Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 4-11 έως και 10-11

 Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 4-11 έως και 10-11
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου

Η Σελήνη πλησιάζει στο πρώτο τέταρτο. Αυτό το βράδυ θα την βρείτε σχεδόν σε μια ευθεία με τον Φομαλχώ, κάτω και στα αριστερά της, και τον Αλτάιρ πάνω και στα δεξιά της.

Τρίτη, 5 Νοεμβρίου

Πολύ ψηλά στα νοτιοανατολικά είναι το Μεγάλο Τετράγωνο του Πήγασου. Η δυτική πλευρά του στοχεύει προς τον πρώτου μεγέθους Φομαλχώ. Η ανατολική του πλευρά στοχεύει προς το αστέρι 2ου μεγέθους β του Κήτους.

Ο αστεροειδής 4 Vesta (Εστία) φτάνει σε αντίθεση την επόμενη εβδομάδα, αλλά φαίνεται πιθανότατα ευκολότερα σήμερα. Απόψε, το λαμπρότερο αντικείμενο της κύριας ζώνης αστεροειδών που βρίσκεται ανάμεσα στις τροχιές του Άρη και του Δία περνά 0,3° νότια από το αστέρι 4ου μεγέθους όμικρον του Ταύρου, στο δυτικό μέρος του αστερισμού. Ο αστεροειδής λάμπει με μέγεθος 6,5 και φαίνεται εύκολα με κιάλια ή ένα τηλεσκόπιο.

Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου

Η λαμπρή Αφροδίτη βρίσκεται 6 μοίρες λίγο πάνω και στα δεξιά του Αντάρη. Αναζητήστε την μόλις βραδιάσει πάνω από τον νοτιοδυτικό ορίζοντα.

Πέμπτη, 7 Νοεμβρίου

Η ετήσια βροχή διαττόντων Λεοντίδες κάνει την εμφάνισή της αυτή την εβδομάδα. Θεωρητικά, ξεκίνησε χθες το πρωί, όταν η Γη συνάντησε την εξωτερική άκρη του ρεύματος των συντριμμιών που δημιούργησε ο κομήτης 55P / Tempel-Tuttle κατά τη διάρκεια των αναρίθμητων περασμάτων του από το εσωτερικό του ηλιακού συστήματος. Με τη Σελήνη να πλησιάζει σε πανσέληνο στο τέλος της εβδομάδας, η καλύτερη θέα της βροχής θα είναι λίγες ώρες μετά τη δύση της Σελήνης μέχρι πριν αρχίσει το λυκόφως. Η βροχή θα κορυφωθεί το πρωί της 18ης Νοεμβρίου, δυστυχώς κάτω από το φως της Σελήνης (σε φθίνουσα φάση).

Η Σελήνη φτάνει σε απόγειο, το πιο απομακρυσμένο σημείο της τροχιάς της γύρω από τη Γη, στις 10:36 μμ. Θα βρίσκεται 405.058 χιλιόμετρα από το κέντρο της Γης.

Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου

Ο Άρης απέχει από τον Στάχυ 3 μοίρες, περίπου 1 ώρα πριν την ανατολή του Ήλιου, το Σάββατο. Ο πλανήτης αρχίζει μία πορεία που θα τον φέρει σε αντίθεση τον Οκτώβριο του 2020.

Σάββατο, 9 Νοεμβρίου

Απόψε η λαμπρή Αφροδίτη πλησιάζει περισσότερο τον Αντάρη: είναι 4° βόρεια από το λαμπρότερο αστέρι του Σκορπιού.

Η πιο εξασθενημένη προέκταση της ζωδιακής ζώνης βρίσκεται τώρα ενώπιον μας στο νότιο ουρανό μετά το βραδινό λυκόφως. Περιλαμβάνει (από νοτιοδυτικά προς τα ανατολικά) τον Αιγόκερω, τον Υδροχόο, τους Ιχθύες και τον Κριό. Το λαμπρότερο αστέρι στην ομάδα αυτή είναι ο Χαμάλ (2ου μεγέθους) ή α του Κριού, περίπου 30 μοίρες (3 γροθιές) πάνω από την ανατολή 1½  ώρες μετά από το ηλιοβασίλεμα. Θα χρειαστείτε έναν καθαρό, σκοτεινό ουρανό και έναν καλό αστροχάρτη για να εκτιμήσετε αυτήν την περιοχή

Κυριακή, 10 Νοεμβρίου

Μια διάβαση του Ερμή μπροστά από τον ηλιακό δίσκο θα γίνει αύριο, 11 Νοεμβρίου. Θα είναι απόγευμα (περίπου 2:40 μμ) στην Ελλάδα όταν ο πλανήτης θα αρχίσει να περνά μπροστά από τον Ήλιο. Δυστυχώς, δεν θα είμαστε σε θέση να παρατηρήσουμε όλο το φαινόμενο της διάβασης αφού ο Ήλιος θα δύσει νωρίς (περίπου στις 5:15 μμ) και ο Ερμής θα είναι περίπου στο μέσο του δίσκου. Δείτε ακριβώς πως θα εμφανιστεί το φαινόμενο της διάβασης του Ερμή από την τοποθεσία σας: https://www.timeanddate.com/eclipse/map/2019-november-11 Θα χρειαστεί να έχετε έναν καθαρό και χωρίς εμπόδια δυτικό ορίζοντα έτσι ώστε να δείτε καλύτερα το φαινόμενο.

 

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Ο Ερμής είναι κάτω από την Αφροδίτη και δεν είναι ορατός.

Η Αφροδίτη  είναι πολύ χαμηλά πάνω από τον νοτιοδυτικό ορίζοντα, μετά το ηλιοβασίλεμα. Έχει μέγεθος -3,9. Μη την μπερδέψετε με τον Δία που βρίσκεται πάνω και στα αριστερά της.

Ο Άρης (μέγεθος +1,8, στην Παρθένο) φαίνεται δύσκολα πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα στο μέσο του λυκαυγούς. Μη τον μπερδέψτε με τον Αρκτούρο, επίσης πορτοκαλής, αλλά 30 μοίρες στα αριστερά του Άρη. Τα πρωινά της 9ης, 10ης και 11ης θα βρεθεί σε απόσταση 3 μοιρών από τον άλφα της Παρθένου, τον Στάχυ.

Ο Δίας (μέγεθος -1,9, στο νότιο Οφιούχο) φαίνεται χαμηλά στα νοτιοδυτικά κατά τη διάρκεια του σούρουπου. Ο Κρόνος είναι πάνω και αριστερά του και η Αφροδίτη 20 μοίρες κάτω απ’ αυτόν.

Ο Κρόνος (μέγεθος + 0,6, στον Τοξότη), όταν έχει βραδιάσει, είναι το σταθερό, κιτρινωπό «αστέρι» στα νότια-νοτιοδυτικά, 20 μοίρες στα αριστερά του Δία.

Ο Ουρανός (μέγεθος + 5,7, στο νότιο Κριό) είναι ψηλά στα ανατολικά στις 9 μμ. Βρίσκεται σε αντίθεση.

Ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,8, στον Υδροχόο) βρίσκεται ψηλά στα νοτιοανατολικά. Φθάνει ψηλότερα στο νότο τα μεσάνυχτα.

Δείτε χάρτες με τις θέσεις των δύο πλανητών εδώ.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί