ουρανό του Ιουνίου. Ο κομήτης PANSTARRS (C / 2016 M1) βρίσκεται τώρα με 9ο μέγεθος μέσα στο σχηματισμό της «τσαγιέρας» του Τοξότη. Θα χρειαστείτε ένα τηλεσκόπιο για να εντοπίσετε την αμυδρή λάμψη του. Σήμερα και αύριο ο κομήτης περνάει λιγότερο από 1 μοίρα μακριά από το 8ου μεγέθους σφαιρωτό σμήνος Μ54.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 12:59 μετά τα μεσάνυχτα.   

Κυριακή, 10 Ιουνίου

Ο αστερισμός του Ζυγού είναι γνωστός σε πολλούς ως μέλος του ζωδιακού κύκλου. Αλλά η αμυδρή εμφάνιση του τον κάνει δύσκολα αναγνωρίσιμο σχηματισμό στον ουρανό. Το βασικό του σχήμα είναι τετράπλευρο διαμάντι που αποτελείται από τρία  αστέρια 3ου μεγέθους και από ένα αστέρι 4ου μεγέθους. Ο Ζυγός φαίνεται στα νότια στο τέλος του λυκόφωτος. Αναζητήστε τον περίπου 30 μοίρες πάνω από τον ορίζοντα. Ο αστερισμός βρίσκεται ανάμεσα σε δύο λαμπρά αστέρια, τον Στάχυ της Παρθένο, στα δεξιά, και τον Αντάρη του Σκορπιού, στα αριστερά. Εκεί βρίσκεται και ο Δίας.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 8:50 μμ.  

 

 Το βράδυ της 27ης με 28ης Μαΐου, ο Αγάπιος Ηλία,  από την Κύπρο, κατέγραψε πολλές λεπτομέρειες στην επιφάνεια του Δία. Χρησιμοποιήθηκε ο παρακάτω εξοπλισμός.​

Τηλεσκόπιο: Celestron C9,25 SCT
Κάμερα: ZWO ASI224MC
Διορθωτής: ZWO ADC

 

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Ο Ερμής είναι σε σύνοδο με τον Ήλιο.

Η Αφροδίτη (μέγεθος -4, στους Διδύμους) λάμπει στα δυτικά-βορειοδυτικά νωρίς στο βραδινό λυκόφως. Με τηλεσκόπιο μπορείτε να δείτε τον δίσκο του πλανήτη, 13 δευτερόλεπτα της μοίρας, σε φάση αμφίκυρτη (gibbous), φωτισμένο κατά 80%.

Ο Άρης (μέγεθος -1,3, στον Αιγόκερο) ανατέλλει πριν τη 1 πμ. Βρίσκεται στα νότια-νοτιοανατολικά, πάνω από την «τσαγιέρα» του Τοξότη, 30 μοίρες μακριά από τον Κρόνο. Ο Άρης γίνεται όλο και πιο λαμπρός, πλησιάζοντας στην αντίθεσή του στο τέλος Ιουλίου. Ο δίσκος του έχει ήδη φτάσει στα 15-16 δευτερόλεπτα της μοίρας.

Η Εστία (Vesta), ο πιο λαμπρός αστεροειδής, βρίσκεται ασυνήθιστα κοντά στον Γαλαξία μέσα στον αστερισμό του Οφιούχου, λίγο πιο βόρεια του Κρόνου. Έχει μέγεθος 5,7 και θα φτάσει στο 5,3 στις 19 Ιουνίου, όταν θα βρεθεί σε αντίθεση.

Δείτε αναλυτικό χάρτη με τις θέσεις της Εστίας εδώ.

Ο Δίας (μέγεθος -2,5, στο Ζυγό) ανατέλλει πριν τις 9 μμ και φέγγει στον αμυδρό αστερισμό του Ζυγού. Πριν τα μεσάνυχτα είναι η πιο κατάλληλη ώρα για να έχετε την καλύτερη θέαση του πλανήτη και να δείτε πολλές λεπτομέρειες πάνω στην επιφάνειά του. Τώρα έχει διάμετρο 44 δευτερόλεπτα της μοίρας.

Ο Κρόνος (μέγεθος +0,2), πάνω από τον σχηματισμό της «τσαγιέρας» του Τοξότη, ανατέλλει πριν τις 11 μμ. Φτάνει στο ψηλότερό του σημείο στο νότο γύρω στις 2:30 πμ,  περίπου 30 μοίρες δεξιά του λαμπρότερου Άρη.

Ο Ουρανός και Ποσειδώνας κρύβονται μέσα στη λάμψη του λυκαυγούς.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί